RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3791|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

見到大家d DF03 玩得好開心, 新手買之前想請教幾個問題

stig 發表於 2007-6-23 05:10:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
hello, 見到大家d DF03 玩得好開心, 我都想買, 不過係一個學生哥新手咩都唔識
basic hop up 有 Motor+Damper 之外, 仲有d咩係有左會好好多 ? ,
仲有E+係唔係有鋰電, 我幾年前玩係冇ga , 鋰電貴唔貴, 同比之前個d電用耐幾多 ?

Damper 同 ESC 有咩扺用推介 ?

頭萬向 同 限滑 主要功能係咩 ?
Brushless  又係咩 ?

同價如果唔買DF03又可以買d咩 la ? 因為我見仲有好多其他牌子有出d咁ga buggy~
睇返d post, 見到lee 2ga車都好靚,
其實501X同DF03主要分別係咩 ? 點解貴咁多 ? 係唔係真係快好多 ?

借板友一張相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

唔好意思啊一次過咁多問題

li5115 發表於 2007-6-23 08:08:35 | 只看該作者
DF-03 淨車(已跟 Bearing),約 HK$ 720~780 視乎想要邊個殼,Dark Impact 最平。
Damper HK$320。
摩打 可選 Sport-tuned(又稱黑豬) HK$98 或 較高級的 Super stock BZ HK$ 158。
電 可選 Intellect 4200mAh HK$298。
ESC = 電子變速 可選 V16R Bravo HK$ 198。
還有一些必須品如 噴油,黏呔膠水。
預 HK$1800 出車啦。未決定的可到以下網頁再睇下。
http://www.tamiya.com/english/rc/rcitem/kit/kit58053.htm
歡迎加入!
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 08:36:35 | 只看該作者
網頁上面我睇左好耐ga la, 之前因為email問題一直都開唔到a/c, 就係咁睇
之前諗住買Revo 3.3, 但係最後因為貴同小人玩冇玩.
玩車一定要多人先好玩ga ma !! 一個人玩就一定悶....

之後見到你地個個都玩DF03, 所以我都諗住買 Keen Hawk, 買個鍾意ga殼都唔差個幾廿蚊la^^
其實我想仲想知如果唔買雙星DF03, 差唔多錢有冇咩其他牌子可以買 ? 因為我見仲有好多其他牌子有出d咁ga buggy.

你講 Damper HK$320 , 唔知係咩model la ? 我去到shop點到佢講, 有冇話邊間特別會平d ?
Super stock BZ HK$ 158 係唔係姐係你地講ga 23T ?
li5115 發表於 2007-6-23 08:52:52 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 08:36 發表
網頁上面我睇左好耐ga la, 之前因為email問題一直都開唔到a/c, 就係咁睇
之前諗住買Revo 3.3, 但係最後因為貴同小人玩冇玩.
玩車一定要多人先好玩ga ma !! 一個人玩就一定悶....

之後見到你地個個都玩DF03 ...

同店員講 雙星DF-03金屬油壓就得。
Yes. BZ 是雙星23T摩打中扭力最大的,合軸車用。
想多人玩就要留意 TKO Off-road Party 的 post。
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 08:58:18 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-6-23 08:52 發表

同店員講 雙星DF-03金屬油壓就得。
Yes. BZ 是雙星23T摩打中扭力最大的,合軸車用。
想多人玩就要留意 TKO Off-road Party 的 post。

我想買DF03其中一個理由就係見到個d post好多人去玩
Motor+Damper+ESC之外, 仲有咩重要野 ?
ESC真係有太都種...唔知點買好...
courel500 發表於 2007-6-23 09:17:13 | 只看該作者
第一幅圖圖中架車要 $31xx , Model 係 Tamiya 501X !
如果架 DF-03 唔計電子野外 , 主要都係 3 樣野以經好好飛啦 ,
(1) 頭萬向 > (2) 油壓 > (3) 限滑 , 可以跟住個 Step 去執就會好好多 , 因為你可以試到換左之後有咩唔同 !

而我個架現在只係換左 "萬向" 先 !

樓主| stig 發表於 2007-6-23 09:25:36 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2007-6-23 09:17 發表
第一幅圖圖中架車要 $31xx , Model 係 Tamiya 501X !
如果架 DF-03 唔計電子野外 , 主要都係 3 樣野以經好好飛啦 ,
(1) 頭萬向 > (2) 油壓 > (3) 限滑 , 可以跟住個 Step 去執就會好好多 , 因為你可以試到換 ...

乜貴咁多ga....501X同DF03主要分別係咩 ? 真係快好多ga ?

唔好意思, 我唔係好識, 頭萬向 同 限滑 主要功能係咩 ? 有冇咩扺用model推介 ?
油壓我諗住買上面人兄介紹的$320蚊雙星DF-03金屬油壓.
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 10:04:59 | 只看該作者
仲有E+係唔係有鋰電, 我幾年前玩係冇ga,
鋰電貴唔貴, 同比之前個d電用耐幾多 ?
vr2xvh 發表於 2007-6-23 10:27:51 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 09:25 發表

乜貴咁多ga....501X同DF03主要分別係咩 ? 真係快好多ga ?

唔好意思, 我唔係好識, 頭萬向 同 限滑 主要功能係咩 ? 有冇咩扺用model推介 ?
油壓我諗住買上面人兄介紹的$320蚊雙星DF-03金屬油壓.

501X同DF03主要分別係咩 = 501xF03  vis-a-vis 415:TA05

頭萬向 = 唔改的話好易跌狗bone
限滑 = 跳台之後落地無咁易掃牙

可以買架DF03先,正所謂,玩DF03,"有今生,冇來世" (ref:黃興桂語錄),唔會買錯

有錢咪改晒佢,無錢咪換頭萬向先

有冇咩扺用model推介?你講緊套kit??? 差少少錢,揀自己鍾意的款式.....
SunLi 發表於 2007-6-23 10:45:54 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 10:04 發表
仲有E+係唔係有鋰電, 我幾年前玩係冇ga,
鋰電貴唔貴, 同比之前個d電用耐幾多 ?

Yup, we can use Li-Po batteries for RC now...
The price is around double of the NiMH batteries, and it is 30% longer runtime than the traditional NiMH of the same capacity.

Hurry to buy a DF03, it is an fun and good car....
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 11:15:45 | 只看該作者
原帖由 vr2xvh 於 2007-6-23 10:27 發表

01X同DF03主要分別係咩 = 501xF03  vis-a-vis 415:TA05

頭萬向 = 唔改的話好易跌狗bone
限滑 = 跳台之後落地無咁易掃牙

可以買架DF03先,正所謂,玩DF03,"有今生,冇來世" (ref:黃興桂語錄),唔會買錯

有錢咪改晒佢,無錢咪換頭萬向先

有冇咩扺用model推介?你講緊套kit??? 差少少錢,揀自己鍾意的款式.....

我都唔係好明, 你講501X個d vis-a-vis 415:TA05 點解,
不過冇所謂, 慢慢學吧~

我諗住下個星期買ga la, 不過又唔係咁多錢,
唔知邊d hop up先岩DF03, 睇下大家有咩扺用頭萬向, 限滑, 油壓個d野"甲"DF03, 價性比高d ga推介比我~

原帖由 SunLi 於 2007-6-23 10:45 發表

Yup, we can use Li-Po batteries for RC now...
The price is around double of the NiMH batteries, and it is 30% longer runtime than the traditional NiMH of the same capacity.

Hurry to bu ...

你就係張相501X的車主, 快唔快我未睇過, 不過你ga車真係好靚^^

咁 4000mAh 左右的 Li-Po batteries 要幾錢左右 ? 係邊到可以買到 ? 用返之前的 NiMH 差機有冇問題 ?
thanks
SunLi 發表於 2007-6-23 11:32:28 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 11:15 發表

你就係張相501X的車主, 快唔快我未睇過, 不過你ga車真係好靚^^

咁 4000mAh 左右的 Li-Po batteries 要幾錢左右 ? 係邊到可以買到 ? 用返之前的 NiMH 差機有冇問題 ?
thanks...

注意: Li-Po batteries 一定要Li-Po注用差機,否則有爆炸危險....

Avante Road Test (DF03 owner/buyer must read)
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=46696&extra=page%3D1
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 11:47:11 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2007-6-23 11:32 發表

注意: Li-Po batteries 一定要Li-Po注用差機,否則有爆炸危險....

Avante Road Test (DF03 owner/buyer must read)
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=46696&extra=page%3D1

我睇左個post la, 不過個個用d野都唔同, 都唔知用邊個先岩....
想問問 4000mAh左右ga Li電, 同普通一個Li差機幾錢
vr2xvh 發表於 2007-6-23 11:54:13 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 11:15 發表

我都唔係好明, 你講501X個d vis-a-vis 415:TA05 點解,
不過冇所謂, 慢慢學吧~

我諗住下個星期買ga la, 不過又唔係咁多錢,
唔知邊d hop up先岩DF03, 睇下大家有咩扺用頭萬向, 限滑, 油壓個d野"甲"DF03, ...

唔好意思,頭先懶打字,應該係話
501X碳纖,金屬料多,所以貴好多
DF03係硬膠車,所以平好多
兩架車設計完全唔同

頭萬向 = 3 racing, tamiya df02都合用,換左先, 快d買啦!!!!!!!!!!!

我未換油壓.......
vr2xvh 發表於 2007-6-23 11:58:10 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 11:47 發表

我睇左個post la, 不過個個用d野都唔同, 都唔知用邊個先岩....
想問問 4000mAh左右ga Li電, 同普通一個Li差機幾錢

我覺得,除非你budget可充裕,否則都係用nimh電好d

4200mah nimh電自己焊都只係二百蚊多d

4xxxmah LiPo cheap雞野都過三百
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 12:08:21 | 只看該作者
可唔可以比張相我睇下 頭萬向 姐係代表邊到

vr2xvh 發表於 2007-6-23 12:28:28 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 12:08 發表
可唔可以比張相我睇下 頭萬向 姐係代表邊到

去KWS, 買架DF03, 問店員要頭萬向,買賣就得!!!
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 12:35:36 | 只看該作者
你地平時出去tko同人玩, 要幾多排電先夠 ?

vr2xvh 發表於 2007-6-23 12:41:18 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-23 12:35 發表
你地平時出去tko同人玩, 要幾多排電先夠 ?

我覺得23T要4-5排
 樓主| stig 發表於 2007-6-23 12:43:53 | 只看該作者
4-5排 玩唔玩到1個鍾 ?
電都要買成千蚊....

其實點解咁小人玩油車 ? 唔係差好多錢
你地去tko玩個時有冇見到有玩油大腳 ?