RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3857|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

教你如何整 "TRC" Car 第二集

li5115 發表於 2007-8-15 16:24:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
自從上集呀 乜太 教過大家點整 TRC Car 之後,我地收到好多觀眾來信,想呀 乜太 再教吓其他車款。由於呀 乜太 今日有事,唔可以親自示範又想大家可以盡怏整好部車参加 星期日 TRC Party。今日就由我 小你 教大家整第二部車。

材料包括:
1. TL-01LA                         1部
2. 前單向                            1套
3. 怏齒                              1份 (最終齒比為 5.39)
4. GPM 中軸                       1支
5. 39mm 萬向                     4支
6. 鋁 Servo Mount                1對
7. 鋁 Servo saver                  1個
8. BZ Motor                        1個
9. 21T 摩打齒                     1個
10. TRF Damper                    1套
11. 摩打 Heat Sink                 1個
12. 1.5mm 鋁片                    1塊
13. TB-02 Bumper                 1個
14. Bumper Holder                 1個
15. 汽水罐                            1個
16. Rally 呔                           4條
17. 軟呔胆                            4條

做法:
將 1-9 全部組合 (同平時砌車一樣)
4支 damper 就用 星星 綠色油壓油,油壓脚 前短後長,油壓軸要加 o-ring 做 stopper。
跟住就係今次部 TL-01LA Rally 最特別之處。大家留心。
第一:用 汽水罐 做 摩打 cover。點解?因為 TL-01LA 的設計,摩打是外露的,唔整個罩凹住佢,跑一次 Rally 個摩打分分鐘打~。
之後用 Heat sink 固定。
第二:用 鋁片 做車頭懸臂的泥擋,再加翻個 Bumper。
跟住就可以裝 避震 同 呔鈴,然後 set 車高。今次 TL-01LA Rally 版 車高係 16mm,比平地版升高 10mm.
再加埋D電子野, Cup 翻個殼(由於時間關係,個殼之前巳經做起)。
咁就完成 TL-01LA Rally,等星期日同班 Brothers 片過。

TJ~1 發表於 2007-8-15 16:47:19 | 只看該作者
GOOD!!!

不過加頭單有咩大作用?
唔通沙地也能飄移
bigben 發表於 2007-8-15 16:49:48 | 只看該作者
good....
but what will happen if I play a original (w/o modification) TT01 for off-road?
 樓主| li5115 發表於 2007-8-15 16:51:42 | 只看該作者
smallfaifai 發表於 2007-8-15 16:54:26 | 只看該作者
玩內置天線咁型?

同埋你包motor個方法都好實用,亦可用o係其他off road車上呢........

厲害厲害......
J 發表於 2007-8-15 16:54:42 | 只看該作者
原帖由 TJ~1 於 2007-8-15 16:47 發表
GOOD!!!

不過加頭單有咩大作用?
唔通沙地也能飄移

唔通頭單的作用只是用來飄移??
SunLi 發表於 2007-8-15 16:56:28 | 只看該作者
I like the tin can cover design!!!
TJ~1 發表於 2007-8-15 16:57:19 | 只看該作者
原帖由 J 於 2007-8-15 16:54 發表

唔通頭單的作用只是用來飄移??

唔係既...
不過好少見人用係其他地方....
courel500 發表於 2007-8-15 16:58:24 | 只看該作者
哈哈 ! Good Job Man !

但我有少少意見提供 , 希望你唔好介意 !

就以上幾幅圖中

(1) 發覺如用汽水罐包住個摩打係為左防塵 , 但包得太實會影響佢散熱 , 反而個銅頭會好快變黑 , 其次係鋁罐物料比較軟身 , 經過沙石地後會變形 , 而個摩打上下 正/負 極位應該加熱縮管防止產生短路

(2) 車頭底下如我無估錯 , 應該係鋁板 , 我可以好肯定話你知 , 玩完一次之後全塊鋁板會變形 , 因為行車中途不斷有沙石打進去 , 我上年整過架 M03 Rally版 用白皮豬都不似人形 , 如你用 23T 會比我更什 !

(3) 另外我覺得 , TL-01 如玩 Rally , 應該唔好用 LA 脾 , 應該用返 TL-01 個隻會好 D , 因為 LA 脾個 Design 係 for on-road 多 D , 而唔係 off-road , 因為個 Hub's 問題 , 會成日有石飛入鈴內而搞到好似 Lock 呔咁 ! 因為"脾"與"鈴"太接近關係啦 !

唔好意思 , 以上只係小弟小小愚見 , 希見諒 , Sunday 唔好射我"羅友" 呀 !

ps : 我之前架 Rally 版 !
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=11648&highlight=

J 發表於 2007-8-15 17:01:07 | 只看該作者
原帖由 TJ~1 於 2007-8-15 16:57 發表

唔係既...
不過好少見人用係其他地方....

that's fine! 唔識就慢慢學
J 發表於 2007-8-15 17:01:39 | 只看該作者
leo, very neat model making as always! But if you want dust proof for the motor, why don't you simply seal the hole by some kind of metal tape?

gibson 發表於 2007-8-15 17:03:43 | 只看該作者
Bro little lee, I don't have pepsi, can I use coke instead!!
ttyy 發表於 2007-8-15 17:05:09 | 只看該作者
where to get the front one way? Which shop i can find from kwong wah street?
Evo露筍 發表於 2007-8-15 17:06:40 | 只看該作者

回復 #3 bigben 的帖子

我試過呀~~
TT01 w/o mod. with S15 shell
我都係就咁升高左個殼,換左釘呔only,一樣玩到,操控都ok,不過都幾傷車..........
SunLi 發表於 2007-8-15 17:07:32 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2007-8-15 17:03 發表
Bro little lee, I don't have pepsi, can I use coke instead!!

a can of Budweiser, please.....
gibson 發表於 2007-8-15 17:16:20 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2007-8-15 17:07 發表

a can of Budweiser, please.....

Oh good, good.......good.......
 樓主| li5115 發表於 2007-8-15 17:19:51 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2007-8-15 16:58 發表

就以上幾幅圖中

(1) 發覺如用汽水罐包住個摩打係為左防塵 , 但包得太實會影響佢散熱 , 反而個銅頭會好快變黑 , 其次係鋁罐物料比較軟 ...

多謝你意見,我會再考慮 散熱 和 短路 的問題。
或這試下 益力多

樓主| li5115 發表於 2007-8-15 17:23:31 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2007-8-15 17:16 發表

Oh good, good.......good.......

不如你比罐 06 Coke 我啦
郵鼠 發表於 2007-8-15 17:49:35 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2007-8-15 16:58 發表

就以上幾幅圖中

(1) 發覺如用汽水罐包住個摩打係為左防塵 , 但包得太實會影響佢散熱 , 反而個銅頭會好快變黑 , 其次係鋁罐物料比較軟 ...

少少愚見
(1)你果部m03可能係motor放係頭所以重量會集中係個頭,佢tl01可能balance dd
(2)如果用左short arm可能會"叫"住條萬向,因車升高了...(雖然我唔知宜家long arm有冇呢個問題)
冇惡意,這是小弟愚見!!
ryancmlam 發表於 2007-8-15 17:50:37 | 只看該作者
原帖由 bigben 於 2007-8-15 16:49 發表
good....
but what will happen if I play a original (w/o modification) TT01 for off-road?

No problem. I did it.