RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1922|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

撻箱電

lion 發表於 2008-8-22 21:20:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見到有D C 兄用一隻黑色好大舊既撻箱電
請問應該係邊度買同買咩型號呢?
小肥胖 發表於 2008-8-22 21:24:49 | 只看該作者
用12v粉電,自己用日立12v 7A
acdebby 發表於 2008-8-22 22:42:53 | 只看該作者
 樓主| lion 發表於 2008-8-22 22:51:54 | 只看該作者
b5  可以叉到嗎?
kenny_Chui 發表於 2008-8-22 23:00:58 | 只看該作者
可以..................................
leotaigo 發表於 2008-8-22 23:08:42 | 只看該作者
我就用lipo電加個電量顯示器!!
donaldt 發表於 2008-8-23 04:05:52 | 只看該作者
12v粉電 can even charge your Batteries when you need
I use cheap cheap brand 12v 7Ah 粉電 (use 10x1.2v Ni-Mh is not strong enough)
donaldt 發表於 2008-8-23 04:08:56 | 只看該作者
>係邊度買同買咩型號
SSP Ap Liu Street, Wah Fai, get whatever you like
higher Ah more $$ and more weight
if you want it to charge your Batteries too then get 10Ah or more(=10000mAh, can charge 2x4600mAh)
if only for Starter box 7Ah is more than enough(7Ah is very heavy already)
acdebby 發表於 2008-8-23 13:08:20 | 只看該作者
咁b5用邊個程式叉?(NiMH果個?)

洗唔洗放電嫁?
boxingjoe 發表於 2008-8-23 17:05:06 | 只看該作者
粉電的好處是粗用,不用放電,用時就差,電力勁,好多時新偈run機用流星(隨)+粉電,都唔怕夾機,而唔好處就是很重
IBM 發表於 2008-8-23 20:33:31 | 只看該作者
原帖由 leotaigo 於 2008-8-22 23:08 發表
我就用lipo電加個電量顯示器!!

粉電實在太重 la.

我都想改用鋰電, 請問師兄用緊邊隻鋰電, 幾多 mah ?
有無現成賣? 還是要自已串埋 3 cell ?
如果 3 cell 係咪唔用平衡差 ?

師兄所指電量顯示器是不是監察電壓唔好比佢過放 ?
係點整架 ?  係咪裝個電表落去定用 LED 還是有得賣 ?

請師兄指點   
alan@fire 發表於 2008-8-23 22:24:48 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

用最普通"放電直那種"既3cell鋰電(20c) 2200mah 就OK!! 如果架車正常放1 L油為例 絕不會過放的 我也是沒有用"電量顯示器"的!
TP222 發表於 2008-8-24 08:44:48 | 只看該作者
我用4CELL, 勁好力!