RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4475|回復: 33
收起左側

油雞引擎係咪意大利製最好呢?

天照 發表於 2006-3-31 17:19:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見大部份果O的貴牌子都係意大利O野......
佢地設計特別好?

日本牌子又有O的咩地方比唔上呢?手工問題?
B1549 發表於 2006-3-31 17:42:28 | 顯示全部樓層

意大利引擎

意大利引擎比日本引擎的確是好好多我試過玩o.s & no......兩副偈 o.s玩左3/4油己經發熱兼開始無力.但係意大利偈越熱越有力唔知係唔係D材料問題
AMAT 發表於 2006-3-31 17:45:44 | 顯示全部樓層
原帖由 B1549 於 2006-3-31 17:42 發表
意大利引擎比日本引擎的確是好好多我試過玩o.s & no......兩副偈 o.s玩左3/4油己經發熱兼開始無力.但係意大利偈越熱越有力唔知係唔係D材料問題

日本仔要造.....其實無理由話做唔到唧.....我覺得啦....
定係因為意大利果O的多數都係手工製,而日本果O的係MASS PRODUCTION有關呢?
sport 發表於 2006-3-31 18:11:17 | 顯示全部樓層
話就話意大利機係最好,不過novarossi Sirio兩者比較novarossi 最成熟,Sirio始終未夠火侯(個人認為)
oliver 發表於 2006-3-31 19:28:02 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 2006-3-31 18:11 發表
話就話意大利機係最好,不過novarossi Sirio兩者比較novarossi 最成熟,Sirio始終未夠火侯(個人認為)

兩睇...求穩定同埋交足功課咪nova囉
世界冠軍咪又係用sirio贏返黎....
講成熟應該OS喎...世界大戰已經創立到而家喎
日本仔都抄歐洲再加d創意...自己研發果d又好睇唔好食...不切實際
製歐洲偈的機器精準度高...用料亦貴..但技術漸見頂..
反之近期的OS TZ 勁快...不過價錢已超越nova
sport 發表於 2006-3-31 19:42:57 | 顯示全部樓層
原帖由 oliver 於 2006-3-31 19:28 發表

日本仔都抄歐洲再加d創意...自己研發果d又好睇唔好食...不切實際
製歐洲偈的機器精準度高 ...

成熟係指佢造出來既性能,耐用度...唔係佢成立幾耐

rickyl215 發表於 2006-3-31 19:46:32 | 顯示全部樓層
嘩.......乜d  OS TZ機已經贵過nova機啦?!
AMAT 發表於 2006-3-31 19:46:54 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 2006-3-31 19:42 發表

成熟係指佢造出來既性能,耐用度...唔係佢成立幾耐

OS唔耐用?
sport 發表於 2006-3-31 19:49:08 | 顯示全部樓層
原帖由 rickyl215 於 2006-3-31 19:46 發表
嘩.......乜d  OS TZ機已經贵過nova機啦?!

唔知係唔係18級呢副?http://www.os-engines.co.jp/line_up/engine/car/carindex.htm
RC 發表於 2006-3-31 23:49:16 | 顯示全部樓層
原帖由 oliver 於 2006-3-31 19:28 發表

製歐洲偈的機器精準度高 ...

????
Nova  HK$18xx
OS TZ3port/5port  HK$13xx
oliver 發表於 2006-4-1 00:29:40 | 顯示全部樓層
原帖由 RC 於 2006-3-31 23:49 發表

????
Nova  HK$18xx
OS TZ3port/5port  HK$13xx

$1800 u can buy MAX mod  or KAWAHARA / JP OS mod
Panda 發表於 2006-4-1 00:30:56 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-31 17:19 發表
我見大部份果O的貴牌子都係意大利O野......
佢地設計特別好?

日本牌子又有O的咩地方比唔上呢?手工問題?

點為之好先 ?? 易 set ? 襟用 ? 穩定 ? 好爆 ?

OS 油針易 set , 穩定 , 易着機 , 硬係無歐洲偈咁爆 , 零件易揾啱晒我哋呢啲 DIY .

Nova 意大利偈老大哥 , 市面大部份 Modify Engine 都係揾佢做改裝對象 , 如早期 Mega , Mugen , JP ,Top , Rex ....... 等 , 其實原裝偈已好快 , 初初玩嗰陣時乜都唔識真係俾佢嗰三枝油針玩死 ......

Picco 都係意大利嘢 , 雖然佢都攞過世界冠軍但品質同穩定性真係有啲保留 , 化油器有時撻到你着晒火架機都未着 , 睇番光頭佬揾 Picco OEM 副 Mega 未夠兩年要轉 MAX ( 食番Nova回頭草 ) 你就知乜事喇 , 買 Picco 真係撞手神 .

RB 係唔係意大利呢 ?? 未玩過真係唔知 .

Sirio , 係近呢幾年同 Kyosho 合作先興起重攞玩世界冠軍添 ( 之前有人話 Kyosho 投資俾 Sirio 做研發 , 唔知堅定流 )

有時真係睇你想要乜喇 , 並唔係話世界冠軍用乜偈你又去用你就會攞冠軍 , 正如上屆 1/8 Buggy 世界賽 TQ 係禾寶 Hyper 7 + Picco ( 如果唔係有黑幕明明攞冠軍都俾人取消資格 ) , 1/10 係 Sirio + Kyosho ( 鬼咩人海戰術 ) , 上個月全美 1/8 Buggy HN X1CR + OS 21VZ-B  ........... 世事無絕對.
coronafans 發表於 2006-4-1 00:35:29 | 顯示全部樓層
RB OEM by Novarossi
coronafans 發表於 2006-4-1 00:42:58 | 顯示全部樓層
原帖由 oliver 於 2006-4-1 00:29 發表

$1800 u can buy MAX mod  or KAWAHARA / JP OS mod

OS原裝機係賣$1300左右, Kawahara Zac個都係modified機先賣$1900, Novarossi原裝機已經係賣$1850左右,點係一樣, MAX賣$1800只不過係跳樓貨
oasc 發表於 2006-4-1 01:01:54 | 顯示全部樓層
如果Over$2000的話,就梗係買JP啦!$2650.但我會買OS-TZ3port.$1200.PYC有好多人玩OS,而且快過啲JP.我試過跑街,用FW-05T和原裝Engine,跑驘JP和OS.睇你點Set.點揸姐同邊到玩姐.
coronafans 發表於 2006-4-1 01:11:14 | 顯示全部樓層
I like Sirio EVO about $1600
oliver 發表於 2006-4-1 01:19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 coronafans 於 2006-4-1 00:42 發表

OS原裝機係賣$1300左右, Kawahara Zac個都係modified機先賣$1900, Novarossi原裝機已經係賣$1850左右,點係一樣, MAX賣$1800只不過係跳樓貨

MAX $1800係舊model同冇MF
oliver 發表於 2006-4-1 01:23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 coronafans 於 2006-4-1 01:11 發表
I like Sirio EVO about $1600

but i like sirio EVO III most
oliver 發表於 2006-4-1 01:25:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Panda 於 2006-4-1 00:30 發表

點為之好先 ?? 易 set ? 襟用 ? 穩定 ? 好爆 ?

OS 油針易 set , 穩定 , 易着機 , 硬係無歐洲偈咁爆 , 零件易揾啱晒我哋呢啲 DIY .

Nova 意大利偈老大哥 , 市面大部份  ...

RB base on NOVAROSSI by french company
oliver 發表於 2006-4-1 01:26:29 | 顯示全部樓層
原帖由 rickyl215 於 2006-3-31 19:46 發表

係咪貴過 RS12T5S1 呀