RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3241|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買車車

油車新手 發表於 2008-8-16 23:04:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各師兄,
想問下我有$1900-2000 budget(買電or油車呢)?會唔會少左d?,但想學玩油車
講下d型號&想問下廣華街...邊間會比較低&唔會攞人著數呢,
請各師兄俾d意見我,thx
玩車托杉 發表於 2008-8-17 00:58:17 | 只看該作者
C兄...你呢個價係唔係想買成套即玩個D車牙?
玩車托杉 發表於 2008-8-17 01:04:50 | 只看該作者
你想呢個價錢買成套架話就買FW-06..

FW-06唔差架...幾好玩下..
blee 發表於 2008-8-17 01:24:09 | 只看該作者
原帖由 油車新手 於 2008-8-16 23:04 發表
各師兄,
想問下我有$1900-2000 budget(買電or油車呢)?會唔會少左d?,但想學玩油車
講下d型號&想問下廣華街...邊間會比較低&唔會攞人著數呢,
請各師兄俾d意見我,thx

Take a look here.
 樓主| 油車新手 發表於 2008-8-17 10:27:38 | 只看該作者
我係想$1900-2000買成套(包控)
咁fw-06成套幾錢呢??
fz7327 發表於 2008-8-17 20:10:57 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

我之前味玩過車,,
响10000fun度見到嫁國產垃圾,,
以為好抵咪去買law,,
但係條友話原裝呔鈴吾好行,,
咁我買埋呔+金屬鈴+starter kit,,
最後俾左$1500,,
點知部車D料垃圾到
可以行行下平路斷搖臂!!!攪到整車多過玩車
後尾要keep住去買件($6一隻搖臂 )
最後一次去買件,,間野摺埋Tim!!

ccw 發表於 2008-8-17 20:19:50 | 只看該作者
吓,摺咗!!!!!!
chacha 發表於 2008-8-17 22:22:11 | 只看該作者
我都係咁話,有心玩 ge 都係買部好 D ,雖然話零件平,但係咁容易爛,同埋價錢相差$400~$500,更係買大廠京商車啦
byron.C 發表於 2008-8-17 22:38:37 | 只看該作者
剛剛買了 FW-06!玩了 10 缸油!有以下見解!

1. 後下臂 PIN 一定要換!最好就用 X-RAY 金色個隻,不過要度一度長度!唔得都要買定幾支原廠做後備!
2. 油壓下頂一定會甩!甩左搵唔返就 ONE NIGHT STAND LA!解決辦法係換彈弓!保障 D 就換埋金屬底扥!
3. 買多支 8 號火咀!又係後備!
4. 事前風隔油同事後油就一定要買!好有用。
5. 火咀電唔好用原裝!要買過!
6. 第一缸油用 16%!溫偈溫得好就手拉都好易著!
7. 接收電要買定,原裝一無就無!會失控就大煲,如果唔係用 3PK 支控就買個 FAIL SAFE 以策安全!

依度加加埋埋連部車都2500幾了!未計換 SERVO 接收控等等!等你玩好左架車先!

油針千奇唔好自己亂較!一定死緊!要搵玩開油車既師兄幫手,我自己有高人指點,所以我都唔識。有咩問題去返買車個度問,唔太差一定會答你!鴻X、好X及萬X都係推介店!其他自己想想!

玩車托杉 發表於 2008-8-18 01:50:07 | 只看該作者
FW-06 1900蚊到啦..你可以去問下....
siriochow 發表於 2008-8-18 02:32:43 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

嘩,你咁害成新仔啊,我初初唔識玩又係覺得佢平買呢玩下點知架野同上面位c兄講一樣,正多過玩,呢架野第1次玩問題以經出晒黎,買返架有信譽D好,我覺玩G4 入門級好,點解?因為入門級,但設計同比賽級相同,滿足到你兩個願望

chacha 發表於 2008-8-18 03:15:59 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-8-18 02:32 發表
嘩,你咁害成新仔啊,我初初唔識玩又係覺得佢平買呢玩下點知架野同上面位c兄講一樣,正多過玩,呢架野第1次玩問題以經出晒黎,買返架有信譽D好,我覺玩G4 入門級好,點解?因為入門級,但設計同比賽級相同,滿足到你兩 ...

到0左呢個時候,係唔能夠講愛國 ,自己諗諗
siriochow 發表於 2008-8-18 12:50:32 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

愛國但唔買國產貨都唔係我一個啊,d內地人一講到買電器就SONY,佢地個腦靜係識SONY,手機SONY,相機SONY,電視SONY
笨仔 發表於 2008-8-18 13:32:23 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-8-18 02:32 發表
嘩,你咁害成新仔啊,我初初唔識玩又係覺得佢平買呢玩下點知架野同上面位c兄講一樣,正多過玩,呢架野第1次玩問題以經出晒黎,買返架有信譽D好,我覺玩G4 入門級好,點解?因為入門級,但設計同比賽級相同,滿足到你兩 ...

sorry!首先我未玩過嗰部車,不過你又想平,見到佢咁平,介紹吓啫,一分錢一分貨嘛!
唔講價錢嘅問題,比部NT1你玩,你又會唔會舞得佢掂喇,新手玩第一格油車,多數都係試驗性質.
偈唔識較,極力唔識SET,二波唔識較,連車都未必識SET,分分鐘連左右都未分得清楚,你話唔係攞嚟撞爛做實驗品至其,
有咩得罪唔好見怪,我都曾經係新手嚟O架.(有名你叫O架喇,笨仔,咁都好信嘅)

chacha 發表於 2008-8-18 14:22:47 | 只看該作者
師兄唔使咁灰,呢個係必經皆段,我係呢度都有介紹過國產貨比比初哥,不過決定權係佢度,各位師兄祇係提供意見
blee 發表於 2008-8-18 14:41:19 | 只看該作者
It's not necessary to argue.

Buy a very basic RTR, you may need to upgrade the RC, engine, servos, etc......... finally the car have to be trashed because not competitive.

Buy a popular racing car, you may spend more at the first time, but no upgrade problem.

No cars are specific to "old hands" or newbie...... I have a friend, he's a newbie too (around 3 months experiece)...... since he followed my instruction, he always have trophies in local races now (he goes to track every 3 days).
siriochow 發表於 2008-8-18 18:08:21 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-8-18 13:32 發表

sorry!首先我未玩過嗰部車,不過你又想平,見到佢咁平,介紹吓啫,一分錢一分貨嘛!
唔講價錢嘅問題,比部NT1你玩,你又會唔會舞得佢掂喇,新手玩第一格油車,多數都係試驗性質.
偈唔識較,極力唔 ...

嗯,都有你道理,但都係唔想有人行我舊路,因為新仔第一部車通常都比佢最深刻引像,如果第1架車玩兩玩就散7成野會比新仔覺得原來油車咁快玩完,對日後無信心玩就不好了,事關呢架野真係用料錯到離晒普,呢架野真係唉。。。
ktp11542 發表於 2008-8-18 20:03:19 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-8-18 13:32 發表

偈唔識較,極力唔 ...

哈哈,我個時玩直昇機,玩左2-3個月都未識set 機,是但fly到玩到就算數(我買果架都唔係渣野)
因為成日炒機炒到都無心機繼續玩,所以想轉玩油車,但到宜家都未出車,因為唔想要家人出$$,下年就會考,等do暑期工,出第一架車

笨仔 發表於 2008-8-18 20:11:06 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-8-18 18:08 發表

嗯,都有你道理,但都係唔想有人行我舊路,因為新仔第一部車通常都比佢最深刻引像,如果第1架車玩兩玩就散7成野會比新仔覺得原來油車咁快玩完,對日後無信心玩就不好了,事關呢架野真係用料錯到離晒普,呢架野真係 ...

等我講吓我啲新手史過你聽喇!我都玩過05T,開頭咩都唔識,着到車已經好開心,副偈行緊咩溫度唔知,行行吓副偈越嚟越嘈,
睇吓咩事,原來條曲兩粒螺絲鬆咗,點解咁差0架,新車冇撞過過喎!畀朋友唔小心撞到支批,斷咀,爆油缸,嘜京商啲料又咁差0架,
玩咗1升油,都唔知咩事着唔到車,拉到手拉斷埋手起水"波",原來燒火咀都唔知,整番好之後,玩唔夠一缸油,突然間"的"一聲,
咩事呀!原來冧咗偈,都唔知係咪之前火咀絲定係啤呤碎搞成咁,你話對一個新手嚟講係咪好灰好冇隱呢!唔通FW06會更好!
PS:其實買咩車唔緊要,好似做人咁,係失敗中給取經驗,他日成龍定成蟲,睇你喇!

chungtsai 發表於 2008-8-18 20:16:08 | 只看該作者

回復 20# 的帖子

真係好動人!