RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4301|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 18650組裝電池玩電車

樓主| Hotdog2 發表於 2022-2-16 16:49:36 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無師兄玩電車用18650鋰電?如果我五粒一排串連兩排變7.4V, 在一般操車心態去玩會吾會車速和反應都好遲鈍?現在我未實行不過正在思考當中.
rk2 發表於 2022-2-16 17:36:41 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2022-2-16 18:23:27 | 只看該作者
一大油,電變好快斷電,電壓下降好誇張。

攀爬冇問題。玩5寸穿越 VTC6, 松下 18650 可以 航線飛12分鐘左右。
一玩花式,好快有報警聲音,降落
AMAT 發表於 2022-2-16 18:32:29 | 只看該作者
18650放電指數太低,玩啲慢摩打就得,快就唔好諗喇。
ROVER123 發表於 2022-2-17 10:02:00 | 只看該作者
..我都試過咁兩串接成7.4V係唔掂既!原因我最後理解係一串並聯電,由於各電阻值不同,電流會偏向低阻一邊!後再流向另一組都同一樣情況下,最後所得到電量並不是你所想2200ah*X,所以好快電壓急降而ESC停止啦!我都好想知有乜簡單接法可以降決以上問題,因為我有D車仔用白豬摩打,LIPO唔用得,風扇電仔18650就方便耐用經濟啦!一串不過好快冇電!
 樓主| Hotdog2 發表於 2022-2-17 19:41:26 | 只看該作者
有時我儲了一批Note book電和有些尿袋壞電子板 , 又吾想浪廢所以有這想法去改造遙控車電.
RS200 發表於 2022-2-18 12:20:43 | 只看該作者
向各位師兄請教,用來玩坦克車或貨柜車可以嗎?
ROVER123 發表於 2022-2-18 19:55:17 | 只看該作者
RS200 發表於 2022-2-18 12:20
向各位師兄請教,用來玩坦克車或貨柜車可以嗎?

..祗要係用"白豬"摩打都可以用18650推,用樂聲電量較足量,但都要留意摩打會好易過熱,唔好去太盡太耐,有風扇仔吹住最好!特別係停車時冇風撞!
warehouse 發表於 2022-3-3 15:11:46 | 只看該作者
ROVER123 發表於 2022-2-17 10:02
..我都試過咁兩串接成7.4V係唔掂既!原因我最後理解係一串並聯電,由於各電阻值不同,電流會偏向低阻一邊 ...

2粒串埋7.4v請教充電叉機用lipo或MH充
ROVER123 發表於 2022-3-7 10:47:44 | 只看該作者
warehouse 發表於 2022-3-3 15:11
2粒串埋7.4v請教充電叉機用lipo或MH充

..祗係用兩粒串聯,1) 最簡單就用18650電盒仔,不過都好易電流大接位過熱!但方便拆下放充鋰電機充,2) 兩粒用焊接最理想,但要同時焊接BALANCE線,當然要有BALANCE充機,設定為LIIO電
warehouse 發表於 2022-3-7 13:43:38 | 只看該作者
ROVER123 發表於 2022-3-7 10:47
..祗係用兩粒串聯,1) 最簡單就用18650電盒仔,不過都好易電流大接位過熱!但方便拆下放充鋰電機充,2) ...

用緊skyrc b6ac 叉機,請教2粒18650串連7.4v用mh檔叉得唔得,唔駛焊接balance
ROVER123 發表於 2022-3-7 22:49:04 | 只看該作者
warehouse 發表於 2022-3-7 13:43
用緊skyrc b6ac 叉機,請教2粒18650串連7.4v用mh檔叉得唔得,唔駛焊接balance

哦!唔得既!一定要加焊BALANCE線用LIIO MODE差!鴨寮街"華輝"對面某舖專賣小開關,LED小線燈,內有BALANCE線 2S-4S賣
warehouse 發表於 2022-3-7 23:40:08 | 只看該作者
ROVER123 發表於 2022-3-7 22:49
哦!唔得既!一定要加焊BALANCE線用LIIO MODE差!鴨寮街"華輝"對面某舖專賣小開關,LED小線燈,內有BALA ...

Thank you