RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1889|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關手拉同飛輪問題

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果個飛輪唔郁可以點搞<<我相信卡死左係頂,唔知係唔係架車太耐無郁(一個月)
仲有手拉繩cut左,可唔可以囉番個繩頭博番???因為條繩太化學比我整cut左=.=
HelloWorld 發表於 2008-5-1 17:39:28 | 只看該作者
換過個手拉啦。。。。VERY CHEAP。。。
HelloWorld 發表於 2008-5-1 17:42:22 | 只看該作者
如果引擎太久沒玩。。。
需要打散它。。。。檢查一下。
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-1 17:46:01 | 只看該作者
ck5200 發表於 2008-5-1 17:46:50 | 只看該作者
你係唔係入面把傘頂住左牙?係架話你就要搵野打返把傘返落去囉.....小弟都試過一次打傘頂住左...
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-1 18:07:34 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-5-1 17:46 發表
你係唔係入面把傘頂住左牙?係架話你就要搵野打返把傘返落去囉.....小弟都試過一次打傘頂住左...

搵咩打?會花架ro
ccw 發表於 2008-5-1 19:53:24 | 只看該作者
有無相睇吓呀......
ck5200 發表於 2008-5-2 01:32:20 | 只看該作者
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2008-5-1 18:07 發表

搵咩打?會花架ro

我個時好似係用hi-tec-c枝筆個筆蓋放左係個頂到..再搵野打個筆蓋...打左幾下先的..
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-2 19:07:39 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-5-2 01:32 發表

我個時好似係用hi-tec-c枝筆個筆蓋放左係個頂到..再搵野打個筆蓋...打左幾下先的..

等我試下用擦膠先
ck5200 發表於 2008-5-2 19:43:11 | 只看該作者
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2008-5-2 19:07 發表

等我試下用擦膠先

但你個擦膠怕唔怕正左少少野落去牙...
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-11 20:12:24 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-5-1 17:46 發表

c兄原來係個c筒套住左個傘呀...好似安全套禁套住把傘實到不得了..............點搞
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-24 23:14:27 | 只看該作者
師兄幫幫手啦
ck5200 發表於 2008-5-25 02:59:49 | 只看該作者
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2008-5-11 20:12 發表

c兄原來係個c筒套住左個傘呀...好似安全套禁套住把傘實到不得了..............點搞

佢係唔係卡死左係過位到唔上唔落牙..你都係搵野打返佢落去..試下的唔的..
有無相睇睇牙?
alfa156 發表於 2008-5-25 08:39:26 | 只看該作者
Is it a new engine?

I have similar problem for a 15 years old .32 heli engine.  You may try taking out glow plug and spray WD40.  You may also spray to the con-rod if possible.

I also run-in a new HPI engine last week, for the first few pull, very very very hard and need very much much power to pull.  I also worried of string broke at that time.  But eventually, it was OK.  Loose the glow plug will make it easier to turn.

The risk is quite high if hitting the piston by something.
 樓主| ~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-5-25 20:04:45 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-5-25 02:59 發表

佢係唔係卡死左係過位到唔上唔落牙..你都係搵野打返佢落去..試下的唔的..
有無相睇睇牙?

個活塞同個c筒一齊上一齊洛.......
小肥胖 發表於 2008-5-25 21:41:40 | 只看該作者
你可以用一把大力鋏夾實飛輪,順時針轉,這樣是可以動回
ck5200 發表於 2008-5-26 03:37:12 | 只看該作者
咁你可能係卡住左...咁你裝返個散熱落去個飛倫轉唔轉到架..
轉唔到的話就係活塞卡住個c筒了..