RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4033|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手唔知玩邊隻model有無好介紹

NyLiu 發表於 2008-1-13 14:44:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係新手(13歲) ... 唔知玩邊隻model好, 唔想用太多錢, 有無好介紹?????

chrischan4165 發表於 2008-1-13 15:22:44 | 只看該作者
m03
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-13 15:27:20 | 只看該作者
How many dollars??? and where can i buy it??? Are there any body shell to use???
gibson 發表於 2008-1-13 21:00:33 | 只看該作者
Play RC not cheap!!  
you need to buy a car, a set of radio control, batteries and charger.  Also a set of tools!!
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-13 21:45:09 | 只看該作者
今天去過廣華街, 好多款... 喺X昇, 有xB車, 有隻半完成品... 大佬們可唔可以話比我聽, 邊度抵買????
smallfaifai 發表於 2008-1-14 01:43:40 | 只看該作者

廣華街最抵最齊o架啦……但你都要搞清楚自己想玩咩車先……
1:10?1:12?1:18?mini-Z? touring? drift? M車? rally? buggy?拖頭?定係……?

油定電?會o係咩地方玩?有幾多budget?

你不如o係工房睇多D唔同車款先啦
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-14 17:39:07 | 只看該作者
決定玩M-03, 用電, 未唸到會係邊度玩, within $1,500 (乜都連)

>>請問下邊隻body shell會合M-03用, 而有燈杯 ??? 乜廠都得...

gibson 發表於 2008-1-14 19:16:03 | 只看該作者
Check check ABC shell la!!  Almost all the ABC shells are with plastic light cups!!
saihung281692 發表於 2008-1-14 19:45:03 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-14 17:39 發表
決定玩M-03, 用電, 未唸到會係邊度玩, within $1,500 (乜都連)

>>請問下邊隻body shell會合M-03用, 而有燈杯 ??? 乜廠都得...

如果你冇乜要求的話,買M03XB Kit($7xx-$8xx),乜都有齊,買電.叉機玩得
saihung281692 發表於 2008-1-14 19:47:34 | 只看該作者
玩手你買到Mini Cooper隻 Rally殼重可以賣佢,將D錢買隻ABC殼
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-14 22:06:06 | 只看該作者
saihung281692, 可唔可以list張表出嚟for新手要buy既野ar....

>>同埋, 如果buy双星M-03, 裹面有乜黎包??? 要買咩extra野??? ABC D殼要幾錢???

saihung281692 發表於 2008-1-15 15:23:43 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-14 22:06 發表
saihung281692, 可唔可以list張表出for新手要buy既野ar....

>>同埋, 如果buy星M-03, 裹面有乜黎包??? 要買咩extra野??? ABC D殼要幾錢???

首先,M03有好幾款
1.M03M ($4xx-$5xx)有車架,殼,軨同電變,基本上加搖控同電就玩得
2.M03  ($7xx-$8xx)Ready to Run Set,買電玩得
3.M03R ($8xx)基本上得車架同軨,不過有雙星金屬頭尾轉向杯,摩打散熱,Servo 柱
如果你買來'Har',買1就OK,如果你有心玩落去,咁你要考慮買2定3喇,無論如何,我覺得你玩,試有乜不足,先買改,因為唔同人有唔同要求,之後上來向各師兄請教,買之前問清楚,咁就唔會買錯,希望可以幫到你
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-15 17:48:04 | 只看該作者
Shopping List:
1. M-03 Ready to Run Package
2. ABC body shell (for m-03 use)
3. 電
4. 上色顏料

>> C兄可否報報價???? 仲有無野補充???? M-03 Package 會否包殼同埋電子野???

樓主| NyLiu 發表於 2008-1-15 21:38:40 | 只看該作者
仲有係邊度買????
Thomasbb 發表於 2008-1-15 23:04:55 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-15 17:48 發表
1. M-03 Ready to Run Package
2. ABC body shell (for m-03 use)
3. 電
4. 上色顏料

>> C兄可否報報價???? 仲有無野補充???? M-03 Package 會否包殼同埋電子野???

自己砌好似有樂趣d woo m03唔係好難砌
反正跟車都比電變同犘打(有錯請更正)
係自己要買個控+接收+servo而已...  差機<= 你好似漏左冇計

透明車殼賣出去補貼番abc殼
***如果係舊款mini 我幫你買
saihung281692 發表於 2008-1-16 03:58:08 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-15 17:48 發表
1. M-03 Ready to Run Package        $78x-$82x
2. ABC body shell (for m-03 use)    $24x-$26x
3. 電                                         買EP 4200Mah 電啦,耐用D $23x
4. 上色顏料                                  @$25支

一定要買,原庄Cup車Cup死你
可以去KWS 創x搵 Joe Lo問佢,一套頭尾加 $16x-$17x,最後你要考慮買唔買珠叉(原庄$12x),因為行牙叉轉彎時,當你有一邊轆離地的話,牙叉會將所有動力轉去離地那邊,即係失去所有動力,如果用珠叉的話,佢仍會保留一D動力係著地那邊,即係仍可有動力出彎,如果你手車可以Keep住唔會起轆,用牙都冇問題

saihung281692 發表於 2008-1-16 04:01:06 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-15 21:38 發表
仲有係邊度買????

旺角廣華街行.格價,唔好心急,有唔明再問
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-17 11:21:04 | 只看該作者
That m-03 package will or will not include motor and electric things????
saihung281692 發表於 2008-1-17 17:36:44 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-1-17 11:21 發表
That m-03 package will or will not include motor and electric things????

有,送白豬同雙星原庄電變
 樓主| NyLiu 發表於 2008-1-17 18:04:25 | 只看該作者
買個控+接收+servo+差機, 大約要多少錢?