RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1715|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

501X的問題

lichungkiu 發表於 2007-8-24 12:13:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問呢架車個尾輪部份係咪不是用6角的??
因為見佢個說明書ONLY上支PIN就上個尾輪
師傅東 發表於 2007-8-24 13:12:17 | 只看該作者
冇錯!501X尾鈴係上支彈弓pin就收轆o架嘞!頭鈴先用六角adaptor,但係細隻啲嘅!唔同touring car size!
Team Losi、BJ 4都係咁形式!
 樓主| lichungkiu 發表於 2007-8-24 22:16:42 | 只看該作者
咁我想問問,除左df03,有咩buggy可以上到touring car size既6角
師傅東 發表於 2007-8-24 23:15:04 | 只看該作者
 樓主| lichungkiu 發表於 2007-8-24 23:19:33 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007-8-24 11:15 PM 發表

Kyosho Lazer ZX-5可以,HB D-4都好似得!!

我想請問yokomo個架可以嗎,我見佢都好似有6角,但又唔知係咪
師傅東 發表於 2007-8-24 23:34:56 | 只看該作者
原帖由 lichungkiu 於 2007-8-24 23:19 發表

我想請問yokomo個架可以嗎,我見佢都好似有6角,但又唔知係咪

係用六角,但size細啲啲,唔同Kyosho同501X嗰啲!!
 樓主| lichungkiu 發表於 2007-8-24 23:37:50 | 只看該作者
係鈴都有咁多種,其實大大覺得邊種較好
謝謝你的解答呵
師傅東 發表於 2007-8-24 23:51:21 | 只看該作者
原帖由 lichungkiu 於 2007-8-24 23:37 發表
係鈴都有咁多種,其實大大覺得邊種較好
謝謝你的解答呵

唔使客氣!照市場咁多車種嚟睇,頭六角尾pin最多廠用,Team Losi、Tamiya、J Concept都係,12mm六角就係Kyosho同Hot Bodies,前後細六角就只有Yokomo(我只見過未砌好嘅kit,實車冇留意,唔係好肯定!但車頭係細六角就一定o架嘞!)
但我聽過某501X車主話,加/換touring car用嘅4mm厚六角就可以用到Kyosho同Hot Bodies啲鈴嘞!不過啲offset唔同晒咁話!! ............冇話邊種好啲,每間廠出得部車推出市場,實試好晒同用最prefect嘅配備o架啦!都係嗰句:鍾意邊部就邊部囉!!
 樓主| lichungkiu 發表於 2007-8-24 23:58:57 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007-8-24 11:51 PM 發表

唔使客氣!照市場咁多車種嚟睇,頭六角尾pin最多廠用,Team Losi、Tamiya、J Concept都係,12mm六角就係Kyosho同Hot Bodies,前後細六角就只有Yokomo(我只見過未砌好嘅kit,實車冇留意,唔係好肯 ...

謝謝你,我諗我已選擇到我的車子了
毒魚 發表於 2007-8-25 00:29:27 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007/8/24, 23:51 發表

唔使客氣!照市場咁多車種嚟睇,頭六角尾pin最多廠用,Team Losi、Tamiya、J Concept都係,12mm六角就係Kyosho同Hot Bodies,前後細六角就只有Yokomo(我只見過未砌好嘅kit,實車冇留意,唔係好肯 ...

d4的狗骨軸是6mm,df-03同激光是5mm.....不過差1mm都是用到的樣子
師傅東 發表於 2007-8-25 00:44:18 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2007-8-25 00:29 發表

d4的狗骨軸是6mm,df-03同激光是5mm.....不過差1mm都是用到的樣子

用擴孔器開大少少鈴中間個孔咪得囉!
(HB條萬向軸都好似係公制喎!係咪6mm就唔清楚嘞!)