RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3003|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想問新手買咩車好

RoBin 發表於 2008-5-25 13:29:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手買咩車好???
同一部遙控電單車幾多錢呀???
一部遙控電單車大約開到幾快???
beebee 發表於 2008-5-25 16:38:08 | 只看該作者
我地而家玩緊係1比8京商nsr同rgv里2款車.....不過遲d香港又有多一款1比8電單車到貨....就係Venom GPV-1  1:8 RC motocycle !!......至於新手買咩車好??......我諗無咩所謂....自己喜歡就得~~京商果種就人仔可以活動....真實dd......而Venom GPV-1  1:8 RC motocycle 就似1比5設計.........我諗到o左貨....相信會有更多人出新牌子電單車黎玩......到時2個品牌都有捧場客.....京商而家買緊四百零蚊(淨車)......而Venom GPV-1 就要到o左貨先知街價.....不過Venom GPV-1 係套裝出售(RTR).....相信對新手黎講會方便好多.......最後你問到一部遙控電單車大約開到幾快???.......我只能夠講......都幾快O架~~哈
 樓主| RoBin 發表於 2008-5-26 18:22:12 | 只看該作者
你地玩哥d係入油定係同電???
你玩緊邊款車>???
beebee 發表於 2008-5-26 19:09:11 | 只看該作者
我地玩開係京商1比8...淨得行電果隻.....或者你睇吓d舊文會了解多d.......
 樓主| RoBin 發表於 2008-5-28 17:22:17 | 只看該作者
佢送5送 魔打????
bighead 發表於 2008-5-28 17:24:31 | 只看該作者
 樓主| RoBin 發表於 2008-5-31 16:17:33 | 只看該作者
哦 咁你地用緊d咩 摩打???

你地玩電車定油車???

一部京商遙控車全包  車/控/電/差機   大約幾錢到呀???
係5係唔洗買其他野???

beebee 發表於 2008-5-31 18:12:37 | 只看該作者
京商1比8淨係得電車o架咋.......而大部份師兄玩緊無刷摩打....平均用5800kv~6800kv......至於幾多錢左右一套車玩得....我諗$2000左右可以玩到.......初初唔洗點改o架....買住啤呤..尾油壓,金屬波箱同尾擔就得o架啦.....玩耐o左對架車認識多d....自己diy零件(如呔膽等等)....

樓主| RoBin 發表於 2008-6-1 10:43:15 | 只看該作者
我想問下~~
5800kv~6800kv摩打幾錢到???

e+京商係5係好似冇貨???? 係香港邊到買遙控電單車好???要長細地扯 (因為我唔係hk人)
知唔知邊到有d二手車買??
beebee 發表於 2008-6-1 13:28:22 | 只看該作者
5800kv~6800kv摩打.....本身係要用無刷電變先可以用5800kv或6800kv摩打......如果你用開一般電變....只能夠用番28bb之類有炭刷摩打.......所以要清楚自己用緊邊款電變先.......... ....至於5800kv~6800kv摩打.....一般中國制造大約$200左右.....只係要留意摩打長度,太長會凸過肚兜位.而啤呤位是否平位..如果凸出啤呤位果種無刷摩打....會頂住上波箱.....所以買時都要留意吓.

不過我里排無落廣華街行....唔多清楚邊間仲有京商電單車貨......你可以到o左香港....落旺角廣華街行行........相信唔難搵到鋪頭有得賣......已往有賣開京商電單車鋪頭名稱(排名不分先後):鴻聲模型....萬里模型......極速模型......展藝模型.......等等.........最後二手車我見本網2手區都間唔中有人放售.....你留意吓啦
 樓主| RoBin 發表於 2008-6-1 13:52:03 | 只看該作者
咩叫無刷電變  一般電變 有d咩唔同
你比你msn我 係msn 同你傾
chingwingtat 發表於 2008-6-1 20:31:57 | 只看該作者
可以到以下網址參考一下

http://www.rcmchk.com 香港搖控電單車會
 樓主| RoBin 發表於 2008-6-2 19:23:03 | 只看該作者

回復 12# 的帖子

我有上o架~~
旦係好似5係好多野睇咁
chingwingtat 發表於 2008-6-2 23:00:03 | 只看該作者
原帖由 RoBin 於 2008-6-2 19:23 發表
我有上o架~~
旦係好似5係好多野睇咁

你如果全部都睇過明白了解的話,我都無辦法幫到你啦!
beebee 發表於 2008-6-2 23:07:45 | 只看該作者
原帖由 RoBin 於 2008-6-1 13:52 發表
咩叫無刷電變  一般電變 有d咩唔同
你比你msn我 係msn 同你傾

我比較老土....無msn....sorry~~

簡單黎講無刷摩打(圖中)有3條線...要推動佢當然要配合一個3線輸出O既電變....而一般有刷摩打...係得2線....