RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2313|回復: 4
收起左側

鋰電充不飽

樓主| kc1000 發表於 2022-6-17 11:53:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教大家
我有兩粒4300mAh 7.4v的Lipo電,電池買了後就用了2次
今日充電時其中一粒早就充滿了,另一粒充到94%時卡住了,充很久也不滿
充電時是用平衡充電模式4.3A充時,卡在94%時,充電A數下降到0.1~0.2A
請問這是電壞了嗎?

pui4yip 發表於 2022-6-18 10:55:10 | 顯示全部樓層
電池不是壞,內阻高難以升電壓
Urchin 發表於 2022-6-19 18:28:38 | 顯示全部樓層
try to use storge mode once
AMAT 發表於 2022-6-19 19:11:07 | 顯示全部樓層
首先,如果個充電機有所謂%幾多,其實唔係太準。
好多時玩車,其實都係未必玩到排電盡晒,所以未必要充好多先滿。

正如其他車友所講,玩完車,啲電應該將佢地做STORAGE MODE,即係放到排電去一個安全,唔會自放電又唔會漲嘅水平。
一般係放到每CELL約3.7~3.75V咁上下。

當你下一次玩,就係呢個STORAGE MODE電壓嚟充上去,會比較準確。

至於用4.3V嚟充電,到到最尾得返0.1A左右,呢個係正常。因為你SET 4.3A係大致充電電流,當充電去到尾時,係平衡電流。
唔同牌子平衡電流都唔同。入面平果啲,係得1A樓下。靚果啲可以去到1.2A或以上。
另外充滿電時,有啲機係會有所謂涓流,即係係你未拔插前都會幫你PEAK住舊電,果時都係0.1~0.2V咁上下電壓。
masterlai 發表於 2022-6-20 13:50:31 | 顯示全部樓層

既然是用balance charge
那麼觀察一下兩片電芯的電壓是否有壓差
假設其中一片已到4.20v   另一片只有4.05v
那麼通常這兩片電芯其中一片內阻不同已經受損
(通常是過度放電造成)
正常來說,開啟平衡充,差距應該要在0.05v之內才是正常狀態

另外,1a以下的涓流充電,通常會在每片電芯達到4.17~4.18v後才開始降電流,
如果您的電芯電壓尚未達到這數值即降電流,那大部分是電池受損了。