RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zaisang
收起左側

[玩家分享] 由零開始 一步到位 新手之路

樓主| zaisang 發表於 2022-8-5 16:58:42 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2022-8-5 15:45
極速呀,RCTEC果啲啦。
問代理環球都有機會有貨嘅,俾錢買咁解。

唔該哂師兄 我見過鬼會怕黑架啦T_T
mark 發表於 2022-8-6 01:36:18 | 顯示全部樓層
想了解下
XQ2S 有什麼不足而令你有升級想法
因為小弟都係玩緊 XQ2S
大家交流下
 樓主| zaisang 發表於 2022-8-6 02:31:04 | 顯示全部樓層
mark 發表於 2022-8-6 01:36
想了解下
XQ2S 有什麼不足而令你有升級想法
因為小弟都係玩緊 XQ2S

其實買XQ2S 果時係諗住想由簡單學起
XQ2S係組裝方面可以話非常簡單 因為佢送既1啲小工具真係非常幫到手 其他位置都無咩虛位

組裝好落場玩左一排 用緊係 HW 13.5T 同佢60A果隻電變
一開頭玩無咩問題 但係玩耐左有種好怪既感覺
正常應該玩得耐身體會記得個入灣力度反應
但係XQ2S會俾我一種感覺 不斷變化 可能因為車架變熱關係掛

之後我就開始上網睇下XQ2S 有咩升級選項 好似換萬向節 加Anti roll bar 同換1啲金屬件咁
計計下 好似預期升級不如 買多個車架好過  加上到時有2架車 又可以借架比朋友毒下佢一齊玩RC

加上自己好想學點樣去Set一架岩自己既車
所以咪選擇左同XQ2S最唔同設計車架既X4
x4一黎物科好, 二黎可以俾我容易試到唔同既組合,睇過評測 就算跟說明書既setting 都好好走
同埋相對穩定

最後咪開始呢條不歸路XD

樓主| zaisang 發表於 2022-8-6 21:45:23 來自手機 | 顯示全部樓層
更新進度70% 今日係整速買得返個零件
可以再開始慢慢整 龜速更新中…
 樓主| zaisang 發表於 2022-8-7 13:33:25 來自手機 | 顯示全部樓層
更新進度90% 大致上完成啦
今晚用set車架 度埋 可以整車殼
cc4321 發表於 2022-8-8 07:24:16 | 顯示全部樓層
摩打電變D線咁長
cc4321 發表於 2022-8-8 07:25:19 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2022-8-5 09:43
如果係香港行貨,你可以問返香港代理環球模型補返。
如果係水貨,就食自己喇。

開哂袋砌緊仲會唔會補?
AMAT 發表於 2022-8-8 08:43:23 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2022-8-8 07:25
開哂袋砌緊仲會唔會補?

通常都冇咁死嘅,你真係冇佢都會補。
你唔開包裝又點知缺咗件呢......
 樓主| zaisang 發表於 2022-8-8 14:14:00 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2022-8-8 07:24
摩打電變D線咁長

我上網睇過下 作有人提出過 如果會用TURBO 既話換條AWG數大啲既線同線長少少 會有助條線散熱

不過我唔知個做法岩唔岩

師兄如果有錯請指正 我都唔想對架車有影響
KurtisLeung 發表於 2022-8-8 20:56:01 | 顯示全部樓層
師兄,個人感覺電線短,內阻較低應該好一點,可以考慮電線從底板和二樓板穿過縮短距離。纯屬個人意見。

樓主| zaisang 發表於 2022-8-8 21:25:09 來自手機 | 顯示全部樓層
更新進度95%  終於搞掂埋個車殼
 樓主| zaisang 發表於 2022-8-8 21:28:10 來自手機 | 顯示全部樓層
KurtisLeung 發表於 2022-8-8 20:56
師兄,個人感覺電線短,內阻較低應該好一點,可以考慮電線從底板和二樓板穿過縮短距離。纯屬個人意見。

我試下先 多謝師兄提醒
AMAT 發表於 2022-8-8 22:26:01 | 顯示全部樓層
zaisang 發表於 2022-8-8 14:14
我上網睇過下 作有人提出過 如果會用TURBO 既話換條AWG數大啲既線同線長少少 會有助條線散熱

不過我唔知 ...

吓.....你聽邊個講.....有散熱,咁電阻呢?越長電線越大電阻,散果啲熱都補唔返啲電阻囉......
cc4321 發表於 2022-8-9 07:46:39 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2022-8-8 08:43
通常都冇咁死嘅,你真係冇佢都會補。
你唔開包裝又點知缺咗件呢......
...

咁件都可以數到,螺絲就難D
cc4321 發表於 2022-8-9 07:50:38 | 顯示全部樓層
zaisang 發表於 2022-8-8 14:14

不過我唔知 ...

用電線散熱都係第一次聽,或者各師各法

樓主| zaisang 發表於 2022-8-9 13:11:44 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2022-8-8 22:26
吓.....你聽邊個講.....有散熱,咁電阻呢?越長電線越大電阻,散果啲熱都補唔返啲電阻囉......  ...

好彩邊整邊影放出黎姐 原來真係整錯左
今晚返去改先 嗰該哂師兄

樓主| zaisang 發表於 2022-8-9 13:21:12 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2022-8-9 07:50

真係咩都唔識 所以先上網搵資料 之後係過台灣網睇到有人話太大電流搞到條線溶溶地既POST
所以我先跟入面D人講法去做

其實除左摩打電線剪短左之外 我其他線都係跟返電變一拆出黎果條既長度

本來諗住跟返個長度實無死
點之最後都係有影響
AMAT 發表於 2022-8-9 16:12:59 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2022-8-9 07:46
咁件都可以數到,螺絲就難D

螺絲就一粒半粒自己都有啦,就唔駛補啦~

膠件就難得多。
AMAT 發表於 2022-8-9 16:14:28 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2022-8-9 07:50

電線散熱......不如買把好啲嘅風扇吹好過。
AMAT 發表於 2022-8-9 16:19:38 | 顯示全部樓層
zaisang 發表於 2022-8-9 13:21
真係咩都唔識 所以先上網搵資料 之後係過台灣網睇到有人話太大電流搞到條線溶溶地既POST
所以我先跟入面D ...

電流大電線溶,有幾個原因。

第一,佢用幾多AWG線,一般嚟講12AWG或14AWG線…
第二,條線外皮溶,即係佢啲線皮本身就有問題。正常電線係正常負荷下,係唔會溶,會溶係佢啲電線本身就係過唔到安全,直頭應該唔好買。正常至少頂到200度。玩車唔會過到200度,200度你隻摩打都燒咗。

不過呢,我都想講講,就係你用呢啲透明皮線。
雖然我自己都用緊,但呢隻線皮係PVC嚟,唔係出面啲矽膠皮,焊時係要十二分小心,支辣雞咀唔可以太熱,否則就會真係熱到佢溶。