RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6864|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

當"頭單向" 遇到 "街場"

pskyng 發表於 2008-3-19 14:37:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
師兄有咩方法可以張"頭單"的好處發揮又可以減低佢0既缺點.(e.g ABS.) , 還是只會洛場至用,
分享下用頭單心得等小弟學下野. ^_^.
單選投票, 共有 53 人參與投票
75.47% (40)
20.75% (11)
3.77% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
AMAT 發表於 2008-3-19 16:36:50 | 只看該作者
玩頭單同玩差速根本就係唔同O既反應,唔會話因為落場唔落場O既問題而用或唔用......
只會因應場地唔同而選擇用地唔同......
chrishkyung 發表於 2008-3-19 17:24:00 | 只看該作者
before asking the question, do u know that what is the "頭單"的好處?
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-19 19:13:37 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-3-19 16:36 發表
玩頭單同玩差速根本就係唔同O既反應,唔會話因為落場唔落場O既問題而用或唔用......
只會因應場地唔同而選擇用地唔同......

"只會因應場地唔同而選擇用地唔同" 同意呢, 我簡化小小啦. 因為香港地細.^_^,加上我只玩街場ma..
因為洛場(大場)的場地一般是高抓地.而彎位及直路都較闊及順彎. 相對於街場的馬路抓地力較低,加上好多細彎,加速及減速的頻率較多. 點解決單向冇差速作用重要空轉及對洛brake有特別要求的情況下. 想了解下師兄們會點做咁la.^_^

樓主| pskyng 發表於 2008-3-19 19:22:45 | 只看該作者
原帖由 chrishkyung 於 2008-3-19 17:24 發表
before asking the question, do u know that what is the "頭單"的好處?

有看些文章啦,serch 工房"頭單",  自己電車有用(冇跟track,加上架車唔快,所以唔計la),. 因為依加轉玩油車就未用過. 見有0的師兄在玩開個街場都放棄頭單.甚至直濕., 所以想問下咁, ^_^
http://www.rcdiy.cn/redirect.php ... amp;goto=nextoldset

AMAT 發表於 2008-3-19 21:15:33 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-3-19 19:22 發表

有看些文章啦,serch 工房"頭單",  自己電車有用(冇跟track,加上架車唔快,所以唔計la),. 因為依加轉玩油車就未用過. 見有0的師兄在玩開個街場都放棄頭單.甚至直濕., 所以想問下咁, ^_^
http://www.rcdiy.cn/redi ...

呢個係關係到果個人O既操作方法,唔等如細場唔可以落頭單.
只係話入灣果時溜入灣O既技巧不同.
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-19 21:29:41 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-3-19 21:15 發表

呢個係關係到果個人O既操作方法,唔等如細場唔可以落頭單.
只係話入灣果時溜入灣O既技巧不同.

thanks r.師兄. 可唔可以分享下你點控個油門, 同個brake 0既參與情況. 其實咁0既..因為自己有一套頭單.諗緊用唔用好.其實可能試.不過問下tips 先. ^_^
AMAT 發表於 2008-3-19 21:40:30 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-3-19 21:29 發表

thanks r.師兄. 可唔可以分享下你點控個油門, 同個brake 0既參與情況. 其實咁0既..因為自己有一套頭單.諗緊用唔用好.其實可能試.不過問下tips 先. ^_^

玩頭單O既人係唔會落BRAKE,只係半油溜入灣
但係由於你玩油車,頭單真係只係適合你玩大場,細場落直濕係好O的.

總之落頭單係唔會落BRAKE.
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-19 22:53:59 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-3-19 21:40 發表

玩頭單O既人係唔會落BRAKE,只係半油溜入灣
但係由於你玩油車,頭單真係只係適合你玩大場,細場落直濕係好O的.

總之落頭單係唔會落BRAKE.

ic..唔該師兄. 我依度成日要避車的,冇brake都幾係...我諗兩三架車都仲得.看來轉回差速機會較大. 不過可能看看用3pks的ABS及eps set 個brake 好柔, 看看做唔做到拖brake..

AMAT 發表於 2008-3-20 17:33:34 | 只看該作者
通常用頭單O既原因係因為係大場或比賽上面,唔想落咁多BRAKE,想保持住個引擎高轉,一出灣就二波咁標出去.....
咁就會用頭單.........

但如果你根本都唔在乎一波二波......純粹就咁玩O既.....咁就直頭頭直濕囉......慳返O的時間諗法......
chrishkyung 發表於 2008-3-20 17:43:14 | 只看該作者
if use 頭直濕, the control of diameter between front and rear tire will be more important
chrishkyung 發表於 2008-3-20 17:43:46 | 只看該作者
recommend u to use front differential ...more easy for most people
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-20 18:27:51 | 只看該作者
原帖由 chrishkyung 於 2008-3-20 17:43 發表
recommend u to use front differential ...more easy for most people

唔該曬師兄意見. 又學到野. ^_^ .
DieselEngine 發表於 2008-3-31 20:14:41 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-3-19 10:53 PM 發表

ic..唔該師兄. 我依度成日要避車的,冇brake都幾係...我諗兩三架車都仲得.看來轉回差速機會較大. 不過可能看看用3pks的ABS及eps set 個brake 好柔, 看看做唔做到拖brake..

我都用緊頭單, 車底盤係京商V-oneRR, 只要係買呔時頭軟+尾超軟, d剎車好應的!  行緊二波中轉速可以做到2秒鐘停晒.
我技術唔勁, 成日差dd炒車, 個brake真係救左我好多鑊.
 樓主| pskyng 發表於 2008-3-31 23:37:27 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-3-31 20:14 發表

我都用緊頭單, 車底盤係京商V-oneRR, 只要係買呔時頭軟+尾超軟, d剎車好應的!  行緊二波中轉速可以做到2秒鐘停晒.
我技術唔勁, 成日差dd炒車, 個brake真係救左我好多鑊.

..Good 喎. 師兄你點set 個 ABS . (我依加只set到 直路brake 減速唔打甲.但仍要用手指+ABS. 及不可以重brake. ),不過我依度條track太短了.2杪太耐la.

不過你前軟.後超軟.會唔會對對轉向有影响.(反應慢左)

DieselEngine 發表於 2008-4-2 19:33:09 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-3-31 11:37 PM 發表

..Good 喎. 師兄你點set 個 ABS . (我依加只set到 直路brake 減速唔打甲.但仍要用手指+ABS. 及不可以重brake. ),不過我依度條track太短了.2杪太耐la.

不過你前軟.後超軟.會唔會對對轉向有影响.(反應慢 ...

前軟+後超軟=超級咬地就真.
冇用ABS喎, ABS得黎部車都Total左.
 樓主| pskyng 發表於 2008-4-2 21:22:56 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2008-4-2 19:33 發表

前軟+後超軟=超級咬地就真.
冇用ABS喎, ABS得黎部車都Total左.

我下次下先.^_^ . 師兄唔用ABS. 勁呀.
AMAT 發表於 2008-4-9 17:47:26 | 只看該作者
ABS理論上好似係一個幾好技術.....係遙控車上......
但實際上係會加速SERVO老化......SERVO好易瓜......
所以冇乜人會玩油車開ABS......
 樓主| pskyng 發表於 2008-4-9 20:28:54 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-4-9 17:47 發表
ABS理論上好似係一個幾好技術.....係遙控車上......
但實際上係會加速SERVO老化......SERVO好易瓜......
所以冇乜人會玩油車開ABS......

thanks 提點. 其實最近遇到0的"師傅" 都同AMAT兄一樣意見. 我依家都off 左. 適應中. ^_^. (那ABS電車是否常用?,)
MrSH 發表於 2008-4-9 21:22:58 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-4-9 20:28 發表

thanks 提點. 其實最近遇到0的"師傅" 都同AMAT兄一樣意見. 我依家都off 左. 適應中. ^_^. (那ABS電車是否常用?,)

不如試下set drag brake,手指冇咁辛苦,即係neutral時有少少brake,呢個要慢慢試,咁可以做到收油就落brake嘅效果 (不過我仲未試過,你知點解啦.)