RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1761|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄,vsf-1 set唔到中位

tomyork 發表於 2007-9-9 10:11:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
終于“汁”齊全套,按照說明書連好綫之後,先set電變中位,不過遇到兩個問題:
1.按照說明書講,應該係hold住個“set”button,然後再開開關,等一陣盞燈會著,不過我hold佐好耐好耐都唔著
2.個開關無論打到“ON”定係“OFF”,都可以控到個motor,感覺個開關好似一直開住,“ON”同“OFF”都係“ON”

ps:vfs-1係二手買0既, RX是ko KR-297FZ,TX係M8,全部setting都恢復出廠設定
kentsui 發表於 2007-9-9 10:26:37 | 只看該作者
咁睇,你個esc 個開關好似壤了
所以你先set 唔到中位
 樓主| tomyork 發表於 2007-9-9 23:47:55 | 只看該作者
又搞佐一日,都係搞唔掂,可能開關真係坏佐
UPS 發表於 2007-9-10 13:38:15 | 只看該作者
終于“汁”齊全套,按照說明書連好綫之後,先set電變中位,不過遇到兩個問題:
1.按照說明書講,應該係hold住個“set”button,然後再開開關,等一陣盞燈會著,不過我hold佐好耐好耐都唔著
2.個開關無論打到“ON”定係“OFF”,都可以控到個motor,感覺個開關好似一直開住,“ON”同“OFF”都係“ON”

ps:vfs-1係二手買0既, RX是ko KR-297FZ,TX係M8,全部setting都恢復出廠設定

好似SANWA M8 唔對認 KO既接收架,
仲有SANWA M8 一定要用返SANWA BAND , 唔可以用KO同FUTABA既BAND
如有錯 , 請其它師兄指教
 樓主| tomyork 發表於 2007-9-10 19:46:44 | 只看該作者
原帖由 UPS 於 2007-9-10 13:38 發表
2.個開關無 ...

o甘就奇怪啦,我用ko o既接收,一切都好正常,servo控到,ESC都控到,有前有brake,有快有慢,就係set唔到中位,所以brake比較輕,同埋唔知係唔係full power輸出。

band係SANWA原厂band。
控o既全部功能都可以通過接收實現到。

anyway, 可能真係o甘樣都唔定,我冧下辦法
wws 發表於 2007-9-11 21:43:35 | 只看該作者
原帖由 tomyork 於 2007-9-9 10:11 發表
1.按照說明書講,應該係,然後再開開關,等一陣盞燈會著,不過我hold佐好耐好耐都唔著
2.個開關 ...

set 中位係hold住個“set”button開制.之後即刻宿手
按一下中位....full油再按一下   full break再按一下就ok la
 樓主| tomyork 發表於 2007-9-11 23:09:47 | 只看該作者
原帖由 wws 於 2007-9-11 21:43 發表

set 中位係hold住個“set”button開制.之後即刻宿手
按一下中位....full油再按一下   full break再按一下就ok la

已經試過,唔得

宜家有兩個可能
1,個ESC開關坏佐,一直都係“ON”
2,SANWA控配ko接收再加ESC唔o岩配

我自己覺得應該係第一种可能性大D,因爲無理由個開關係“OFF”位置都控到motor ga~~
bull 發表於 2007-9-12 19:05:27 | 只看該作者
bull 發表於 2007-9-12 19:18:01 | 只看該作者
圖片有沒有
wws 發表於 2007-9-12 23:00:25 | 只看該作者
原帖由 bull 於 2007-9-12 19:05 發表
1.按照說明書講,應該係,然後再開開關,等一陣盞燈會著,不過我hold佐好耐好耐都唔著

長hold住個“set”button係set program用既
 樓主| tomyork 發表於 2007-9-12 23:32:49 | 只看該作者
長hold試過,唔得
hold住即松又試過,都係唔得

按照說明書,set中位應該係hold住,一直等到LED著。如果要program,就繼續hold,hold到LED熄。不過宜家係無論長hold定係短hold都唔著。

等我換套控試下,就知道係ESC o既問題,定係控0既問題啦

Thanks all bro!
 樓主| tomyork 發表於 2007-9-16 20:04:14 | 只看該作者
finally set.
DO NOT turn the TX and RX on, connect the battary, just follow the manaul.