RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4666|回復: 9
收起左側

斷"雞脾" 係咪冇先兆架?

pskyng 發表於 2008-8-13 17:51:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我0的engine 一直都未斷過雞脾, 可個後蓋又唔覺佢有野.仲好新咁..

咁, 雞脾損耗係咪肉眼看唔出?. 換雞脾係咪"必然"呢?

thanks r.
ilove-benz 發表於 2008-8-13 18:07:40 | 顯示全部樓層
雞脾損耗係肉眼可看出
上下孔擴大了蝕左就要換
玩到咁上下..換雞脾係必然的

你可能係空車俾油斷脾
nickyau0129 發表於 2008-8-13 18:10:02 | 顯示全部樓層
我早幾日出去買左個v one s原裝engine既(姐,司筒)因為成日死火放左係道幾年冇玩,諗住駁一駁睇下有冇得賣,點知真係有,咁我就問個老板要唔要換埋雞脾,佢話通常雞脾好小有問題,咁我就剩係換左(姐,司筒)兩樣野la
ilove-benz 發表於 2008-8-13 18:17:47 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

你果個係壓縮問題

佢果個係可能因長期玩多了雞脾兩孔損耗而道致斷再爛埋司傘咁就大單
 樓主| pskyng 發表於 2008-8-13 18:31:18 | 顯示全部樓層
我0的engine未斷雞脾, 不過自從見人run-in engine 時斷脾至成個engine 唔要得. 之後就有0的擔心.  以後得閑就打開個後蓋check check 先.  老實講. 免得過真係唔想拆engine. 我個SH engine 拆開抺抺..之後就慢左好多(唔知點解)..  

thanks 兄師呀..
serpent715 發表於 2008-8-13 20:10:30 | 顯示全部樓層
斷肶相
MrSH 發表於 2008-8-13 20:56:11 | 顯示全部樓層
想keep住performance, 雞脾係一定要換
成日無緣無故死火,都係先兆之一

你拆過副engine慢左, 係咪有地方漏氣?
serpent715 發表於 2008-8-13 21:22:29 | 顯示全部樓層
得番半條命嘅偈 玩到佢死為止
blee 發表於 2008-8-14 00:11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 pskyng 於 2008-8-13 17:51 發表
我0的engine 一直都未斷過雞脾, 可個後蓋又唔覺佢有野.仲好新咁..

咁, 雞脾損耗係咪肉眼看唔出?. 換雞脾係咪"必然"呢?

thanks r.

When you found the engine become hard to start up (without any other problem) and idle is not stable after running some time, then you need a new conrod.
 樓主| pskyng 發表於 2008-8-15 15:28:25 | 顯示全部樓層
唔該曬. 等我注意下先.