RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mikewu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

室內埸後感......

樓主| mikewu 發表於 2007-7-4 01:13:54 | 只看該作者

Thanks for your information brother....  But my target has set to 501X as mentioned above...  
flyman 發表於 2007-7-4 16:14:13 | 只看該作者

回復 #18 師傅東 的帖子

帥傅師兄! 你既意思係咪話架AE T4 d料唔夠硬淨, 所以唔好走?
師傅東 發表於 2007-7-4 16:38:18 | 只看該作者
原帖由 flyman 於 2007-7-4 16:14 發表
帥傅師兄! 你既意思係咪話架AE T4 d料唔夠硬淨, 所以唔好走?

應該講AE T4冇好似Losi o甘,option晒俾玩家,要玩家按需要改良! 唔一定唔好走o架! 唔係o甘啱我o甘解啫!!
speedstar 發表於 2007-7-4 22:40:09 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2007-7-4 01:13 發表

Thanks for your information brother....  But my target has set to 501X as mentioned above...  

Well, bro mike, I saw Avante2 at $720 in KWS today and couldn't resist... . Hope I can build it before your next party.
After reading your report, may be this DF03 is just for trial only so I didn't buy the expensive $320 TRF shocks.
By the way, T4 was selling at $1,630.  I will think about Kyosho's ZX-5 if I find the fun of playing buggies again!
fyin 發表於 2007-7-5 00:51:49 | 只看該作者
Hi Bro Mike,
Thanks your photos! Next time I will try DF-03 with BZ or 23T motor.
& ESC also important thing.

flyman 發表於 2007-7-5 09:44:55 | 只看該作者

回復 #43 師傅東 的帖子

新手一問! 請問還有d乜嘢需要option呢? 請指教!
RICHOME2 發表於 2007-7-5 10:48:30 | 只看該作者
原帖由 flyman 於 2007-7-4 16:14 發表

唔好話t4 , 我的501x 都唔得la,  個場好有問題d 泥路好似石屎咁硬,
場主應該林林點樣改一改, 一係加多d沙,一係全平路加跳台,  我架車已經好傷, 我都無林過,
只可以行慢d, 特別係個大jump, ......
師傅東 發表於 2007-7-5 11:12:08 | 只看該作者
原帖由 flyman 於 2007-7-5 09:44 發表
新手一問! 請問還有d乜嘢需要option呢? 請指教!

越野車懸掛好重要,A臂、臂碼、軚呎、波頭等!!
師傅東 發表於 2007-7-5 11:26:07 | 只看該作者
原帖由 RICHOME2 於 2007-7-5 10:48 發表

唔好話t4 , 我的501x 都唔得la,  個場好有問題d 泥路好似石屎咁硬,
場主應該林林點樣改一改, 一係加多d沙,一係全平路加跳台,  我架車已經好傷, 我都無林過,
只可以行慢d, 特別係個大jump, ......

1)場中用嘅係clay(硬土),有高抓着力特性(條track有啲位置已行至反光,代表呔嘅膠質已跟硬土融合!)加啲沙落去咪盞仲"扇"!要沙?!旁邊大把喎!!
2)跳大jump要慢行??你部車行乜摩打啊??23T??黑朱??
3)T4越野性能一定比501X好!只係2WDo甘解啫!我玩嗰日都見到有架白色Losi XXX-T truck走得唔錯吖!孖jump一樣飛到!.............501X冇理由唔得嘅!!
 樓主| mikewu 發表於 2007-7-5 12:01:01 | 只看該作者
東哥, 我依家有三個 choi屎:

1. 501X
2. D4
3. Losi XX World Champ 版....

請問對三部野有乜高見???
RICHOME2 發表於 2007-7-5 12:18:22 | 只看該作者
1)場中用嘅係clay(硬土),有高抓着力特性(條track有啲位置已行至反光,代表呔嘅膠質已跟硬土融合!)加啲沙落去咪盞仲"扇"!要沙?!旁邊大把喎!!
2)跳大jump要慢行??你部車行乜摩打啊??23T??黑朱??
3)T4越野性能一定比501X好!只係2WDo甘解啫!我玩嗰日都見到有架白色Losi XXX-T truck走得唔錯吖!孖jump一樣飛到!.............501X冇理由唔得嘅!!

已經好慢, 我用無刷, 飛jump一定有速度, 我都有架t4(t4越野性能一定比501X好, 我同意) , 無話孖jump飛唔到到,
架車安全落地都好傷o下 , 係玩完一轉看一看就好清楚, , 如果未能安全落地的話, 你買架501x 試o下你一定知有什麼問題,
(有大把錢唔怕傷車一定無問題), 你不同意只是未試過
RICHOME2 發表於 2007-7-5 12:20:42 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2007-7-5 12:01 發表

1. 501X
2. D4

鬼佬車應該好d
師傅東 發表於 2007-7-5 12:29:22 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2007-7-5 12:01 發表

1. 501X
2. D4

Mike兄咪鬼o甘客氣啦!大家研究吓啫!!
1)Tamiya TRF 501X---零件充足,行兩皮帶設計大路,我見有幾架都幾好跑吓!但我最mind係佢好重!幾乎最重係佢!去到18xxg!
2)Hotbodies Cyclone D4---零件尚算充足,行油buggy設計(六支萬向節),同J concept BJ4差唔多設計,室內場裡面最多呢款車,爛嘢都有朋友吖!部車偏向穩定!!
3)Team Losi XX-4 World Edition---+多年前設計的好車!上屆世界賽一眾廠隊車手棄XXX-4,要XX-4來跑就知佢唔簡單!行三皮帶傳動,bath tube式車架,行走性能全面!現行WE版為全碳化Graphite Plus版本,但零件補給要多找幾家或綱上訂購了!
師傅東 發表於 2007-7-5 12:35:29 | 只看該作者
原帖由 RICHOME2 於 2007-7-5 12:20 發表

鬼佬車應該好d

我玩車嗰兩日,除咗啲2WD buggy同Truck之外,4WD車全部係日本車,最快、跳臺最定又係佢哋,o甘又点呢??
 樓主| mikewu 發表於 2007-7-5 12:35:55 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007-7-5 12:29 發表

Mike兄咪鬼o甘客氣啦!大家研究吓啫!!
1)Tamiya TRF 501X---零件充足,行兩皮帶設計大路,我見有幾架都幾好跑吓!但我最mind係佢好重!幾乎最重係佢!去到18xxg!
2)Hotbodi ...

唔該哂.....  下個月整番部同你片過.....  摩打有乜推介??  我唔係好想用到無刷.............  
師傅東 發表於 2007-7-5 12:48:56 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2007-7-5 12:35 發表

唔該哂.....  下個月整番部同你片過.....  摩打有乜推介??  我唔係好想用到無刷.............  

但o甘啱我想轉用無刷喎............!!哈!!
10-11 turns可以喇!Checkpoint、Orion、Yokomo都得o架啦!
師傅東 發表於 2007-7-5 12:57:07 | 只看該作者
原帖由 RICHOME2 於 2007-7-5 12:18 發表
2)跳大jump要慢行??你部車 ...

要做到落跳臺係响jump嘅斜面landing就good嘞!
無刷有速度就會衝過籠?.............有個人企喺出面俾你飛jump撞倒,你又話個場做乜會有觀眾咯喎??!
架501X俾你o甘跳梗係傷啦!................501X我就冇乜興趣嘞!我對架Lazer ZX-5好滿意!!
 樓主| mikewu 發表於 2007-7-5 13:13:55 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007-7-5 12:57 發表

要做到落跳臺係响jump嘅斜面landing就good嘞!
無刷有速度就會衝過籠?.............有個人企喺出面俾你飛jump撞倒,你又話個場做乜會有觀眾咯喎??!
架501X俾你o甘跳梗 ...

D4 D4 D4 D4 D4 D4 D4 D4........................................  
老實講, 個場個出入口成日都有好多人企係度都幾 annoying........  
師傅東 發表於 2007-7-5 13:37:35 | 只看該作者

1. 501X
2. D4

三部我都先後揸過,501X係最穩定嘅!可能重量関係!
D4部車冇乜特別好與唔好,可能我揸嗰兩架係sponsor車手啲車嚟!已經俾佢哋set啱咗啦!
xx-4就印像模糊啲,因為係+年前嘅事咯!..................哈!!
flyman 發表於 2007-7-5 13:57:07 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2007-7-5 11:12 發表

越野車懸掛好重要,A臂、臂碼、軚呎、波頭等!!

咁! A臂、臂碼、軚呎、波頭, 要點攪呢?

有否其他代替品?