RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1841|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Futaba 2.4G 過熱??

MrSH 發表於 2008-7-12 18:12:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄, 你地有無試過用futaba 2.4G 接收玩一陣會有死機情況?? e.g.停左唔郁,著左failsafe,等等
但等一陣又無事,聽講futaba 2.4G 接收好易會有過熱情況而hang機,咁就真係好有問題,點算好呢~
相關新聞
http://www.rcfans.com/index.php/action_viewnews_itemid_3179.html

樓主| MrSH 發表於 2008-7-14 22:15:58 | 只看該作者
有冇人試過咁情況??
pskyng 發表於 2008-7-15 12:06:42 | 只看該作者
笨仔 發表於 2008-7-15 19:14:18 | 只看該作者
原帖由 MrSH 於 2008-7-12 18:12 發表
各位師兄, 你地有無試過用futaba 2.4G 接收玩一陣會有死機情況?? e.g.停左唔郁,著左failsafe,等等
但等一陣又無事,聽講futaba 2.4G 接收好易會有過熱情況而hang機,咁就真係好有問題,點算好呢~
相關新聞
http://ww ...

慘喇!我啱啱先買咗套嚟玩,未落地試過,如果係真嘅......咪
笨仔 發表於 2008-7-15 19:17:48 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-7-15 12:06 發表

以前試過一兩次. 之後冇lu.. 所以冇深究.  見條link 架buggy 開0甘多 "lon".. 個receive唔熱死都污joe 死..

點解之前有,而家冇?
 樓主| MrSH 發表於 2008-7-15 21:59:27 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-7-15 19:17 發表

點解之前有,而家冇?

可能天氣涼左,我都試過,6月一個星期日,果日應該係6月最好天嘅星期日,有大太陽...tune完計後,再落地,玩到差唔多無油準備收車,放慢車行返pit,到彎扭呔時直指,F/S同時著(好彩),攪極都無反應,即時關電源再著,結果一樣,以為唔夠電,差一差再出車又無事,唔知幾多分鐘同樣情況再出現,又差又無事,知道好奇怪,但玩住先,再之後就未試,落雨~
笨仔 發表於 2008-7-16 10:27:22 | 只看該作者
原帖由 MrSH 於 2008-7-15 21:59 發表

可能天氣涼左,我都試過,6月一個星期日,果日應該係6月最好天嘅星期日,有大太陽...tune完計後,再落地,玩到差唔多無油準備收車,放慢車行返pit,到彎扭呔時直指,F/S同時著(好彩),攪極都無反應,即時關電源再著,結果 ...

好彩我多數夜晚玩嘅啫,其實關唔關用咗啲大食servo嘅事,引致過熱呢?
ftbingobingo 發表於 2008-7-16 12:25:13 | 只看該作者
我用3隻DIGITAL SERVO落沙豬度, 5955, 9451, 3050, 其中兩隻都算大食, 散熱無MUD, 都無事WOR, 其他車車三十幾度日光日白玩都無事WOR.........
taky 發表於 2008-7-16 13:24:58 | 只看該作者
笨師公...你又買2.4呀........
仲咩咁衝動呀.....
笨仔 發表於 2008-7-16 19:29:43 | 只看該作者
原帖由 taky 於 2008-7-16 13:24 發表
笨師公...你又買2.4呀........
仲咩咁衝動呀.....

係呀!驚格"Inferno GT"失控.
你知啦,如果格大牛龜失控可大可小架嘛,咪換2.4囉,點知會有過熱問題嘅啫!慘...