RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2649|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

硬係有啲人鍾意揸住小小權力嚟攞威

樓主| AMAT 發表於 2022-10-24 16:19:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
公司要換部冷氣,業主安排咗成個月先至有,都算數。
今日安排晒等佢嚟裝,冷氣機到晒,樓下個保安唔俾啲師傅搭棚,話要一個星期前入紙申請。
業主咪打俾佢話早一兩個月先裝另一個單位,同一方法又唔見要申請!?
個保安話之前得宜家唔得,總之要入紙等一個星期批,仲要CALL警察嚟趕搭棚師傅走,離晒大譜。

最後業主都算數,你要申請就申請,入紙俾你。
我地都預下個星期。

呀,入完紙同人講,聽日俾你搭。

業主咪話佢,喂,如果係咁你頭先叫搭棚師傅同你寫入紙咪得囉,點解係要講話一個星期。
個保安話,有紙就有冇紙就唔俾。

條友擺到明係攞住啲權力,見你搭棚師傅唔順超,刻意為難人地。

真係好衰格,浪費大家時間。
chairmannone 發表於 2022-10-25 14:57:04 | 只看該作者
外牆歸阿公,搭棚要申請,全香港都係架啦。

你過年有冇封利是俾人?冇既話人地揸正黎做,有乜問題?老馮要俾面你?自己唔守規矩仲話人衰格,不知所謂。
 樓主| AMAT 發表於 2022-10-25 19:10:18 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2022-10-25 14:57
外牆歸阿公,搭棚要申請,全香港都係架啦。

你過年有冇封利是俾人?冇既話人地揸正黎做,有乜問題?老馮要 ...

明晒,冇俾"利是"唔俾做,唔賄賂就佢鍾意點就點。

個規矩呢,一直都係嚟到通知管理處,咁多年都係。
個所謂嘅"新規矩"呢,係個保安突然立出嚟,因為根本冇出過通告。

如果規矩係一星期入紙呀,就唔會擒日業主填完紙,佢就話好啦,俾你宜家做啦。
點解突然又唔跟規矩一星期呢?

咪就係佢鍾意就俾,唔鍾意就叫你下星期。

仲有如果要俾"利是"先得呢,咁可以通知大廈法團,即刻炒咗佢。

下下要利是先放便,呢啲咪回歸囉。
chairmannone 發表於 2022-10-25 20:43:28 來自手機 | 只看該作者
大聲呢,就唔代表你啱既。
chairmannone 發表於 2022-10-25 20:46:36 來自手機 | 只看該作者
大聲呢,就唔代表你啱既。如果真係個保安自把自為,你又會咁順攤就範?晨早走左去搵管理公司或者法團投訴到佢暈啦,駛上網講埋哂啲一面之詞?  仲有,亂柒咁up之前,睇吓法律上乜野叫賄賂先啦
chairmannone 發表於 2022-10-25 20:52:00 來自手機 | 只看該作者

唔該撩交嗌之前睇清楚乜野叫賄賂。唔係收利是就叫賄賂架。

終院法官霍兆剛認為,這條提及貪污定意的條例,***其立法原意不會簡單地指,一名代理人,在未得主事人同意下,收取第三方收取的金錢或利益,便屬違法;***事實上,條文列明,須有證據證明,該些利益,誘使收款的人士去作出一些對其主事人相關的事情,並***對主事人造成損害***  原文網址: 【貪污定義】陳志雲判詞解讀 https://www.hk01.com/article/77832?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

ariskwok9413 發表於 2022-10-25 22:24:28 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2022-10-25 20:52
唔該撩交嗌之前睇清楚乜野叫賄賂。唔係收利是就叫賄賂架。

終院法官霍兆剛認為,這條提及貪污定意的條例, ...

大聲唔代表你啱,但你睇啲唔睇啲就駁斥就更加唔啱囉,成件事最關租客時係熱同焗啫,業主同管理處問題你做租客唔通走埋去{banned}
 樓主| AMAT 發表於 2022-10-26 01:35:54 | 只看該作者
ariskwok9413 發表於 2022-10-25 22:24
大聲唔代表你啱,但你睇啲唔睇啲就駁斥就更加唔啱囉,成件事最關租客時係熱同焗啫,業主同管理處問題你做 ...

唔係好理解打字點解會大聲?

所以我覺得佢啲理解有啲問題。文字點解會係大聲呢?

坦白講,業主同管理保安交涉,我係側邊睇嘅唧。
但好肯定一點,就係業主係呢一年嚟,每兩三個月都會幫租客整下冷氣時,都會搭棚,而對上一次只係一個幾月前。
而今次出嚟阻撓嘅保安,係上個月先上任。講到尾,係根本就唔熟人地大廈本身嘅慣例同真實嘅規則,但就話規則係唔俾。
而佢所謂嘅唔俾,一直都冇出過通告,就係咁簡單。

如果按照佢所謂嘅規則,要一星期前寫表申請,咁點解業主唔想再同佢嘈寫紙喇,佢又可以突然話俾人整呢?
講到尾,咪就係根本就唔熟真實規則囉,否則唔會業主問點解佢填完又即刻得,如果係咁點解唔係當時人地搭棚係到時叫人即時填表而係要CALL到警察嚟趕人走呢?
咪就係因為要面!唔熟例,衰咗,咪咁囉。
業主問佢點解,佢淨係話規矩係咁嗎,有乜問法團主席啦......
推得個波勁快。

白白浪費業主叫搭棚過嚟,浪費時間,浪費錢。
我都SPARE時間出嚟俾個師傅入嚟OFFICE擒出去搭棚,我係成朝白白浪費冇開工。
我係因為要搭棚整冷氣,所以叫啲同事唔好返嚟。公司唔係冇嘢做等天跌錢落嚟。
因為要另外約一個時間我地又要SPARE另一日早上出嚟唔開工等搭棚嘅又嚟過。
佢一句說話,仲要彈弓手又食返落肚,咁就浪費咗人地兩個朝早嘅辦工時間。

至於收利是,其實好多管理公司都寫明叫業主唔好俾,管理員亦唔應該收。
只係大家隻眼開隻眼閉。

如果你話收個利是只係好口啲,還好。
但如果話因為冇俾利是就搞啲咁嘅事嚟為難人地...... 咁呢啲係賄賂嚟。
同收買路錢先俾你過冇分別。

最後,唔好寫咁多粗口啦。
我都冇打粗口啦.......
打咗粗口唔等如有道理囉。

同埋,又唔係知道晒人地個故事前文後理,作為塘邊鶴就一口咬定人地係錯......

我講出嚟係覺得點解咁多人咁鍾意攞住小小權時就出嚟為難人地唧。
ltc128 發表於 2022-10-28 17:30:01 | 只看該作者
客觀咁講,大廈有冇管理條文講明搭棚要7天前入紙?

如果有, 管理員執行職責都有錯?
 樓主| AMAT 發表於 2022-10-28 21:46:41 | 只看該作者
ltc128 發表於 2022-10-28 17:30
客觀咁講,大廈有冇管理條文講明搭棚要7天前入紙?

如果有, 管理員執行職責都有錯? ...

就係冇呢條例,突然之間話有。