RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2892|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關油車比賽幾問..

pskyng 發表於 2008-5-18 00:51:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
電車有ymc那樣較"平民化"的比賽, 都想到油車了.. 所以想問下..

1.油車比賽的engine 是否限用3 port. 及死氣喉是否限用 5.2mm ?
2.凡比賽油車的.都是用一些modify 中的 modify engine. 一般人是不會買到 ?( 好似電車咁,會從一箱電抽幾排最爆)
3.凡比賽油車的.都會lean 到個engine 死.. 玩一次比賽預左四五個engine stand by ?
4.凡比賽油車的,都有兩架以上的後備車預即場換?
5.香港油車比賽是否因為"太貴" , 所以一般只有贊助商,老闆級才負擔得來?
6.以前還是現在的油車比賽是否較"平民化"?
7.油車比車是否要有個拍檔幫手? 他的工作是否只是 "提車手入油"同 "汁車 .係咪用對講機交談的.

問題多多.. 希望有師兄可以分享下.. :)

chacha 發表於 2008-5-18 04:22:41 | 只看該作者
1. 呢樣唔清楚,我祇知道,如果係公開賽,多數會跟返世界賽例,又如果係有某贊助商 ga 話,可能會限定左車架,引擎同批都原裝。
2. 更係唔會係一箱引擎裡面,有精撰引擎啦 lol ,通常車手如果有贊助商贊助引擎,引擎廠會有批引擎專比呢類車手用,不過都要睇下車手係咩級別,世界冠軍定個別區域,主要係引擎內部改裝(如 C 筒同遮、卡爛濕等等)
3. 這個當然啦,人地普通玩車用 25% ,比賽用 30% ,有冇咁多副做後備就唔咁講
4. 呢樣都可能會
5. 咁又未必,你冇人地咁靚 ga 架生,最多咪跑低 D ga 組別0羅,話唔定 D 高手淋哂車,執返個 A 組冠軍呢
6. 貴有貴玩,平有平玩遮
7. 這個當然要自備機械士啦,工作都係入油同執車,以前好似係嚴禁使用對講機,因為會干擾遙控,而家我諗用手機啦,返正都打唔哂 D 分鐘
                  …註 :都未試過打過咁多字,有錯請師兄更正
 樓主| pskyng 發表於 2008-5-18 11:14:10 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-5-18 04:22 發表
1. 呢樣唔清楚,我祇知道,如果係公開賽,多數會跟返世界賽例,又如果係有某贊助商 ga 話,可能會限定左車架,引擎同批都原裝。
2. 更係唔會係一箱引擎裡面,有精撰引擎啦 lol ,通常車手如果有贊助商贊助引擎,引擎 ...

辛苦曬la...chacha 兄.  難得有你答我.  仲要咁詳細. .認真好人. , 若依你咁講.看來"比賽"都唔係全無可能....

我見中山就有攪. 分好多組.. 香港知道的都係"世界級".. 睇就得. 唔知香港會唔會有0的冇咁pro 0既比賽.  
stanley_wwy 發表於 2008-5-18 11:15:20 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

1. 陀地賽都好似係寫限十二級, 冇限port 數.

2. 有d係自已mod 的, 出面冇得賣. 但係俾得起錢係街買部mod 機都已經好快.

3. 個人喜好. 我同好多師兄唔會.

4.  同3

5. 大把唔係老闆 (包括我) 都玩緊. 當然都有好多有 $$ 人.

6. 好難講, 依家有手拉杯, 唔駛二千蚊買部RTR 都鬥得, 睇你覺得係咪平民咗.

7. 要人幫手的. 搵個friend 一齊去, 或都一齊鬥咪得囉. 對講機..........個人喜好. 多數都係用最原始o既方法........大嗌
 樓主| pskyng 發表於 2008-5-18 11:39:30 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2008-5-18 11:15 發表
1. 陀地賽都好似係寫限十二級, 冇限port 數.

2. 有d係自已mod 的, 出面冇得賣. 但係俾得起錢係街買部mod 機都已經好快.

3. 個人喜好. 我同好多師兄唔會.

4.  同3

5. 大把唔係老闆 (包括我) 都玩緊. 當然 ...

thanks Stanley兄,  有冇見過一0的"唔識死"0既靚仔參加 "陀地賽(實力好參差0個隻 )?   係咪好似電車賽咁. 三至四場成績,之後排位 final.
Fluke 發表於 2008-5-18 11:41:54 | 只看該作者
1.每個主辨機構都會有不同的規定。用6mm pipe咀雖然快D,但要考慮耗油量,要妥恊的
2.在香港,基本上你肯花錢的話,絕大部份引擎都可以買到,甚至可以勁過一些廠車手用的。
3.只有無經驗的人才會Lean死部機,有spare engine standby亦是普遍情况。(好多A組車手都是一部機完成賽事)
4.大部份人都是一部車,壞了即修
5.比賽不論電車、油車,都是很貴的。
6.据我所知,現在較10年前便宜,但不可能會"平民化"
7.按正規賽例是不可用對講机的,一個好的Mechanic不單入油那麽簡單,還有引擎調較、入油策略、留意賽道情况提示車手,加快或收慢,超車或讓車。

比賽不一定用30%油,反而25%較普遍。在日本,大多數用16%

引擎是需Run in和調較。
stanley_wwy 發表於 2008-5-18 12:48:52 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

有.........我.
Fluke 發表於 2008-5-18 13:17:10 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-5-18 11:14 發表

辛苦曬la...chacha 兄.  難得有你答我.  仲要咁詳細. .認真好人. , 若依你咁講.看來"比賽"都唔係全無可能....

我見中山就有攪. 分好多組.. 香港知道的都係"世界級".. 睇就得. 唔知香港會唔 ...

http://www.rcstudy.com/forum/viewtopic.php?t=9552
 樓主| pskyng 發表於 2008-5-18 13:32:04 | 只看該作者

D 組 係咪適合我同 standley 依0的"唔識死"0既人參加呢? (standley當你係唔識死架la )
Fluke 發表於 2008-5-18 14:15:26 | 只看該作者
我不認同新手参賽就叫唔識死,參與賽事可以學到很多嘢。
甚麽組別是經過幾輪5~10分鈡比賽,按成績(在指定時間跑得最多圈)由上至下編成的。
chacha 發表於 2008-5-18 14:56:40 | 只看該作者
有部份賽事,會有限制組別 ga 數量,會將成緒績較差 ga 車手西走,都有度好,比你知道同其他人技術差幾遠,不過依家有車場操車,技術可以提升好快,我當年做街童,祇係放狗,你追我我追你咁,直至到有摩頓台,先知 D 彎係點入
Fluke 發表於 2008-5-18 22:48:42 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-5-18 14:56 發表
有部份賽事,會有限制組別 ga 數量,會將成緒績較差 ga 車手西走,都有度好,比你知道同其他人技術差幾遠,不過依家有車場操車,技術可以提升好快,我當年做街童,祇係放狗,你追我我追你咁,直至到有摩頓台,先知 D ...

一般香港舉辦的賽事(除三月份KM搞過一次聖誕樹外),所有賽員都有得跑Final,只是組別不同,不會中途被篩走。

altezza 發表於 2008-5-18 23:41:33 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-5-18 00:51 發表
電車有ymc那樣較"平民化"的比賽, 都想到油車了.. 所以想問下..

1.油車比賽的engine 是否限用3 port. 及死氣喉是否限用 5.2mm ?
2.凡比賽油車的.都是用一些modify 中的 modify engine. 一般人是不會買到 ?( 好似電 ...

參於其中都有好多樂趣,一部普通engine渣得好都會好快,平有平玩最緊要係有時間去玩
haga_10 發表於 2008-5-19 00:30:59 | 只看該作者
其實油車比賽有冇限重???
amy 發表於 2008-5-19 00:32:59 | 只看該作者
有.好似1750唔連油
 樓主| pskyng 發表於 2008-5-19 01:04:07 | 只看該作者
真係多謝師兄們. 等我了解更多有關"油車比賽". 我練好0的手車. 希望第日有依個機會試下.   可以比唔用程度的車手參加. 依樣令我多0的信心去試下.
chacha 發表於 2008-5-19 03:25:19 | 只看該作者
原帖由 Fluke 於 2008-5-18 22:48 發表

一般香港舉辦的賽事(除三月份KM搞過一次聖誕樹外),所有賽員都有得跑Final,只是組別不同,不會中途被篩走。

多謝師兄提供資料,不景都冇鬥好多年
 樓主| pskyng 發表於 2008-5-19 12:38:40 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-5-19 03:25 發表

多謝師兄提供資料,不景都冇鬥好多年

chacha 師兄你會唔會鬥番.,
chacha 發表於 2008-5-19 16:02:57 | 只看該作者
我以前祇係鬥0左幾年電車,跟住玩0左年幾油車,鬥就冇試過,跟住做0左呢份工,玩車都冇時間,又無精神,日日都要開工,更何況年紀大、機器壞

樓主| pskyng 發表於 2008-5-19 17:02:14 | 只看該作者
可惜呢... 不過光煇過都算係咁la. 好過我一次RC比賽都未玩過.