RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1645|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

每節 LIPO 問題

test09 發表於 2007-11-26 05:09:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問 LIPO 每節是不是不可小於 2.7v 及大於 4.2v ?
咁我舊發射電即是不可小於 8.1v ?
zoozoo 發表於 2007-11-26 07:14:31 | 只看該作者
发谢电到8.1V仲未停机?
SnackEater 發表於 2007-11-26 10:48:11 | 只看該作者
鋰電低都每cell 2.7V的話,救返都殘廢,想排電健康,排電去到11.4V好拿去充。
jacobchu2007 發表於 2007-11-26 11:32:36 | 只看該作者

The lowest voltage for transmitter is 11.1V (3S 3.7X3) not 8.1V.
If your battery is 8.1V, your transmitter will stop function long before.
xrvct 發表於 2007-11-26 13:04:08 | 只看該作者
其實好多電池廠都標示自己o既電池最低放電電壓系2.75v,但系又有好多brothers話3.7v甚至更高,我自己就3v/cell,一直冇咩大問題。
SnackEater 發表於 2007-11-26 14:36:15 | 只看該作者
發射用鋰電因為秏電量低,過放引致嘅表現下降唔係咁明顯,但都應响排電嘅容量,用起上黎唔會覺有問題,但唔表示排電無問題。3V/cell 實在係太低,唔鼓勵玩家用到呢個水平。

正常嘅電係放到3.7V/cell 係無問題,但想電長壽係越高越好。