RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7580|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

用咩撻箱去撻Spada好呢?

anes 發表於 2007-8-28 22:28:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
終於砌好了,但發現用開的Q-world撻箱箱身太濶,把Spada放上去後連左邊車呔也抬起了。黑膠輪也太濶,成10點幾mm,根本zip唔入Spada飛輪條坑。請問各大佬用咩撻箱去撻Spada呢!
stanley_wwy 發表於 2007-8-28 22:38:00 | 只看該作者

回復 #1 anes 的帖子

師兄, 用果個option 撻箱 mount 得唔得?
 樓主| anes 發表於 2007-8-28 22:41:54 | 只看該作者
幾日前都仲未有,其實有冇用都喺早前聽老板話㗎咋,佢就話冇喎
stanley_wwy 發表於 2007-8-28 22:47:45 | 只看該作者

回復 #3 anes 的帖子

見你個 starter box 好似冇用果幾舊海棉?

不過就算升高咗, 係咪個膠轆都zip唔入Spada飛輪條坑?
 樓主| anes 發表於 2007-8-28 23:03:58 | 只看該作者

喺喎,多謝提醒,都唔記得果幾舊嘢tim!

不過,找嚟找去都找唔對,睇嚟都係唔覺意丟了,唉,唯有真係等options mount啦!

至於個膠輪其實可以試吓磨細D

好,希望在明天
stanley_wwy 發表於 2007-8-29 07:45:51 | 只看該作者

回復 #5 anes 的帖子

祝你好運呀師兄.....

等d 行貨parts 到.....我又出車先

同埋你接收電個plug 貼落個servo度會穩陣d
stanley_wwy 發表於 2007-8-30 11:00:27 | 只看該作者

回復 #5 anes 的帖子

吖....好似有幾個師兄都試咗車啦喎....佢地用咩starter 架呢唔知?
spring 發表於 2007-9-5 23:48:49 | 只看該作者
Have u try Mugen??? cos the wheel thk 6mm only!!!
stanley_wwy 發表於 2007-9-6 16:33:03 | 只看該作者

回復 #8 spring 的帖子

見過實物....個starter 位真係好窄........睇黎真係要車窄個starter wheel, 或者買多個 starter lu.....
pui 發表於 2007-9-6 19:31:05 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-8-30 11:00 發表
吖....好似有幾個師兄都試咗車啦喎....佢地用咩starter 架呢唔知?

用無限撻箱
stanley_wwy 發表於 2007-9-7 09:56:48 | 只看該作者

回復 #10 pui 的帖子

係囉....吹脹......我都係用緊個 q-world starter....個wheel 闊得滯.....唔知磨唔磨倒窄d呢?.....著starter用"錯"黎"錯"唔知得唔得呢?

為千七蚊架車仔買個六百幾蚊starter 又唔想....哈哈
spring 發表於 2007-9-7 16:28:57 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-9-7 09:56 發表
係囉....吹脹......我都係用緊個 q-world starter....個wheel 闊得滯.....唔知磨唔磨倒窄d呢?.....著starter用"錯"黎"錯"唔知得唔得呢?

為千七蚊架車仔買個六百幾蚊starter 又唔想....哈哈

yep!! But Mugen starter is god for all GP, cos this design for whole chasiss and not easy let it curve.....
pui 發表於 2007-9-7 16:42:59 | 只看該作者
 樓主| anes 發表於 2007-9-17 00:43:10 | 只看該作者
終於撻着了,但過程都相當攪笑。

首先很多謝各位意見,買多個mugen撻箱,感覺喺砌鑊金但好似幾好用。自己又手痕買左個原裝海綿坐,但原來太厚,如果用mugen箱就用唔着喇。

在居企撿查好一切,包抬差好火咀電,但去到下面蹲着在地上成兩粒鐘都攪唔着。上到油但唔着雞,張D油針由default到零黎零去都唔着。三十幾歲人,腳到軟晒,條adductor同gluteal maximus痛到 。最後發覺火咀電原來太耐冇用死左,在家根本只喺差得DD咁少,所以在家用舊火咀嚟試就OK,落到街想撻時就釘了。

好,知道問題所在再撻,掂,行得。咁解比住油行緊都死火呢,原來油管從油箱丟了出來。插返入去再插緊D,轉頭又丟了出來,前前後後幾次。想用索帶索實,仲衰,size同個位唔就,唔通要用3 O nylon嚟suture?把心一直,用21號刀片片花油箱連接油管果兩條白管子,攪到條管花晒同鞋晒,friction大左。再把管子插上,lay次掂晒,玩左三缸油,雖然只是慢駛温engine,但也太太太高興了。不過都唔知幾時先再有時間玩了!唉

stanley_wwy 發表於 2007-9-17 09:22:01 | 只看該作者

回復 14# 的帖子

恭喜恭喜, 終於攪得掂

ernestf 發表於 2007-9-17 13:06:45 | 只看該作者
hi, thanks for the sharing, i am interested in this car too - is the 09 engine noisy ?
 樓主| anes 發表於 2007-9-17 18:31:52 | 只看該作者

回復 15# 的帖子

多謝多謝,有心有心!
pui 發表於 2007-9-17 18:37:17 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2007-9-17 00:43 發表
終於撻着了,但過程都相當攪笑。

首先很多謝各位意見,買多個mugen撻箱,感覺喺砌鑊金但好似幾好用。自己又手痕買左個原裝海綿坐,但原來太厚,如果用mugen箱就用唔着喇。

在居企撿查好一切 ...

副偈最.最.最緊要打散黎洗喎.入面超多鉄碎粒
 樓主| anes 發表於 2007-9-17 18:39:09 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

始終都喺油雞,雖然只喺09,但也有少許noisy。當然比起12或15級,什至更大比例嘅engine就靜得多了。就算在室內停車場温engine,也沒有振耳欲聾的感覺。
ernestf 發表於 2007-9-17 21:40:57 | 只看該作者
anes, thanks.... my local track here (in Singapore) is quite close to residential area ... need to check its noise-level before getting one.