RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3715|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

部車唔知做咩成日死火牙...

ck5200 發表於 2008-4-17 00:27:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部車有時一拉就著....

我比一比油想行有時就會死了...

想 問下各位師兄,,,咁係出左什麼問題呢?

玩左一江油到個engine係好熱,,,,,過左陣拉著部車個時...著一上又死了火.....

我係真是不知到出現左什麼問題牙....
siriochow 發表於 2008-4-17 00:36:02 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 00:27 發表
我部車有時一拉就著....

我比一比油想行有時就會死了...

想 問下各位師兄,,,咁係出左什麼問題呢?

玩左一江油到個engine係好熱,,,,,過左陣拉著部車個時...著一上又死了火.....

我係真是不知到出現左什麼問 ...

放返大D注油針吧,因為你engine 過熱D油都未落到enigne裡面就以經晶發晒,如果有心玩油車落去應該買返個紅外線溫度計。
WAIWA 發表於 2008-4-17 00:38:15 | 只看該作者
會唔會油針太"立"??試下大油針鬆番8分一圈…

我都係新手…好耐無玩過油雞啦…都係聽人講o家咋…
志堅 發表於 2008-4-17 00:50:00 | 只看該作者
風門個位較好未???
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 01:29:16 | 只看該作者
因為我部車係f-06...一買來玩個時係無問題牙....玩左幾次係出現左咁個問題了....原裝佢set好哂我都未set過野....咁我依加點做好牙..係放大油針定係收細牙?
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 01:30:29 | 只看該作者
就算著左比油....慢慢咁比..部車想死火咁...有時就會死火..有時就唔會...
siriochow 發表於 2008-4-17 01:46:29 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 01:29 發表
因為我部車係f-06...一買來玩個時係無問題牙....玩左幾次係出現左咁個問題了....原裝佢set好哂我都未set過野....咁我依加點做好牙..係放大油針定係收細牙?

ok,首先唔介意我問你你買回來有冇溫計?如果無溫對副機生命會好短減低工能,最緊要就係要折開洗左副engine先,因出廠時裡面可能有D鐵碎係到,見意你搵野long高架車strat副引擎然後你放大油針慢慢咁較副engine。
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:20:26 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-4-17 01:46 發表

ok,首先唔介意我問你你買回來有冇溫計?如果無溫對副機生命會好短減低工能,最緊要就係要折開洗左副engine先,因出廠時裡面可能有D鐵碎係到,見意你搵野long高架車strat副引擎然後你放大油針慢慢咁較副engine。

我買返來有油計....油完第三江...想溫第四個時把傘仔卡住左...唔上唔落....搞到我成富計都都打開哂來睇下咩事....我就係唔識教油針牙...唔知點先為知好,,,,
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:21:20 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-4-17 01:32 發表
漏氣的可能性

師兄...我想問下邊到流氣牙..係唔係氣門個到?

樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:25:50 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-4-17 02:22 發表
我回你你寸我,以後不回油車

我唔係寸你牙....我真唔知邊到會流氣..就係想問下你係邊....sorry
siriochow 發表於 2008-4-17 02:31:27 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 02:20 發表

我買返來有油計....油完第三江...想溫第四個時把傘仔卡住左...唔上唔落....搞到我成富計都都打開哂來睇下咩事....我就係唔識教油針牙...唔知點先為知好,,,,

你說明書裡應該有一張紙係講引擎。你細心睇下,如果新手最好唔好搞其他油針,主要都係較注油針先,你long高架車start副機慢慢試下試下咁較自己將握下,不過你可以較氣門大小過支,有時可能你氣門收得大細唔夠氣入就好易死火。

siriochow 發表於 2008-4-17 02:36:15 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 02:25 發表

我唔係寸你牙....我真唔知邊到會流氣..就係想問下你係邊....sorry

講真過句一般原裝機氣密方面都比較差,不過我覺應該唔會流氣問題,如果你想知你試下查下D接合位過D膠圈有冇走位。
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:37:51 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-4-17 02:31 發表

你說明書裡應該有一張紙係講引擎。你細心睇下,如果新手最好唔好搞其他油針,主要都係較注油針先,你long高架車start副機慢慢試下試下咁較自己將握下,不過你可以較氣門大小過支,有時可能你氣門收得大細唔夠氣入就 ...

聽日等我睇下說明書先.....試下教下先....thx你牙..有時會唔會太多油搞到部車一著就比d油正熜車架?
siriochow 發表於 2008-4-17 02:42:45 | 只看該作者
原帖由 ck5200 於 2008-4-17 02:37 發表

聽日等我睇下說明書先.....試下教下先....thx你牙..有時會唔會太多油搞到部車一著就比d油正熜車架?

會架,這時侯就時扭開火嘴拉幾下副偈打返D油出來,you r welcome,希望幫到你啦
 樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 02:47:39 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-4-17 02:42 發表

會架,這時侯就時扭開火嘴拉幾下副偈打返D油出來,you r welcome,希望幫到你啦

我試完話你知啦.... thx
ukyo 發表於 2008-4-17 03:52:24 | 只看該作者
架車買回來係咩都未set好,要自己set的,說明書有講,你可把大油針收晒放2圈到2圈半,前面混合又叫細油針一樣咁做先,..
1.先撻著,放低架車,如果會行就放細油針,放到只係齒慢轉動,之後吾埋佢,1分鐘後or好耐先死火同埋keep著係平均一把聲就o岩第一步

2.之後比油一放,齒即停再o岩第二步

3.比油行,跑大直路幾次即度溫度約90~100度,因之後裝殼當再加10度,係過程中,一比油or比大油即死火,就試15分鐘咁收or放大油針試到吾再死火度o岩溫度咁就應該吾會冇事

4.如果你插著火咀電撻到車,一拎走火咀電就死火....or插著火咀電點比油都冇事,一拎走比油即死火,火咀應有事要換..

笨仔 發表於 2008-4-17 13:59:03 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 03:52 發表
架車買回來係咩都未set好,要自己set的,說明書有講,你可把大油針收晒放2圈到2圈半,前天混合又叫細油針一樣咁做先,..
1.先撻著,放低架車,如果會行就放細油針,放到只係齒慢轉動,之後吾埋佢,1分鐘後or好耐先死火同埋kee ...

師父:不愧為06專家,有關06嘅問題,完全冇難度.
ukyo 發表於 2008-4-17 16:05:27 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-4-17 13:59 發表

師父:不愧為06專家,有關06嘅問題,完全冇難度.

...呢d問題..試過晒...我咁樣可攪返好...應該幫到呢位朋友..

現我架車..拉到幾下油喉上油,一插火咀電,細細力拉dd個手拉即著到車..

樓主| ck5200 發表於 2008-4-17 17:44:33 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 16:05 發表

...呢d問題..試過晒...我咁樣可攪返好...應該幫到呢位朋友..

現我架車..拉到幾下油喉上油,一插火咀電,細細力拉dd個手拉即著到車..

我就係唔知點set師兄....你可唔可以搵日幫我set車牙師兄...我今日試過...set到錯哂d野..依加部車係著一下即死火...仲要係拉幾下先著牙...
erichow 發表於 2008-4-17 22:00:17 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-4-17 02:42 發表

小心啲油噴出嚟,整到眼呀
唔好意思,無聊答吓訕