RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4477|回復: 36
收起左側

蛇仔720問題...成日爆壓力啤玲><

kei12887 發表於 2008-7-25 03:26:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知點解玩兩三次道爆晒
我放完5至6江油就加一次壓力啤玲油...
咁都爆...好想知點解....成50蚊粒...
定係買返原裝好d....
arigato 發表於 2008-7-25 04:26:30 | 顯示全部樓層
吴好玩得禁盡啊老爺...
tllau 發表於 2008-7-25 07:46:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kei12887 於 2008-7-25 03:26 發表
唔知點解玩兩三次道爆晒
我放完5至6江油就加一次壓力啤玲油...
咁都爆...好想知點解....成50蚊粒...
定係買返原裝好d....

跟車coil spring 偏軟, pre-load adjusting nut要收1.5mm 或以上,
可用 hard coil spring 淢推掌壓力
0.7mm gap 要清楚如何處理
玩完一缸油如果clutch housing 溫度高過engine頂就會有問題了

valklai 發表於 2008-7-25 11:08:35 | 顯示全部樓層
有高手教我個gap位唔好預咁多,留0.5mm就夠,我依家都係咁樣用法...........for 1/10
p.s. 個clutch彈弓有冇過緊呢,呢樣都有影響架
valklai 發表於 2008-7-25 11:13:23 | 顯示全部樓層
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-25 23:11:11 | 顯示全部樓層

THANK YOU VERY MUCH^^
如果有中文就好la^^
我都係睇說明書set...好似好多野...好難set><
boxingjoe 發表於 2008-7-26 01:15:08 | 顯示全部樓層
我之前同你一樣,呢份係第四份,用無限的,用足兩年都無事,聽林sir我改用一隻幾貴的雪油,藍色蓋的一少蓋,每次玩車前都落,之後就無事了,但我後來發覺最近要係唔好攞起部車氹油咁多(著車後),份壓力啤令好易散.
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 10:37:32 | 顯示全部樓層
原帖由 tllau 於 2008-7-25 07:46 發表

跟車coil spring 偏軟, pre-load adjusting nut要收1.5mm 或以上,
可用 hard coil spring 淢推掌壓力
0.7mm gap 要清楚如何處理
玩完一缸油如果clutch housing 溫度高過engine頂就會有問題了

請問coil spring 係邊舊黎架??
同埋pre-load adjusting nut係咩ar??
新手...真係咩都識><多多指教
boxingjoe 發表於 2008-7-26 12:39:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kei12887 於 2008-7-26 10:37 發表

請問coil spring 係邊舊黎架??
同埋pre-load adjusting nut係咩ar??
新手...真係咩都識>

coil spring姐係極力子彈弓, 佢個頂壓住彈弓個口絲母就係pre load adjusting nut,用來控制起步反應.我玩710就係set到介比個牙母低1mm,可能720唔同,要去到1.5, 但我覺得會好傷偈.可能個極力子唔通左的關係.
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 13:29:48 | 顯示全部樓層
我起步好慢
得d聲....起左就覺得快...一停架車再起就係咁
boxingjoe 發表於 2008-7-26 14:06:25 | 顯示全部樓層
你要明佢個原理先, 個pre load adjusting nut太低,咁副偈要係高轉數先可以fing到個塊掌出來,咁會起步快,但要副偈踏到好深部車先行,好似你現在咁,我都係建議set 1mm會好d,雖然起步唔係太爆,但會易揸同部偈唔會高轉數.
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 14:18:08 | 顯示全部樓層
咁套住壓力啤玲個個位係未根manual得ga la....
saiz a 1.3
saiz b 0.3
boxingjoe 發表於 2008-7-26 15:06:20 | 顯示全部樓層
唔係好知你講邊度,如果你講一波齒頂個位,你要把入面d啤令拿出來,跟住個虛位係0.5-0.7,(我會選0.5),你會係邊度放車??會去石門或九龍灣嗎.如果有時間攞落來睇下.
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 15:59:58 | 顯示全部樓層
我係柴灣><
九龍灣係邊道架??
我想去...
chr 發表於 2008-7-26 16:23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kei12887 於 2008-7-26 15:59 發表
我係柴灣><
九龍灣係邊道架??
我想去...

地鐵有九龍灣站架
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 16:34:55 | 顯示全部樓層
我知ar...
九龍灣邊道ar??
 樓主| kei12887 發表於 2008-7-26 18:05:46 | 顯示全部樓層
其實壓力啤玲用返壓力啤玲油好??
定落雪油好ar??
boxingjoe 發表於 2008-7-26 19:12:09 | 顯示全部樓層
有一隻專用的高溫壓力啤令油,籃色蓋的.好似90元到.我落左後真的未爆過了.去問下鴻聲啦
chr 發表於 2008-7-26 19:42:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kei12887 於 2008-7-26 16:34 發表
我知ar...
九龍灣邊道ar??

你入呢個post問下d師兄點去 ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=88291&extra=page%3D1
boxingjoe 發表於 2008-7-27 21:28:37 | 顯示全部樓層
如果你來你找我呀,大家研究下,要整5分鐘都搞掂,而且我帶埋壓力啤令油,你咪唔洗買囉.提提你塊地極粗,我上次用頭尾40都勁去呔,我會試下頭40,尾42.自己執生. (可send message給我)