RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2367|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教好盈 9T咩齒比好?

亞標 發表於 2008-8-21 23:33:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手請教好盈 9T咩齒比好? 玩LIPO 2 CELL的?
馮馮ymc 發表於 2008-8-21 23:36:52 | 只看該作者
新手.........................
玩咩車??大6??爬爬??定油車
uruha 發表於 2008-8-22 00:15:49 | 只看該作者
咁佢一定係玩油車嫁la
 樓主| 亞標 發表於 2008-8-22 00:17:17 | 只看該作者
哈! 玩好盈 9T係新手呀嗎! 我當佢23T咁玩1/10, 咩齒比好?
ALEXANDER 發表於 2008-8-22 00:58:30 | 只看該作者
YATABE???
TRC???
白山一里野???
川場RC???
DAYTONA???
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 01:18:26 | 只看該作者
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 01:18:48 | 只看該作者
原帖由 亞標 於 2008-8-22 00:17 發表
哈! 玩好盈 9T係新手呀嗎! 我當佢23T咁玩1/10, 咩齒比好?

6.5/1up
rainbow 發表於 2008-8-22 01:46:37 | 只看該作者
mr.fung 3000kv what ratio
thks.
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 01:51:41 | 只看該作者
原帖由 rainbow 於 2008-8-22 01:46 發表
mr.fung 3000kv what ratio
thks.

We use5.0/1,but normal 5.5/1,thx!!
rainbow 發表於 2008-8-22 01:57:56 | 只看該作者
13.5T =3000kv or 11.5T=3000kv
thks.
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 02:01:56 | 只看該作者
原帖由 rainbow 於 2008-8-22 01:57 發表
13.5T =3000kv or 11.5T=3000kv
thks.

you must check your own motor!!same R not same kv!
rainbow 發表於 2008-8-22 02:05:27 | 只看該作者
Fung Sir
用TEAM WAVE 13.5跑super stock o.k.?
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 02:08:13 | 只看該作者
原帖由 rainbow 於 2008-8-22 02:05 發表
Fung Sir
用TEAM WAVE 13.5跑super stock o.k.?

you check the kv first!!
I've no infomation of this motor!!
monster 發表於 2008-8-22 10:59:52 | 只看該作者
唔可以用 kv 黎分, 你用唔同既電變, 唔同既 motor timing 都會影響個 kv, 唔同廠既 motor 個 power band 都唔同, 低 kv 唔等於慢 d, 可能個 torque 大 d, 用 gear ratio 又可以快 d.......都係用 Turn 數分吧....
 樓主| 亞標 發表於 2008-8-22 11:59:20 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2008-8-22 01:18 發表

6.5/1up

THX! 我朋友試過覺得速度同23t差不多, 但9t應該快小小, 所以想知咩齒比好, 可能佢齒比錯都唔定, 等我又試試先, 睇怕要下星期先有得落地試啦
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 12:28:30 | 只看該作者
原帖由 monster 於 2008-8-22 10:59 發表
唔可以用 kv 黎分, 你用唔同既電變, 唔同既 motor timing 都會影響個 kv, 唔同廠既 motor 個 power band 都唔同, 低 kv 唔等於慢 d, 可能個 torque 大 d, 用 gear ratio 又可以快 d.......都係用 Turn 數分吧....

唔同廠嘅turn數值都可以好大唔同!!我只用最基本無刷數據作為最基楚比賽賽例!!
而3000kv摩打喺市場上最便宜嘅摩打!!對Stock Class係一個好處!!
monster 發表於 2008-8-22 16:47:33 | 只看該作者
但係個 kv 數, d 廠寫乜都得 13.5T 可以寫 3000kv, 11.5T 又可以係 3000kv, 但係 Turn 數就唔係亂寫, 11.5 就係 11.5.
馮馮ymc 發表於 2008-8-22 19:33:50 | 只看該作者
原帖由 monster 於 2008-8-22 16:47 發表
但係個 kv 數, d 廠寫乜都得 13.5T 可以寫 3000kv, 11.5T 又可以係 3000kv, 但係 Turn 數就唔係亂寫, 11.5 就係 11.5.

唔想同你拗,kv值可測出嚟,唔可以亂寫,而R數就以前都有廠家亂寫,唔知唔該先查清楚先出post,
唔好只有單向思維!!
最後一句!!各大馬達廠尚未有一套統一無刷R數嘅方法,即係你間廠3.5R同第2間廠嘅3.5R可以好大差別!!