RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3615|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TW-05T孖速一問~

iCoke 發表於 2006-4-9 19:41:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
why我部車冇孖速呢??? 唔識跳 我係粒細齒果到有粒雞米 我收入去又冇擰出又唔跳
事實上應該點擰????????????????????
WTO 發表於 2006-4-9 19:45:33 | 只看該作者
第一 , 係FW05T. 唔係TW-05T.
第二 , 係逆時針放出 , 唔係收入去.

樓主| iCoke 發表於 2006-4-9 19:49:39 | 只看該作者
咁姐係入定出係set跳孖速快慢呀????
同埋 如果我用隻手拎起部車 佢會唔會跳孖速????
仲有我好似見到有2個雞米位 係擰邊粒???
WTO 發表於 2006-4-9 19:58:20 | 只看該作者
入=遲轉波 , 擰出=早轉波.
拎起部車唔俾FULL油點轉波呀? 哈...
其實一架全新FW05T只需run-in後再較個極速(大油針)出來full盡油就已可轉二波. 根本不需左較右較個孖速.(個人like除外)
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-9 20:06:45 | 只看該作者
係咪收細個大針就極速快d????
收幾多圈比較合適
WTO 發表於 2006-4-9 20:13:37 | 只看該作者
係.
唔係計收幾多圈. 係逐1/4圈收到出極速而engine溫度又不超過120c.
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-9 20:26:25 | 只看該作者
攪掂啦~唔該晒~
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-9 20:27:39 | 只看該作者
呀~仲有個問題~細針係有咩用??之前我部偈勁熱 之後我擰出多d細針之後佢就好正常了~
不過唔係好清楚細針既作用
WTO 發表於 2006-4-9 20:30:50 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-9 20:27 發表
呀~仲有個問題~細針係有咩用??之前我部偈勁熱 之後我擰出多d細針之後佢就好正常了~
不過唔係好清楚細針既作用

頭段反應.
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-9 20:38:09 | 只看該作者
o.....ic~ thx~
DieselEngine 發表於 2006-4-10 00:19:27 | 只看該作者
full油先轉波肯定加速會慢好多而且很傷引擎,留意到好多車友放車時都係一波谷盡先跳二波,一跳二波果一野係標出去(明顯太遲跳)
我個人習慣引擎比較很早轉波.(查實唔係玩drift,都唔需要用到一波起,試過好多次,唔知點解二波反而仲快過一波[平路].)

初哥 發表於 2006-4-10 00:36:01 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-10 00:19 發表
full油先轉波肯定加速會慢好多而且很傷引擎,留意到好多車友放車時都係一波谷盡先跳二波,一跳二波果一野係標出去(明顯太遲跳)
我個人習慣引擎比較很早轉波.(查實唔係玩drift,都唔需要用到一波起,試過好多次,唔知點 ...

你話呀?早開同遲開係個人的習慣同場地的配合,一波轉數唔盡上二波加速快d定係,一波轉數夠再上二波個加速力快呢?如果你覺得唔需要用個一波起圍,齋行二波都得是你閣下的事,但係唔好教壞人啦唔該,唔識就可以大家討論,唔好扮到好pro好識啦
WTO 發表於 2006-4-10 06:32:26 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-10 00:19 發表
我個人習慣引擎比較很早轉波.(查實唔係玩drift,都唔需要用到一波起,試過好多次,唔知點 ...

油渣偈....用二波起步. 揸巴士咩 !

教主 發表於 2006-4-10 06:41:42 | 只看該作者
早開同遲開係個人的習慣同場地的配合
DieselEngine 發表於 2006-4-10 21:30:52 | 只看該作者
原帖由 初哥 於 10/4/2006 12:36 AM 發表

你話呀?早開同遲開係個人的習慣同場地的配合,一波轉數唔盡上二波加速快d定係,一波轉數夠再上二波個加速力快呢?如果你覺得唔需要用個一波起圍,齋行二波都得是你閣下的事,但係唔好教壞人啦唔該,唔識就可以大家討論 ...

初哥冷靜d,駛唔駛咁講野,我又唔係pro,更加唔需要扮.
由頭到尾都係講緊我個人習慣,麻煩你睇清楚d先.
我玩左唔係好耐,只係講出我玩時既感覺,唔岩聽勿插.
"盡"先轉波姐係慢左啦,到底你清唔清楚轉波為左乜,
唔可以話盡偈既速度慢,但係轉波時間係要適當,盡晒偈先轉我肯定係遲!
由靜止去到盡偈先轉二波,正常12機都差唔多到直路盡頭,不如玩單速算啦.
大家上黎討論下,開心d.

DieselEngine 發表於 2006-4-10 21:32:58 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 10/4/2006 06:32 AM 發表

油渣偈....用二波起步. 揸巴士咩 !

哈,唔係吹水,真係可以試下,d engine燒完一大啖油番黎之後,一起就好高轉.平路hold住二波起有時快過一波起(我架車)

教主 發表於 2006-4-10 22:27:42 | 只看該作者
一百歲吾死都有新聞聽~
初哥 發表於 2006-4-11 00:04:49 | 只看該作者
你講的說話怕教壞人呀.你的言詞唔多似係講自己的感覺,你是講"肯定",
"盡先轉波姐係慢左啦,到底你清唔清楚轉波為左乜,
唔可以話盡偈既速度慢,但係轉波時間係要適當,盡晒偈先轉我肯定係遲!"--------------<你講的.你就當我唔識啦,我同你講我在車房做改裝車的,你鍾意點都係你的事,我唔同你講,費事教精你呀,只不過唔想你在這裡教壞其他有心學去問人的人
DieselEngine 發表於 2006-4-11 13:51:06 | 只看該作者
原帖由 初哥 於 11/4/2006 12:04 AM 發表
你講的說話怕教壞人呀.你的言詞唔多似係講自己的感覺,你是講"肯定",
唔可以話盡偈既速度慢,但係轉波時間係要適當,盡晒偈先轉我肯定係遲!"- ...

原來兄台在車房做改裝車,知否引擎有馬力峰值,如果過左馬力峰值,
轉數就算再高,加速力都唔會高過達馬力峰值時所產生既加速力.
如果去盡先轉波,理論上加速力唔及適時轉波,除非個引擎一定要盡油先發揮到馬力峰值.
oliver 發表於 2006-4-11 14:20:43 | 只看該作者
原帖由 初哥 於 2006-4-11 00:04 發表
唔可以話盡偈既速度慢,但係轉波時間係要適當,盡晒偈先轉我肯定係遲!"- ...

我係雞地果邊返工....隔離左右都十幾間車房..會唔會係隔離鄰舍?
可能佢將柴油偈同二衝程模型偈混淆左同埋抽離唔到JE...