RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3530|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

田宮拖頭用果O的LED同車用LED有咩分別?

AMAT 發表於 2007-8-28 11:26:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見田宮宜家出面賣果O的LED寫住唔係俾1/14拖頭用,其實有咩分別呢?個接駁頭唔同?條線長O的?粒LED細粒O的?定係一條線只有一粒LED?
因為我地宜家想自己DEVELOP一套........
觀星是答案 發表於 2007-8-28 11:49:29 | 只看該作者
咪又係 o個 o的線 ~ 車仔用的 LED, 唔係 3mm 就 5mm
出去鴨記都有大把
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 11:51:58 | 只看該作者

我夠知囉.我宜家係諗住出一O的可以換落去果套MFC-01或02用O既LED燈,咁我都要睇下佢係有咩分別嗎!
你鴨記係大把,但要自己焊線未必個個鍾意嗎!有O的人鍾意買返嚟就裝落去唧~
同埋鬼佬果邊冇鴨記呢......
ice1234 發表於 2007-8-28 11:54:50 | 只看該作者
好似都係e d難鬼socket
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 11:59:55 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 11:54 發表
好似都係e d難鬼socket

我知插頭一樣,問題係我唔知佢係咁線長唔同呀,定係一個插駁一粒燈,定係兩粒......個電阻會唔同嗎........駁法亦都會有分別嗎.....
ice1234 發表於 2007-8-28 12:00:24 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 11:51 AM 發表

我夠知囉.我宜家係諗住出一O的可以換落去果套MFC-01或02用O既LED燈,咁我都要睇下佢係有咩分別嗎!
你鴨記係大把,但要自己焊線未必個個鍾意嗎!有O的人鍾意買返嚟就裝落去唧~
同埋鬼佬果邊冇鴨記呢......

但係鬼佬果邊好多都識電子野同鍾意diy.....無零件會訂
唔似得香港d 靚仔 下下都買現成...
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:06:24 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:00 發表

但係鬼佬果邊好多都識電子野同鍾意diy.....無零件會訂
唔似得香港d 靚仔 下下都買現成...

那是你以為唧~

人家O的RC SHOP燈一年賣好多套啦.......
ice1234 發表於 2007-8-28 12:10:45 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:06 PM 發表

那是你以為唧~

人家O的RC SHOP燈一年賣好多套啦.......

咁就死la.....人家O的RC SHOP燈一年賣好多套
香港d 靚仔 下下都買現成, 無咩可能知個電阻會唔同
觀星是答案 發表於 2007-8-28 12:11:01 | 只看該作者
個插就係 ice 講 o個 set
我依家賣緊 o既都係同一種插頭

線造長 o的都無問題
你留意下呢度 o的 members
一打開個殼, 邊個唔係電線亂飛 ?

孖星 o的 LED 又有分一開一同一開二
電壓 / 電阻當然不同, 你想整到識 switch, 就要花 o的時間開發啦
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:11:49 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:10 發表

你話我知係一條線一粒燈兩粒燈我都已經知咩事啦.....駛話我知咩電阻咩.....
觀星是答案 發表於 2007-8-28 12:12:12 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:10 發表

個個都識, 你同我套燈仲邊有人會傍水買 ?
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:12:49 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:11 發表

線造長 o的都無問題

電壓 / 電阻當然不同, 你 ...

我只係打算整燈,冇打算整個CONTROLLER住.
ice1234 發表於 2007-8-28 12:12:54 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:11 PM 發表

線造長 o的都無問題

電壓 / 電阻當然不同, 你 ...

最緊要肯花錢開發(買一套返離拆)
ice1234 發表於 2007-8-28 12:13:18 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:12 PM 發表

樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:14:20 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:12 發表

你賣俾自己友梗係冇人買啦.......我有門路賣啦.....
你唔好以為個個人都咁鍾意自己焊先得O架.........唔係田宮O的燈咪冇人買......哈!
ice1234 發表於 2007-8-28 12:14:54 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:11 PM 發表

你話我知係一條線一粒燈兩粒燈我都已經知咩事啦.....駛話我知咩電阻咩.....

電壓唔同就要唔同ohm數電阻的

觀星是答案 發表於 2007-8-28 12:16:11 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:14 發表

你賣俾自己友梗係冇人買啦.......我有門路賣啦.....
你唔好以為個個人都咁鍾意自己焊先得O架.........唔係田宮O的燈咪冇人買......哈!

我當然唔會自己銲啦
呢 o的 o野, 只係頭一水要做 test 做 QC 先會自己整
之後交晒俾生產線造啦
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:17:06 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-8-28 12:14 發表

電壓唔同就要唔同ohm數電阻的

呢O的O野唔駛我搞,自然會有人搞.我只係需要知道,究竟貨櫃車用果O的LED條線做法係咪同宜家DRIFT SPEC果O的燈O的線係一樣.
 樓主| AMAT 發表於 2007-8-28 12:18:09 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-28 12:16 發表

我當然唔會自己銲啦
呢 o的 o野, 只係頭一水要做 test 做 QC 先會自己整
之後交晒俾生產線造啦

咁梗係啦!

不過我知宜家出面做果O的,O的LED質素麻麻......間唔中就兩邊LED唔同色......
觀星是答案 發表於 2007-8-28 12:30:51 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-8-28 12:18 發表

咁梗係啦!

不過我知宜家出面做果O的,O的LED質素麻麻......間唔中就兩邊LED唔同色......

o個 o的可能係唔同廠出的 LED
製造 o既原料不同所致