RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1530|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

NT1 Flywheel 距離

TP222 發表於 2008-8-20 12:24:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係 X-Ray Instruction Manual 入面, P.28, P.24, 可參考以下 PDF 檔
http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=3576
佢話個 flywheel 後距離係 9.2 ± 0.1mm

而係個 Setup Book 入面, P.24, 可參考以下 PDF 檔
http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=3577
佢就話係 9.0 ± 0.1mm

想請問各位
1) 應該係 9.0 or 9.2 呢?
2) 果 0.1mm 係咪有需要咁精準呢?
先謝!
stanley_wwy 發表於 2008-8-21 18:53:03 | 只看該作者

1) 冇所謂, 之後用放最前的介子就番.

2) 唔駛好準, 總之唔好夾死, 個含鐘仲可以有少少前後郁動就可以, for 熱脹冷縮.
 樓主| TP222 發表於 2008-8-22 15:46:27 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-8-21 18:53 發表

1) 冇所謂, 之後用放最前的介子就番.

2) 唔駛好準, 總之唔好夾死, 個含鐘仲可以有少少前後郁動就可以, for 熱脹冷縮.

thanks 師兄..
已經玩緊.. 但係感覺無乜慢速, 一係唔咬, 一咬就去..
我用原裝白皮, clutch gap 已"攝介子"小過佢原本setting,
因原裝黎得仲突然!! 請問係咪正常架?
stanley_wwy 發表於 2008-8-22 20:19:29 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

唔......好難係呢度講....

感受吓爆出去果吓o既力度.....再慢慢較下又試下....一黎就爆係正常的, 唔係會覺得架車唔去........相反太爆的話渣唔掂就會推頭.

原裝clutch spring 好林, 白槳又好"洗", 應該唔會太爆, 我地換咗硬clutch spring 同黃槳先覺得夠力.

set 番 1.0mm preload 倒啦......渣倒就慢慢加番少少, 等架車爆d好去d.
iqzero 發表於 2008-8-22 22:27:16 | 只看該作者
我覺得1.2mm剛剛好
 樓主| TP222 發表於 2008-8-24 05:30:37 | 只看該作者
thank you 各師兄,clutch spring 係原裝setting 1mm,
本身玩開 FW06, 可能仲未習慣.. 努力研究中...
多謝各師兄幫忙!