RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5950|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

kws無晒kyosho電單車賣?

typhoon8 發表於 2008-4-7 19:40:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
嗚嗚
難得一出糧諗住即刻去解毒啦.........點知.....問晒成條廣華街....都賣晒1:8電單車...........

其中有個老闆話近排突然多左好多人玩電單車喎~敢聽起黎係好事喎!

重要係唔知幾時先有貨番.....毒發時都唔知點算好lu....

另外想請問師兄們一些問題,煩請解答:

1.藍鳥的servo,好唔好用及適唔適合電單車用呢?見倒佢個size都好細下!futaba又應該用邊個servo最合電單車用呢?(s-135又無貨)

2.gws既micro 2bb servo要去邊買,問過好多間都話無哩個牌子賣!

3.yokomo 油壓要去邊買,又係問過好多間店都話無賣哩個,最多只有賣雙星既油壓,不過一買就要4條敢買....
而且好似要$27x,敢如果買左係咪可以問下d師兄夾份分左4條佢?

4.要買乜牌子option尾呔?同要去邊間先有!

5.中至中下級應用幾多kv無刷摩打比較好?是否太高kv會唔夠扭力?

問題青年,問題多多,多謝解答!

ps.我發現要買齊電單車d補品,少d腳力係唔得喎.......間間鋪都要買少少野
   不過為左快樂地解毒,值得既

beebee 發表於 2008-4-7 20:54:44 | 只看該作者
賣晒1:8電單車..??.可能同黎緊又有比賽有關......因為年年都有此現象發生......唔洗擔心相信好快又有貨o架啦~~

1)  .藍鳥的servo...亦有師兄用過.....平平地都係一個好選擇......至於size當然係futaba  o既 s-135最o岩位.....唔洗改位最適合初接觸華dee  o既朋友.......或者去賣飛機d鋪頭睇吓......可能有意外驚喜都未定~~

2)  gws可去"位go"格黎間賣飛機專門店睇睇......

3)  yokomo 油壓亦可以去"位go"同kws各大鋪頭睇睇,我記得係kws間惠康位置對面...有間叫"x景模型",入面有"top"零件...油壓係同用yokomo一樣.,可向店長詢問.....而雙星o既油壓.....可以係網上同其他師兄夾份又得.....只係開個新專題就係咁簡單......

4)  option呔暫時都係京商自己出果套比較大路......不過有消息暫時kws缺貨....都係果句.....唔洗擔心....等吓

5)  用幾多kv無刷摩打??.....一般師兄係6800kv......大至上都適合.....覺得太快可將枝槍減hi point又得....夠唔夠扭力用摩打齒去就.....搭10齒效果算唔錯.....
chun.law 發表於 2008-4-7 21:01:02 | 只看該作者
你需要一部?

原帖由 typhoon8 於 2008-4-7 19:40 發表
嗚嗚
難得一出糧諗住即刻去解毒啦.........點知.....問晒成條廣華街....都賣晒1:8電單車...........

其中有個老闆話近排突然多左好多人玩電單車喎~敢聽起黎係好事喎!

重要係唔知幾時先有貨番.....毒發 ...
beebee 發表於 2008-4-7 21:03:26 | 只看該作者
嘜咁激啞~~一入就四部旁身......哈
小鬼 發表於 2008-4-7 21:09:33 | 只看該作者
米王個朵果然係堅ga bor~~
chun.law 發表於 2008-4-7 21:26:05 | 只看該作者
仲有四部rgv
chingwingtat 發表於 2008-4-7 21:39:55 | 只看該作者
果然係車會代理,勁呀!
pl 發表於 2008-4-7 22:01:26 | 只看該作者
洗吾洗甘多盒,吾係做sp呀

樓主| typhoon8 發表於 2008-4-7 22:57:28 | 只看該作者
原帖由 chun.law 於 2008-4-7 21:01 發表
你需要一部?

哇~師兄好激喎
你好似d批發商敢樣!
多謝beebee兄同各位,經解答後原來關係到就黎比賽~敢我等下先啦!比賽緊要d既!

原來電單車d野重要走入去賣飛機d鋪頭架?我就係去少左呢幾間飛機鋪
另外唔知係唔係月頭(5號打後)既關係,要想買要既野真係辛苦,去偉go問gws話賣晒.....問rc-power又賣晒.....去極x問電子野.....淨係買倒蛇仔電變.....最後只係在展記買齊三寶....
pl 發表於 2008-4-7 23:06:53 | 只看該作者
你試下pm chun.law 兄賣盒比你得吾得,有齊神兵利器,欠車架好吊癢傘.
beebee 發表於 2008-4-7 23:38:25 | 只看該作者
原帖由 typhoon8 於 2008-4-7 22:57 發表

哇~師兄好激喎
你好似d批發商敢樣!
多謝beebee兄同各位,經解答後原來關係到就黎比賽~敢我等下先啦!比賽緊要d既!

原來電單車d野重要走入去賣飛機d鋪頭架?我就係去少左呢幾間飛機鋪
另外唔知係唔係月 ...

賣飛機d鋪頭....係電子野servo果d...因為佢地都有用比較細o既servo.....
 樓主| typhoon8 發表於 2008-4-7 23:58:27 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2008-4-7 23:38 發表

賣飛機d鋪頭....係電子野servo果d...因為佢地都有用比較細o既servo.....

請問小弟好似買錯左個無刷電變phoenix 35.....
佢唔係mamba但同廠出......
去佢個官網睇好似係飛機用....
個software裝左裏面又無car option...得plane同heli.......
請問電單車用唔用得架~~~嗚........usb連電變計埋買個tekin都重得....

beebee 發表於 2008-4-8 00:02:18 | 只看該作者
要留意個迫力反應......for car會有線性....你果隻唔知會唔會個迫力係1010~~要試清楚
hoitang55 發表於 2008-4-8 00:05:24 | 只看該作者
原帖由 typhoon8 於 2008-4-7 23:58 發表

請問小弟好似買錯左個無刷電變phoenix 35.....
佢唔係mamba但同廠出......
去佢個官網睇好似係飛機用....
個老闆重要我買條usb接線...接電腦做setting...
個software裝左裏面又無car option...得plane同he ...

有得cut後波既電變都可以用係電單車,不過線性好唔好就唔知
佢去極x問下有冇得換la,你冇落過車都應該換比你
油壓可以買trf比103gt用既,單1支,貴d
 樓主| typhoon8 發表於 2008-4-8 00:13:52 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2008-4-8 00:02 發表
要留意個迫力反應......for car會有線性....你果隻唔知會唔會個迫力係1010~~要試清楚

BEE兄?即係可以用?小弟唔知乜野係1010?

另外好彩重未買摩打...mamba6800kv又有分2mm,2.5mm兩種摩打蕊直徑,請問電單車d齒要用幾mm?
,,原來電單車都好多學問.....以為少兩個轆會簡單d啦....點知...

beebee 發表於 2008-4-8 00:22:33 | 只看該作者
我都唔敢講里隻個迫力有冇線性....要放落部車試先知......(1010意思係有重迫力...一係冇迫.....完全無線性可慢咁解).....至於原裝膠齒用2mm芯就o.k啦
 樓主| typhoon8 發表於 2008-4-8 01:31:20 | 只看該作者
我見setting度有brake選項@@

soft0% -100%hard都有@@"
0433351410 發表於 2008-4-8 02:03:12 | 只看該作者
I also bought that ESC link:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=76881&extra=page%3D1
i also don't know how to set
and i think i will go 石門 in this Friday hope they can help us
 樓主| typhoon8 發表於 2008-4-8 08:01:02 | 只看該作者
原帖由 0433351410 於 2008-4-8 02:03 發表
I also bought that ESC link:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=76881&extra=page%3D1
i also don't know how to set
and i think i will go 石門 in this Friday hope they can help us: ...

係喎你同我隻一樣喎@@你隻好似負荷電流重高d,高級d!

敢麻煩你同其他師兄睇下set唔set倒下佢,同試下d線性ok唔ok了!因為小弟連車都未有>.<
拜託大家了!

0433351410 發表於 2008-4-12 22:18:01 | 只看該作者
typhoon8 兄 Have u set your ESC ar i can't come on Friday