RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1858|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

引擎壽命

iqzero 發表於 2008-4-2 16:33:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部車個GXR18已經行左成10L油,係高速時d聲有d尖叫,唔知係咪就死呢?
另外想知一般引擎可以捱到幾多L油?
 樓主| iqzero 發表於 2008-4-2 17:18:12 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

問題係而家偪engine係120度都尖叫. 同埋個溫度計係準確的.
仲有就係偪偈壓縮無新果時咁強,唔知有關嗎?

leeho888 發表於 2008-4-2 17:19:13 | 只看該作者
放少少細針......
 樓主| iqzero 發表於 2008-4-2 17:22:29 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

試過放, 連回氣喉都有油回返轉頭, 不過都係咁.......
stanley_wwy 發表於 2008-4-2 18:36:30 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

咩叫尖叫?

高轉尖叫係正常喎
pskyng 發表於 2008-4-2 18:45:37 | 只看該作者

full 雞尖叫..full 雞唔叫我諗你會驚0的.  其實你看下個火咀有冇"灰" 都可以估到係咪lean.
你個engine 的 性能有冇下降呢. 相對之前?.
Nicvic 發表於 2008-4-2 19:45:09 | 只看該作者
我谂你讲既尖叫,应该系追油,放副针!
如果引擎唔稳定,难调的话,建议作一次检查1,清洗pipe,用高压风枪喷(洗车店有,可以借用)2,用化油器清洗剂清洗化油器 3,检查化油器油针既O ring,化油器同机闸之间 O ring ,火咀有无松,猪嘴胶有无烂,呢D因素会引致漏气,影响压缩,影响engine稳定性,set唔好都系呢D原因。
一般引擎寿命要睇你点跑,仲有维护好重要!连杆同bearing要定期检查虚位,如果大咗就要更换,记得要落空滤油,跑完要落事后油,灰尘既入侵伤害绝对比你狠狠甘操车的伤害要大。

希望我些小经验对你有帮助!