RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1999|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

PS油問題

aluminium283 發表於 2007-6-9 15:36:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請問各位巴打,除了田宮的PS油可以噴透明殼外,有否其他廠有出過可以噴透明殼的噴油呢?
因我之前死不信邪,買了TS油,結果..... 要買化白水洗殼。因為我諗住只要磨了殼,啲油就會「食」實啲個殼.....很可惜,代價就係3罐噴油.....
其實我點解要買TS油,係因為PS油冇我想要隻色.....我想要既係深藍色(我上次買的是TS-53 Deep Metallic Blue)....而隻PS16就太淺色了....

所以想請教咁多位巴打,有乜解救....

千萬個謝~
monkichi0210 發表於 2007-6-10 02:00:55 | 只看該作者
罐仔油就真係好似冇其他選擇......但係你可以買faskolor樽仔油自己溝.....再用噴槍噴...........
其實用罐裝就當然冇咁多選擇o架o勒.......
 樓主| aluminium283 發表於 2007-6-11 10:35:39 | 只看該作者

回復 #2 monkichi0210 的帖子

慘,冇噴槍...又唔想咁麻煩.....
其實我一直想問,以前田宮未出PS油時,我都係好「是但」咁買啲罐仔油噴,只要磨完個殼後噴,啲油一樣係食得好實。我唔係好明點解依家照做都唔得,係唔係啲透明殼既料唔同咗呢?奇怪...
唔知咁多位巴打有冇試過用郡士油噴殼?

櫻葉╳喬╳雪風 發表於 2007-6-11 14:42:06 | 只看該作者
其實TS油都噴倒....
不過就唔好噴到去殼邊最好有PS油包住...因為全TS會甩少少油就甩到好勁
如果噴深色係可以薄噴一層PS-31 SOMKE再慢慢噴你想要個隻色(最好係比你想要個隻淺D)
重點係要上左PS油先上TS....上左TS先就會俾PS D油整爛....
郡士油噴都得...但就更加唔可以噴完再噴PS