RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3844|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問電動rcbike可唔可以做到擧頭動作?

typhoon8 發表於 2008-3-24 21:39:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
因為見倒d電單車結構好型,跑姿同4輪車相比又好唔同,所以想玩下電單車想過下癮,但唔知電動(貪方便)夠唔夠馬力去做抬頭動作呢?
重有其實多數玩rc bike既師兄多數會選電動定油動呢?

重有請問如果電動既話有冇好介紹,咩廠牌比較好,同埋車連基本改裝要預定幾多錢倒?
chingwingtat 發表於 2008-3-24 21:54:29 | 只看該作者
通常我地都係玩京商1/8電動電單車,至於起頭方面只要用合適既電變摩打隨時可以做到,詳細資料可以到以下網址http://www.rcmchk.com

星期五晚石門有dee局,有興趣可以落黎睇下先!
 樓主| typhoon8 發表於 2008-3-25 03:10:42 | 只看該作者
多謝師兄先!睇左好多電單車片,又爬左文,又受師兄指點迷津,越來越肯定自己中意玩電單車了,

想補充請問一下,京商$450套車入面除左有白殼,貼紙車架外,重包d乜野?電子野係咪要另外買?動力傳送係用鏈帶定用齒輪架?
原裝個車架主要係用乜物料
亦都將會鎖定以下目標,希望無買錯野啦,拜託師兄跟正有否錯既地方?

kysho 部1/8電單車,             $450
全車啤呤                       $80
尾油壓                         $?
金屬波箱                       $?
金屬尾擔                       $?
洗唔洗禁快換tekin套無刷摩打加電變呢?
唔知重差d乜呢?需然唔洗話一次到頂,但都希望架車好楂好走!

因本身玩開miniz,所以想用番支2pl-am控,希望玩熟架車之後可能學d帥兄玩埋燈!hehe
ps.平時經過見倒石門站出面塊禁靚既瀝青地,我估連真車都無乜行過,師兄們果然眼光獨到喎!睇下今星期五晚有冇去開個頭做野~順便黎請教一下!

chingwingtat 發表於 2008-3-25 07:41:50 | 只看該作者
星期五晚等你呀!
NINEDOWN 發表於 2008-3-25 09:15:52 | 只看該作者
原帖由 typhoon8 於 2008-3-25 03:10 發表
多謝師兄先!睇左好多電單車片,又爬左文,又受師兄指點迷津,越來越肯定自己中意玩電單車了,

想補充請問一下,京商$450套車入面除左有白殼,貼紙車架外,重包d乜野?電子野係咪要另外買?動力傳送係用鏈帶定用齒輪架?
...

2pl改成3pl 好像我咁用3ch 攪高低燈加殺車燈 ,,星期五等你
beebee 發表於 2008-3-25 21:10:16 | 只看該作者
原帖由 typhoon8 於 2008-3-25 03:10 發表

...

尾油壓                         $    (最好約埋3位DEE友一齊買TRF油壓..平均每人都係$70左右...又平又正)
金屬波箱                       $     剪記出品約130左右
金屬尾擔                       $     剪記出品約130左右

至於洗唔洗禁快換tekin套無刷摩打加電變...如果你有玩開大車...可以用住一般電變同接收SERVO可以平平地用GWS2BBMG...最多買個28BB操吓先,電單車玩法真係要練習...一味直路快個個比錢都可以...但轉彎就唔係快可以....真係需要"基本功".....所以我多數建議初初玩慢車就係咁解.....或者你都可以"一炮過"換tekin套無刷...可以另用低KV摩打或將枝控HP減低都得,總之係練習心態,唔好急於同其他師兄一較高下,當你日子有功,相信大把機會埋身肉博..哈..(以上係我個人意見)....另外仲要買電啦,叉機咁啦....而家買電通常係7.4V鋰電(SIZE可以再請教其他師兄,因為我仲咪用過) ...不過鋰電本身比較輕...要落番鉛黎平衡重量....最後架車好楂好走...最基本係砌果時步驟正確....相信玩開車都有一定概念....唔會太難.....再有唔明到時再一齊研究吓....或落去"石門"親身睇吓其他師兄...吸取制作經驗...都包你獲益良多....

beebee 發表於 2008-3-25 21:20:11 | 只看該作者
動力傳送係用鏈....好真實o架
banana6364 發表於 2008-4-7 22:40:00 | 只看該作者
請問石門點樣去O架,你地通常幾點開玩0架?
唔該晒!
pl 發表於 2008-4-7 22:53:19 | 只看該作者
我地多數星期五晚上pm8:30到,沙田石門站對出空地,你邊道過來呀

睇睇E道我地在那裹約放車今個星期五11/4有局
http://rcmchk.controlcentrehk.com/forumdisplay.php?fid=13
banana6364 發表於 2008-4-7 23:06:54 | 只看該作者
今個星期五就唔得閒 , 不過下次如果有局我都想去睇0下!
架車砌好咗成兩個月仲未落地 , 大班人玩開心D 0麻
小弟家住港島東 , 請問 682 到唔到石門呀?
iconeric 發表於 2008-4-7 23:11:39 | 只看該作者
到架. 在第一城落車, 過對面石門站, 就會見到的了
pl 發表於 2008-4-7 23:15:20 | 只看該作者
可以嫁或在濱景花園站落過對面馬路直行入石門馬鐵就見到.
chingwingtat 發表於 2008-4-7 23:17:16 | 只看該作者
原帖由 banana6364 於 2008-4-7 23:06 發表
今個星期五就唔得閒 , 不過下次如果有局我都想去睇0下!
架車砌好咗成兩個月仲未落地 , 大班人玩開心D 0麻
小弟家住港島東 , 請問 682 到唔到石門呀?

682 680 兩部都會經過,可以在沙田第一城落行橋過黎或者濱景花園落行入馬鐵站又得!
banana6364 發表於 2008-4-7 23:19:21 | 只看該作者
唔該晒!
另小弟裝咗 Tekin 紅色果套無炭刷電變連摩打,
請問用 1400肥仔電好, 定係 7.4v 1800鋰電好呢?
因為想買 2-3餅, 可以諗住玩到一晩嘛!
chingwingtat 發表於 2008-4-7 23:21:26 | 只看該作者
原帖由 banana6364 於 2008-4-7 23:19 發表
唔該晒!
另小弟裝咗 Tekin 紅色果套無炭刷電變連摩打,
請問用 1400肥仔電好, 定係 7.4v 1800鋰電好呢?
因為想買 2-3餅, 可以諗住玩到一晩嘛!

我試過一晚都係玩7.4v 1800鋰電一排多所以我覺得玩鋰電會比較時間長D
pl 發表於 2008-4-7 23:37:18 | 只看該作者
1400肥仔電,得頭個一段爆,之後得個長氣,鋰電爆到尾又玩得耐,用無刷手選鋰電
又可效cut-off安全D.
beebee 發表於 2008-4-7 23:42:04 | 只看該作者
我都係時候整理吓d裝備.....不惜一切入鋰電感受吓佢......哈
chingwingtat 發表於 2008-4-7 23:48:43 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2008-4-7 23:42 發表
我都係時候整理吓d裝備.....不惜一切入鋰電感受吓佢......哈

試過你就知道佢既威力!
beebee 發表於 2008-4-7 23:57:13 | 只看該作者
我見到你地果d已經一觸即發o既感覺......我都要啞
pl 發表於 2008-4-8 12:04:34 | 只看該作者
用左佢起到澎澎聲,盡特長遲久力呀 ,2奶見到都驚驚