RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6446|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌A210幾問

Rcrounder 發表於 2008-6-17 00:44:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1. 前A臂下面油壓孔位是否要cut咗去?
2. 後萬向是否應用SA0107去配個Lotus殼(原萬向已砌好,用咗SA0106)?
3. 跟的油壓油是幾度?
4.後面A臂上下移動不順(用2度碼),是否後臂pin也須加SA0111(沒跟)?
5.試車時有小小刮帶現象,正常嗎?

問題比較多,謝謝.

我的分享
1.碳板可用AA膠封邊
2.多出bumper圓條可cut開塞落差速度防塵
3.內部齒比是1.776
jj2006 發表於 2008-6-17 12:04:25 | 只看該作者
1,我就上下都cut
2,似乎影響行走性多於遷就車殼
3,跟油壓油唔知幾度
4,sa0111是標配的,上下移動應該是暢順,如果不暢順應執一下ACT10609(調軸距用的spacer)
5,刮帶,刮那個位置?如果跳帶可調一下帶輪!
我就改了TRF DAMPER , 輕螺絲,車架連殼只900g左右,
觀星是答案 發表於 2008-6-17 13:26:42 | 只看該作者
 樓主| Rcrounder 發表於 2008-6-17 23:50:50 | 只看該作者
原帖由 jj2006 於 2008-6-17 12:04 發表
1,我就上下都cut
2,似乎影響行走性多於遷就車殼
3,跟油壓油唔知幾度
4,sa0111是標配的,上下移動應該是暢順,如果不暢順應執一下ACT10609(調軸距用的spacer
- 看似是因臂pin傾斜2度而後面臂碼沒有跟SA0111造成,等我幫佢做吓運動
5,刮帶,刮那個位置?如果跳帶可調一下帶輪!
- 不清楚那裏,用手轉動大餅齒感覺到刮帶,試吓run in 吓架車看看還有冇
我就改了TR ...

- 如油壓漏油就換啦
謝謝兩位師兄回答
觀星是答案 發表於 2008-6-18 14:21:17 | 只看該作者
我其實 o岩 o岩都開 o左架 A210 出來砌
不過發現支油壓組合個油壓頂時好易整甩個油壓肺, 會入氣

我整 o左幾次先整到到唔入氣上到個油壓頂

之後個前臀又整 o左好耐先順, 後臂就算唔上螺絲唔用 spacer 都已經係唔順
我又唔想同佢做手術 ~
不過支臂 pin 係會跟住條臂而轉動的 唔知加少少杯士油落個臂碼會唔會好 o的
NINEDOWN 發表於 2008-6-18 14:47:21 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2008-6-18 14:21 發表
我其實 o岩 o岩都開 o左架 A210 出來砌
不過發現支油壓組合個油壓頂時好易整甩個油壓肺, 會入氣

我整 o左幾次先整到到唔入氣上到個油壓頂

之後個前臀又整 o左好耐先順, 後臂就算唔上螺絲唔用 spacer 都已經係 ...

車頭C座,,,不是90度,,,夾死左轉向柸....D臀四條我自己上左螺絲就夾

我自己沒有裝過去攪過,,只是看左一兩眼就改左用TRF(只是看過唔仲意個頂沒有限位)
我自己心想沒有限位收蓋時 唔好死收難收到位緊D好啦

SunLi 發表於 2008-6-18 15:02:54 | 只看該作者
A210可能係我花最多時間砌既車車.....
觀星是答案 發表於 2008-6-18 15:45:13 | 只看該作者
油壓 o個度用 o左我一日時間搞, 都算係搞到啦

o的頭臂我尋晚用一晚時間搞, 總算搞到佢好順, 又唔會話 o的臂碼扭到好鬆
今晚試下俾少少油去後臂碼睇下有無改善
無就要 ..... 再諗諗佢 ~

另外呢 ~ 我見到 o甘多師兄斷油壓架, 我去買多 o左份油壓架
發現原來原妝同我買 o個份油壓架 o既用料係唔同
不過點都好, 我都打算打孖來行
Mobility(雲) 發表於 2008-6-18 17:15:43 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2008-6-18 03:02 PM 發表

So, what's your comments?

A210 or Beat better?
SunLi 發表於 2008-6-18 17:28:32 | 只看該作者
原帖由 Mobility(雲) 於 2008-6-18 17:15 發表

the centre of gravity, layout design & the weight of A210 is much better than Beat, but the material and the craft work is dammit
jj2006 發表於 2008-6-18 17:33:07 | 只看該作者
原帖由 Mobility(雲) 於 2008-6-18 17:15 發表

我覺得兩台各有各好!!!A210輕D,但聽聞豆腐D!!!
最新版A210唧電池位還未有改善!!!!!但珠差都算搞得幾好!
a210 有人出option, 但beat 就只有原裝,而且好少!!!

Mobility(雲) 發表於 2008-6-18 17:34:29 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2008-6-18 05:28 PM 發表

the centre of gravity, layout design & the weight of A210 is much better than Beat, but the material and the craft work is dammit

piece of crap........
SunLi 發表於 2008-6-18 18:18:03 | 只看該作者
原帖由 Mobility(雲) 於 2008-6-18 17:34 發表

piece of crap........

Mm......but I like to play crap
 樓主| Rcrounder 發表於 2008-6-18 23:22:18 | 只看該作者
原帖由 jj2006 於 2008-6-18 17:33 發表

我覺得兩台各有各好!!!A210輕D,但聽聞豆腐D!!!
最新版A210唧電池位還未有改善!!!!!但珠差都算搞得幾好!
a210 有人出option, 但beat 就只有原裝,而且好少!!!

請問電池位有什么問題及注意地方? Thanks.
 樓主| Rcrounder 發表於 2008-6-18 23:25:06 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

点解你個bumper唔"蚊"咗幾舊嘢出泥?
jj2006 發表於 2008-6-19 08:34:46 | 只看該作者
原帖由 Rcrounder 於 2008-6-18 23:22 發表

請問電池位有什么問題及注意地方? Thanks.

唔FIT 囉!!之前有POST 講過.
觀星是答案 發表於 2008-6-19 11:43:02 | 只看該作者
尋晚我搞到個尾臂啦, 最終係要走住 o的螺絲 o既力去上就可以
要慢慢就, 太鬆有虛位, 太緊會搞到條臂唔順

同埋我都發現長皮帶有 o的唔順
條皮帶可能長期摺住, 變 o左形, 行下可能會順返 ....
don012345 發表於 2008-6-19 14:58:30 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2008-6-18 15:02 發表

你系舊板..所以時間系會長小小...但系新板都唔系太大問題,我都系用左36小時完成..
SunLi 發表於 2008-6-19 19:09:39 | 只看該作者
原帖由 don012345 於 2008-6-19 14:58 發表

你系舊板..所以時間系會長小小...但系新板都唔系太大問題,我都系用左36小時完成..

you mean 新底板 or 新版本??
IBM 發表於 2008-6-20 14:13:06 | 只看該作者
我買的是第二水, 未有師兄們上述的問題, 只是個油壓肺難搞些少,

不過當你看到這車完成後的雄姿, 你就會明白, 所花的心機都是值得的.    

加油呀