RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5091|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RB5

jojocat 發表於 2007-9-13 07:22:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有無師兄知道RB5要多少錢,KWS有無貨呢?謝謝!
garytsang 發表於 2007-9-13 17:56:57 | 只看該作者
$1530.........紅聲, 萬里都有
黎小雞 發表於 2007-9-13 19:57:42 | 只看該作者
coke 發表於 2007-9-13 23:21:12 | 只看該作者
俾我揀我會買ASSO B4 team car
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-13 23:55:32 | 只看該作者
其實B4,RB5巳xxxXX4後駒車來說邊架會D呢?請各位師兄提點一下!
garytsang 發表於 2007-9-14 12:22:25 | 只看該作者
原帖由 黎小雞 於 2007-9-13 19:57 發表

係咪齊晒料唔駛改個隻?我個人覺得B4都唔錯喎!點睇?

RB5全車炭料.整完發現唔錯,不過要塭你一齊試下先!
garytsang 發表於 2007-9-15 00:59:40 | 只看該作者
原帖由 jojocat 於 2007-9-13 23:55 發表
其實B4,RB5巳xxxXX4後駒車來說邊架會D呢?請各位師兄提點一下!

B4有齊美制架生會好D.....如果唔係!
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-15 03:02:11 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

我之前有架四驅XXX-4G,不過都賣左,換了架D4,都是因架生問題,所以都是會買RB5機會多些,請問師兄你是否都有RB5,覺得性能如何呢?零件容易損壞嗎?有什麼地方要換opion零件?請多多指教一下!謝謝!
RCman 發表於 2007-9-15 09:14:17 | 只看該作者
原帖由 garytsang 於 2007-9-14 12:22 發表

RB5全車炭料.整完發現唔錯,不過要塭你一齊試下先!

RB5原裝不是混炭,要再買OP parts至有混炭選擇!
開頭我都以為係,我RB是在Japan買的,
當時因HK都未有,跟手買左大部份的Spare parts
我見...有分Spare 及OP tag card,一睇價就知OP才是混炭.....羅
我覺得,RB5就等於B4的factory Kit only,而不是 Team Factory Kit!
不過.........我都係選擇左RB5。
因對Kyosho 情有獨中

fyin 發表於 2007-9-15 12:48:30 | 只看該作者
如果要求setting多變化及快捷, 我個人會較鍾意
XXX-CR ,上TeamLosi綱download佢個份說明書睇吓就會知多啲.
又可以全部印曬出黎比較吓. B4/RB5同XXX-CR的分別.
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-16 02:14:14 | 只看該作者

回復 10# 的帖子

晤該!多謝師兄保貴資料,我會好好考慮,,謝謝!謝
i-Drift 發表於 2007-9-18 13:18:41 | 只看該作者
原帖由 jojocat 於 2007-9-15 03:02 發表
我之前有架四驅XXX-4G,不過都賣左,換了架D4,都是因架生問題,所以都是會買RB5機會多些,請問師兄你是否都有RB5,覺得性能如何呢?零件容易損壞嗎?有什麼地方要換opion零件?請多多指教一下!謝謝!

D4 表現如何?
i-Drift 發表於 2007-9-18 13:19:35 | 只看該作者
原帖由 coke 於 2007-9-13 23:21 發表
俾我揀我會買ASSO B4 team car

我反而選擇 ZX-5.
龍崗小吳 發表於 2007-9-19 09:08:08 | 只看該作者
原帖由 jojocat 於 2007-9-13 23:55 發表

參考參考!
2007年世界賽2WD前4名都是RC10B4
>>>>除了第五名xxxCR
>>>>第七名RB5
>>>>其他8台都是RC10B4

我早先是玩DT-02
接著買TEAM LOSI XXX BK2
厚來玩RC10B4
我的B4玩了2~3年了,還是很好跑!
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-21 04:58:19 | 只看該作者
求救各位師兄,小弟剛砌好架RB5,但齒比試極都不理想,車子減速齒是78T48p,12Tune摩打,電變無可用0ver7T以上,Gear ratio 2.6:1, 模型店教小弟用27T48p摩打齒, 計算出來約7.5,但試車不到十分鐘,摩打及電變都很熱,已經不是全程FULL P0WER,想請問各位師兄我用的摩打齒比正確嗎?或者我應該用什麼齒比才更理想呢?謝謝!
dl7 發表於 2007-9-21 10:04:42 | 只看該作者
12Tune摩打.....
2.6:1????
龍崗小吳 發表於 2007-9-21 23:04:57 | 只看該作者
原帖由 dl7 於 2007-9-21 10:04 發表
12Tune摩打.....
2.6:1????

他是說內部不可動的齒比為2.6:1
請乘以大齒/馬達呎---78/27=2.89*2.6=7.5:1
實際齒比為7.5:1
龍崗小吳 發表於 2007-9-21 23:23:27 | 只看該作者
原帖由 jojocat 於 2007-9-21 04:58 發表
求救各位師兄,小弟剛砌好架RB5,但齒比試極都不理想,車子減速齒是78T48p,12Tune摩打,電變無可用0ver7T以上,Gear ratio 2.6:1, 模型店教小弟用27T48p摩打齒, 計算出來約7.5,但試車不到十分鐘,摩打及電變都很熱,已經不是 ...

我都是用無刷馬達在跑我的RC-10B4,
參考一下:NOVAK 6.5R(6400KV),原廠建議用10.5:1~11.0:1
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-22 03:13:08 | 只看該作者

回復 18# 的帖子

謝謝!我都準備試車後,如果車子性能好,自己的技術又可控制得到的話,都會轉用無刷馬達,之前我有架四驅都是用無刷很好跑,所以現在再加多部後驅試試看,但後驅車應該比四驅難控一點,打算技術進步些,才轉無刷。Buggy車真是越玩越好玩,現在我的平地車都放在架上了。謝謝你的資料!
DriftNoobie 發表於 2007-9-22 12:58:07 | 只看該作者
原帖由 VeilSide 於 2007-9-22 03:25 發表

唔好講埋d九唔搭八野la,b4係兩驅,zx-5係四驅呀!!

你似乎特別喜歡回應我 D post. 唔係對我發生感情呀嗎?