RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4752|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1:18 BUGGY OR TRACK 你會買邊部???

iCoke 發表於 2006-3-8 04:21:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
其實我係想比較下邊部受歡迎同好玩D快D  我正想買部1:18 玩 太多款啦~心大心細@O@
單選投票, 共有 8 人參與投票
48.84% (21)
16.28% (7)
6.98% (3)
27.91% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
evo2005 發表於 2006-3-8 05:38:52 | 只看該作者
緊係MB4啦!
kennily 發表於 2006-3-8 10:21:52 | 只看該作者
MINIZILLA
minimini 發表於 2006-3-9 00:03:13 | 只看該作者
I like mini inferno........almost the whole car can be changed to option parts......I don't need to buy the original car indeed......hehe......
marketer 發表於 2006-3-9 00:24:24 | 只看該作者
MB-4
 樓主| iCoke 發表於 2006-3-10 13:58:21 | 只看該作者
MB4快d 定 mini777快d @o@????
可解冇咩人投m18t 同 rc 18既 呢2部好貴????????????
Edde 發表於 2006-3-10 14:37:19 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-3-10 13:58 發表
可解冇咩人投m18t 同 rc 18既 呢2部好貴????????????

原装車我想會 MB4 快過 777,車重問題.
MacUser 發表於 2006-3-12 23:42:40 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-3-10 13:58 發表

四部我都有, 可以講就係如果要改, 部部都差不多貴, 就以MB4為例, 轉向柸就$28x, 油壓就$18X一對.

買18仔最緊要係Parts貨源是否充足!
1) MB4, 好難買到13齒, 差速成日出事, 有貨就入定, 萬向又成日斷, 又要入定貨, Parts就只有偉X!
2) Mini Inferno, Parts就不成問題, KWS大把, 不過部車唔改係唔得, 重要識點改, 唔係一味換野!
3) RC18T, 本身部車都OK, Factory Kits都好夠玩, 係油壓差D, 但又無咩好既3rd party可以換, Parts及好呔都幾難搵!
4) M18T, 本身部車係四部中可以最唔洗改, 跟車條呔都幾得, 最大問題又係Parts, KWS得一兩間有, 重幾貴下!
xlarge 發表於 2006-3-12 23:45:59 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2006-3-12 23:42 發表

四部我都有, 可以講就係如果要改, 部部都差不多貴, 就以MB4為例, 轉向柸就$28x, 油壓就$18X一對.

1) MB4, 好難買到13齒, 差速成日出事, 有貨就入定, 萬向又成日斷, 又要入 ...

下?
$28x一對轉向杯?
minimini 發表於 2006-3-12 23:49:39 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2006-3-12 23:42 發表

1) MB4, 好難買到13齒, 差速成日出事, 有貨就入定, 萬向又成日斷, 又要入 ...

which parts need to change in mini inferno ??
coronafans 發表於 2006-3-12 23:52:29 | 只看該作者
MB4 too fast
xlarge 發表於 2006-3-12 23:59:30 | 只看該作者
毒下人先
SPAWN 發表於 2006-3-13 00:23:32 | 只看該作者

仲有777唔係18來ga!
MB4又平又靚緊係投佢la!車體簡單正接唔會太多花"考"野!
MacUser 發表於 2006-3-13 10:48:34 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2006-3-12 23:49 發表

which parts need to change in mini inferno ??

有時間去MMS試下你部車, 同D MB4及Mini 777走轉, 你就可以知點改, 因為見D朋友一味改金屬, 重到連Jump都跳唔起.
盡量將Full Loading(連電)起碼減至840g, 及主力改驅動系統.
MacUser 發表於 2006-3-13 11:06:51 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-3-13 00:23 發表

仲有777唔係18來ga!
MB4又平又靚緊係投佢la!車體簡單正接唔會太多花"考"野!

MB4既設計就太單簿, 蚊車螺絲, 薄金屬油壓板, "全膠"差速, 飛街走平地就Very Good, 如走Buggy一癡邊就一定斷轉向杯, 鑲入2mm螺絲補強或改金屬轉向杯($28x)就唔少得, 飛Jump太高落地又會斷萬向, 換金屬萬向又會掃差速.
所以MB4係一部要"就"住黎玩既車!
Jim 發表於 2006-3-13 12:20:14 | 只看該作者
wondering anyone interested in the NT18T....who will buy it?
it seems very good wor~
kkwong 發表於 2006-3-13 18:03:17 | 只看該作者
MacUser,

可否post 你架mini 777 看看? 好想知你點改

thx
simon-c 發表於 2006-3-15 19:50:43 | 只看該作者
原帖由 MacUser 於 2006-3-13 11:06 發表

MB4既設計就太單簿, 蚊車螺絲, 薄金屬油壓板, "全膠"差速, 飛街走平地就Very Good, 如走Buggy一癡邊就一定斷轉向杯, 鑲入2mm螺絲補強或改金屬轉向杯($28x)就唔少得, 飛Jump太高落地又會斷萬向, 換金 ...

非常同意MacUser所講的,MB4行走性能確不錯,可惜較為單簿,轉向杯斷後用AA膠貼回再鑽孔鑲入2mm螺絲補強,換左金屬萬向冇掃差速,只係斷左差速杯,想問問各位那裡可有金屬差速杯、金屬差速齒買?
SPAWN 發表於 2006-3-15 20:51:57 | 只看該作者
原帖由 simon-c 於 2006-3-15 19:50 發表

非常同意MacUser所講的,MB4行走性能確不錯,可惜較為單簿,轉向杯斷後用AA膠貼回再鑽孔鑲入2mm螺絲補強,換左金屬萬向冇掃差速,只係斷左差速杯,想問問各位那裡可有金屬差速杯、金屬差速齒買?

lee樣野就緊係DIY搞搞佢ga la!
rickyl215 發表於 2006-3-15 21:16:40 | 只看該作者
x-ray nt18t