RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4580|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

久別的中港16噸拉釘密斗: 湛江貨車,新改裝前遺照!

老占 發表於 2006-1-2 17:42:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
隨道講一講呢部貨車既出廠時間:

BENZ 中港湛江拉釘密斗出廠時間: 2003年9月

由新車至改裝全部完成: 2003年12月

貨車改裝配備: 

1) 新燈/新聲
2) 多套自制燈組照明系統
3) 貨車尾部下方自家改造多一組剎車系統 (電子遙控推動)
4) 中港運輸公司拉花
5) 車頭屋仔頂部裝在汽車裝飾射燈
6) 貨車尾櫃頂部份裝上仿日本暴走渡銀燈罩
7) 於櫃頂前方部份裝上仿冷凍斗風機
8) 裝上金屬牛欄
9) 側欄裝上仿金屬裝飾部品
10) 重有部份改裝,由於太多,未能全部道出...
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:42:59 | 只看該作者
睇睇個車尾同一般未改裝前有甚麼分別呢?
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:43:23 | 只看該作者
似乎睇得唔夠清楚,

黎多2張車尾的大特寫及近鏡好嗎?
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:43:39 | 只看該作者
唔記得左原來一年多前,整左條死氣喉上去呢!

還有自制電子剎車燈組既大特寫照片公開~~!
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:44:00 | 只看該作者
放多張同佢兄弟:

重型公程拖頭一齊影既照片呢~~!
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:44:22 | 只看該作者
由於貨車拉釘斗必需負荷相當重的貨物,

如12V粉電以供冷凍風扇及車頭照明七色燈的運作,

及需要運載工具箱,3300MAH電3排等貨物,

所以呢張圖片可看到小第乃使用4支攪牙油壓避振作支撐之用,

因為用原裝彈弓避振根本不夠力承托貨物的重量~~!

而由於車尾密斗要承托貨物重量,所以尾部2條避振 SET硬了一點,

但是如果連車頭的2條避振也 SET得硬,過街邊的接駁路段或凹凸障礙時,

會另全車動態相當不穩定及難看,

有見及此,小第就將車頭的避振 SET得比較軟一點,

另過博或凹凸路面時,行起黎比較順一點.

而在高速過灣時亦得到較好的平衡及承托.
 樓主| 老占 發表於 2006-1-2 17:44:49 | 只看該作者
咁樣睇可能會更清楚見到: 冷涷斗既風扇乃位於斗的上前方
ERICSONN 發表於 2006-1-16 19:01:51 | 只看該作者
點解我見唔到有圖ge?