RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4542|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又燒火嘴

walkingfugture 發表於 2008-6-15 18:30:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我買左兩粒新A3火嘴﹐點知尋日換落架車仔到兜兩個圈死火﹐跟住點唔著﹐搞左10幾分鐘﹐拆火嘴出黎試下紅唔紅﹐點知唔紅﹗﹗死左﹗
剛剛又換左粒全新的﹐落樓下兜左一個圈甘大把﹐又燒左 ﹗﹗﹗有無搞錯﹗﹗唔通我個engine有問題 :L  ﹖﹖﹖
但係死左火我已經第一時間度溫度﹐90幾度﹐無理由會燒﹗﹗﹗
有無兄弟幫到手解答下﹖

我果架係NB16,玩開﹐無問題。油係 O 記20%油﹐平時玩完即刻落after run oil。
火嘴電係用一粒3A電果種超細version。

樓主| walkingfugture 發表於 2008-6-15 19:35:33 | 只看該作者
師兄﹐
   多謝指教。我諗我副偈唔係too lean (有無咩可以知道係唔係too lean﹖)。因為我比油會有少量白煙﹐而且聲線都尖尖地﹐加速都好快。但係又唔覺太少油﹐因為溫度keep 住響9X ~ 110 間。而且之前都玩開﹐個火嘴都玩左好耐下。真係費解﹗
ccw 發表於 2008-6-15 19:50:25 | 只看該作者
咁你之前用幾多號火咀啊?
笨仔 發表於 2008-6-15 19:50:30 | 只看該作者
以我嘅經驗嚟睇,多數都係啤呤"到期",你試吓拆個盤頂睇吓有冇凹凹凸凸.
 樓主| walkingfugture 發表於 2008-6-15 19:55:41 | 只看該作者
ccw 兄﹐都係用開A3。
"笨仔"師兄﹐點解會關啤呤事﹖我未拆過睇呀。睇邊到凹凹凸凸﹖盤頂﹖即係邊到﹖我螺走粒火嘴﹐見到個活室頂部都好靚下﹐無黑無咩。
hpipro4 發表於 2008-6-15 20:05:49 | 只看該作者
你副偈太高溫一般係92~94度如果高過96度副偈好多問題會出現
boxingjoe 發表於 2008-6-15 21:59:27 | 只看該作者
My friend also had this experince before, It was found due to the skim not enough will make the glow plug burn out, he had burn out two glow plug in a day. You can try to addition the skim head to see whether improve or not.
 樓主| walkingfugture 發表於 2008-6-16 00:41:19 | 只看該作者
各師兄門﹐甘即係話我副偈係over head? 唔係100度~120度都算正常嗎﹖ 好﹗甘等我較低D先keep 返響90度。唔該晒各位師兄。

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯掛﹖
RGM-111 發表於 2008-6-16 01:03:13 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2008-6-16 00:41 發表
各師兄門﹐甘即係話我副偈係over head? 唔係100度~120度都算正常嗎﹖ 好﹗甘等我較低D先keep 返響90度。唔該晒各位師兄。

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯 ...

我林 上面位C兄 應該係 講緊 Sim Head..即系盆頂 同C筒 之間 的"介子" ^_^" 你用20%Nitro, 加介子 係用來降低少許壓縮比 的,令到部機相對地冇咁熱..
blee 發表於 2008-6-16 12:03:52 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

See detail here.
hpipro4 發表於 2008-6-16 21:46:48 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2008-6-16 00:41 發表

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯 ...

120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我想問邊果教你用100-120度行車,一般二沖都係以92-96度
我都試過用120度行車最後係压縮差軸承打柴
仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我又中過蕉副偈超易打柴

mouse 發表於 2008-6-17 01:29:22 | 只看該作者
我都有這樣經驗, 是副偈差不多打柴的時候,有很多小碎片從軸承脫落,吸上盤頂,把火嘴絲打斷。
Oakfield 發表於 2008-6-17 09:55:35 | 只看該作者
原帖由 hpipro4 於 2008-6-16 21:46 發表

120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我想問邊果教你用100-120度行車,一般二沖都係以92-96度
仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我 ...

"120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我都試過用120度行車最後係压縮差軸承打柴"

It's true?? any brother can help and tell something
valklai 發表於 2008-6-17 11:29:24 | 只看該作者
原帖由 hpipro4 於 2008-6-16 21:46 發表

仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我 ...

又未必喎!!
d台灣偈可能係例外嘅
我用緊sts28通常行120~130度,長玩長有
但當我將佢調回arround 100度,副偈會相當之死狗
所以最好都係聽聲睇煙為準
Oakfield 發表於 2008-6-17 11:57:14 | 只看該作者
一般二沖都係以92-96度  is correct?
devilstar 發表於 2008-6-17 12:50:42 | 只看該作者
原帖由 Oakfield 於 2008-6-17 11:57 發表
一般二沖都係以92-96度  is correct?

u try try la
Oakfield 發表於 2008-6-17 12:52:36 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2008-6-17 12:50 發表

u try try la

; yes, running very fast; fast like you run
devilstar 發表於 2008-6-17 12:59:18 | 只看該作者
原帖由 Oakfield 於 2008-6-17 12:52 發表

; yes, running very fast; fast like you run

yes..yes, I run faster than a tortise
TODA 發表於 2008-6-17 16:23:01 | 只看該作者
溫度其實唔係用黎作準則..
tiger1 發表於 2008-6-23 07:27:39 | 只看該作者
原帖由 RGM-111 於 2008-6-16 01:03 發表

我林 上面位C兄 應該係 講緊 Sim Head..即系盆頂 同C筒 之間 的"介子" ^_^" 你用20%Nitro, 加介子 係用來降低少許壓縮比 的,令到部機相對地冇咁熱..

That c-hng was talking about 'SHIM' that 盆頂 同C筒 之間 的"介子". Shim...