RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7056|回復: 14
收起左側

雙星賓士1851 貨車

樓主| celicat 發表於 2023-6-1 20:10:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上次五年前砌Scania R620,今次砌賓士1851 black edition單擔。
上次孖擔,如果行比較凸凹嘅路隨時會空轉,反而單擔被困機會比較細。
孖擔唔明點解貴幾百?
新出大屋仔更加唔明點解貴多二千幾?
所以1851雖然舊,都唔揀新出Scania 770S (>$4600),更唔揀拖車、泥頭車,
因為買1851加貨櫃都未使咁貴,而且拖車泥頭車除燈組之外,仲有其他配件先可整起個斗,好肯貴啵。

樓主| celicat 發表於 2023-6-1 20:13:02 | 顯示全部樓層
continue
 樓主| celicat 發表於 2023-6-1 20:14:32 | 顯示全部樓層
 樓主| celicat 發表於 2023-6-1 20:17:18 | 顯示全部樓層

上次砌Scania R620印象幾好,fit位、上色易又實淨,今次1851似乎差D。
沙板、車頂喇叭竟然靠膠水而非螺絲上實!大佬,呢D位置成日掂到,靠膠水點夠實淨呀?
又知轉向不朽麻麻地,上次R620都好似無咁嚴重,今次直球轉左得郁果少少,明顯係轉向伺服經太多關節,動作被關節消化,力量變成拉桿扭曲!
其實已經買定金屬server mounting,點知仲係無乜改善。
仲有,照跟說明書砌,依MFC03及接收放向指定平台,結果屋仔閂唔埋!!
上次R620唔會咁㗎?
無噴筆,費事投資,買罐裝油。結果失手,積咗好多眼淚,慘!
有好多燈位竟然要自己鑽竉,有冇搞錯呀。
今次black edition,即係黑膠,仲貴過一般版,點解?
我幫襯最多嘅模型牌子係雙星,因為我唔多砌高達,鍾意說明書清楚、包裝上佳、筍位幾準、水口幾乾淨,雖然精密度只係一般,但砌雙星跟說明書砌通常都好少失拖。
不過1:14咁大比例,唔賣得平,可以做得實淨精密d呀!
螺絲膠畀啲咁多,螺絲又用十字頭,鬼死咁難扭又易滑牙,畀六角頭螺絲嘛!幾十年都仲係果副三速波箱,又大又重,果套葉片彈簧……彈簧仲硬過車架,車胎又太厚,唔合比例,總之外型都係比真車高窄。(雖然其他牌子比例都做得麻麻)

樓主| celicat 發表於 2023-6-1 20:18:36 | 顯示全部樓層
celicat 發表於 2023-6-1 20:17
上次砌Scania R620印象幾好,fit位、上色易又實淨,今次1851似乎差D。
沙板、車頂喇叭竟然靠膠水而非螺絲 ...

又買埋孖擔貨櫃,件頭夠,不過拖燈線就麻煩,因為成三尺長,又冇獨立插頭
 樓主| celicat 發表於 2023-6-2 08:40:48 | 顯示全部樓層
celicat 發表於 2023-6-1 20:18
又買埋孖擔貨櫃,件頭夠,不過拖燈線就麻煩,因為成三尺長,又冇獨立插頭 ...

貨櫃
 樓主| celicat 發表於 2023-6-2 13:19:40 | 顯示全部樓層
賓士1851

cs1 發表於 2023-6-5 21:01:48 | 顯示全部樓層

好用心機好靚
 樓主| celicat 發表於 2023-6-10 18:12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Thanks
 樓主| celicat 發表於 2023-6-10 18:12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Thanks
 樓主| celicat 發表於 2023-6-10 18:13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
其實噴油失手,搞到流晒眼淚
 樓主| celicat 發表於 2023-6-12 11:25:05 來自手機 | 顯示全部樓層
之前射燈唔著,非常奇怪
改插option位就成功控制開關射燈
 樓主| celicat 發表於 2023-7-1 22:35:13 | 顯示全部樓層
Samix TRA-6055SC Side bumper, bought brackets from Sham Shui Po and installed to the trailer

樓主| celicat 發表於 2023-7-1 22:40:03 | 顯示全部樓層
Painting Works
Download these Chinese words with the font you like from net
Adjust the size and print out
cut the words fron paper, immerse in water to soften the paper
adhere on the container and spray the colour you like

樓主| celicat 發表於 2023-7-1 22:43:32 來自手機 | 顯示全部樓層

買80T摩打,貪佢夠慢,動作可以細緻好多
oh, i forget i dont have soldering iron
and how to connect + -?
finally and use bolt and nut, try and error to activate the 80t motor