RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4055|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

G4RS 是否不可以用鋰電作接收電?

haga_10 發表於 2008-4-14 11:38:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位c hing 知唔知 G4RS 是否不可以用鋰電作接收電? (因為個位太細)
anes 發表於 2008-4-14 11:42:12 | 只看該作者
............
pskyng 發表於 2008-4-14 15:43:10 | 只看該作者

我之前都有諗過. 架G4免強可以放到 2層(3a x3 +3a x2,用索帶固定), 但小小點皮帶(照用.所以電角位有小小冇左), 我諗lipo應唔會點到,電會在兩條皮帶中間突出. 張圖就係我諗法.之前問了個電的size但唔見左.. 所以未試.(你可以用紙摺個盒試下.)
 樓主| haga_10 發表於 2008-4-14 16:17:36 | 只看該作者
wa C hing 好勁呀...仲有圖解....其實TM 都有出一D傳統電1100mah ... 其實可以玩到幾耐?
pskyng 發表於 2008-4-14 16:36:38 | 只看該作者
原帖由 haga_10 於 2008-4-14 16:17 發表
wa C hing 好勁呀...仲有圖解....其實TM 都有出一D傳統電1100mah ... 其實可以玩到幾耐?

因為我唔知點表達而已....  ,   用TM 700mah...我諗3-4個鐘卦.. 我尾段有時候都因唔夠接收電lock車.. 所以會帶埋差機用粉電差.(等engine cool down 時). 1100我諗會好好多.. (我原本有朋友幫我焊左一排gp 1100..不過甩鍚用唔著). 一係比錢焊,我問一間用1100唔走電..佢到$180. ..所以冇焊. (可用推桿的ball end 自制耳子),  lipo你要買埋變壓. 我之前是在"創x"問的. 你可以問番個lipo size.

樓主| haga_10 發表於 2008-4-14 18:58:18 | 只看該作者
多謝c hing 那詳盡的解答...真是謝謝!! 你是否玩 G4RS 好耐...我剛玩 , 也都唔識!!!!
pskyng 發表於 2008-4-14 19:26:40 | 只看該作者
原帖由 haga_10 於 2008-4-14 18:58 發表
多謝c hing 那詳盡的解答...真是謝謝!! 你是否玩 G4RS 好耐...我剛玩 , 也都唔識!!!!

哈...我係油車初哥炸. 玩RTR 而已.. 都係post 0的個人意見討論下. HK 較小G4玩家...好多時都要較網上問唔同地方的G4 fans.. 其實歐洲 韓國都好多人玩. TM post 差冠軍車手set up sheet, 你可以參考下.
http://www.teammagic.com.tw/en/downfra.jsp?tag=downlist&id=2
by the way, g4rs 剛win左 世界賽 第一round.  "taking the win by 1 lap from xray driver in 2nd"
 樓主| haga_10 發表於 2008-4-15 11:05:57 | 只看該作者
wa this page 's setting detail very useful ah .... thx c hing....
pskyng 發表於 2008-4-15 12:39:36 | 只看該作者
原帖由 haga_10 於 2008-4-15 11:05 發表
wa this page 's setting detail very useful ah .... thx c hing....

you are welcome la.  , 不過我就用唔著..因為玩街場 .
MrSH 發表於 2008-4-15 18:56:30 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-15 12:39 發表

you are welcome la.  , 不過我就用唔著..因為玩街場 .

咁入埸玩啦 可以試下自己實力去到邊  入埸對自己技術有好大幫助架
noriko 發表於 2008-4-15 22:52:35 | 只看該作者
kingpower maybe ok
pskyng 發表於 2008-4-16 06:00:03 | 只看該作者
原帖由 MrSH 於 2008-4-15 18:56 發表

咁入埸玩啦 可以試下自己實力去到邊  入埸對自己技術有好大幫助架

入場..實在...太遠la..,加上我手車..haha.
pskyng 發表於 2008-4-16 06:01:55 | 只看該作者
原帖由 noriko 於 2008-4-15 22:52 發表
kingpower maybe ok

師兄.. 介唔仲意透露下邊度買同大約幾錢... .有冇size 呢... thanks r
 樓主| haga_10 發表於 2008-4-16 10:52:47 | 只看該作者
原帖由 MrSH 於 2008-4-15 18:56 發表

then u also will go to where play ?? pyc or aco ?? coz i really want to date some ppl who is play "G4" ... playing together ... coz i really dont know all about nitro touring or G4 .......
 樓主| haga_10 發表於 2008-4-16 10:53:47 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-16 06:01 發表

師兄.. 介唔仲意透露下邊度買同大約幾錢... .有冇size 呢... thanks r

wa i also want to know where can buy ah ... coz c this size may be or wor ....
Nicvic 發表於 2008-4-16 11:12:32 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-14 15:43 發表

我之前都有諗過. 架G4免強可以放到 2層(3a x3 +3a x2,用索帶固定), 但小小點皮帶(照用.所以電角位有小小冇左), 我諗lipo應唔會點到,電會在兩條皮帶中間突出. 張圖就係我諗法.之前問了個電的size但唔見左.. 所以未 ...

Size大概系5.4*3.1*1.46cm

你个谂法都几好,但系可能电池要垫高小小,否则HI皮带,但系有个问题,如果架车行走途中遭遇侧面撞击点办?从pipe果边撞过去,甘电池同油箱会唔会有危险?
可惜lipo电无短一D既,如果比AAA电要短D,甘电池可以打竖放,二楼板个窿车大些小应该无问题,可惜无!
pskyng 發表於 2008-4-16 14:13:17 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2008-4-16 11:12 發表

Size大概系5.4*3.1*1.46cm

你个谂法都几好,但系可能电池要垫高小小,否则HI皮带,但系有个问题,如果架车行走途中遭遇侧面撞击&# ...

當然唔可以突出超過皮帶. 個pulley 會頂左先., 若size 會過皮帶.我諗都會頂到支pipe而裝唔到.,  
如nic兄所言. 要墊高的. G4現在用的3a 3+2品子電是"吊"在二樓版.電底加墊.啱啱在皮帶中間.因為3A電較厚..
ps.等我度下個size fit 唔 fit 先.

Nicvic 發表於 2008-4-17 08:44:02 | 只看該作者
我有谂过用数码相机既lipo电池,有D型号岩位嘎,有1300-1500mah,不过唔知放电率够唔够,但系谂翻转头AAA电都属于普通民用电,应该唔会甘高要求呱,如果电压比较高,可以买只BEC
pskyng 發表於 2008-4-17 13:46:12 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2008-4-17 08:44 發表
我有谂过用数码相机既lipo电池,有D型号岩位嘎,有1300-1500mah,不过唔知放电率够唔够,但系谂翻转头AAA电都属于普通 ...

希望你買到la.  .
Nicvic 發表於 2008-4-29 13:36:57 | 只看該作者
有AAA size既lipo电!!!!3.7v 600mah,4粒就可以7.4v 1200mah啦,外加一只bec搞掂!