RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1770|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

servo問題

stephen 發表於 2006-4-9 16:58:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問analog 同digital servo 有乜分別???邊種好0的?有0的servo 話專比電車用(如9402),如果用0係油車,有無影響???
coronafans 發表於 2006-4-9 18:04:52 | 只看該作者
比油車通常大力D, 你用什麼控?如有HRS 等系統要用digital servo先發揮到HRS的功能
sport 發表於 2006-4-9 18:06:34 | 只看該作者
我玩油雞都係用9402,無問題,至於1:8好似話係用9350
coronafans 發表於 2006-4-9 18:10:04 | 只看該作者
Futaba 9402有8.0kg扭力,都夠玩1/10小油車
Panda 發表於 2006-4-9 22:11:06 | 只看該作者
原帖由 sport 於 2006-4-9 18:06 發表
我玩油雞都係用9402,無問題,至於1:8好似話係用9350

Digital
S9351 for 1/8 Buggy & Truggy 13.8Kg/cm 0.13S 6V             $7xx
S9451 for 1/10 & 1/8 On Road 8.6Kg/cm 0.1S 6V  $5xx

Analog
S9402 8.0Kg/cm 0.1S 6V (已經係 10 年前產品同 3PJ PCM 控同時面世 , 嗰陣時快夾好力玩 1/8 Buggy 都卓卓有餘)                                                                   $4xx

唔介意俾多百零蚊梗係用 Futaba S9451 , Digital Servo 係大勢所趨而家無理由重買 analog 啩 ??
其實 SANWA 都係唔錯嘅選擇 , KO 都快但如果爆Servo殼&入面啲膠牙有時無貨真係企咗响度 Servo 殼重隻隻唔同添無得共用 , 但呢啲消耗品瓜親想買零件換吓慳番啲都幾難 , 寄番去整同其他牌子一樣要等九年 ...........

oasc 發表於 2006-4-10 00:15:21 | 只看該作者
唔好意思!我記得Futaba S9451應該都係$5xx!
Panda 發表於 2006-4-10 00:19:39 | 只看該作者
Sorry !!

S9451 $5xx
S9351 $7xx

Oasc Thx !!!
 樓主| stephen 發表於 2006-4-10 15:19:20 | 只看該作者
乜野係Hrs ,Mars 有無
coronafans 發表於 2006-4-10 20:30:14 | 只看該作者
Mars無, MarsR有