RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6877|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教買車,servo, motor, ESC 和 transmitter

樓主| sammak168 發表於 2021-6-24 00:38:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,小弟第一次買車,看過資料後, 儀以下:
車:TT-02 車 (可能Tamiya 58599)
Transmitter: SanwaMT-44
Receiver: RX-482
Servo: Sanwa PGX-CX
Motor + ESC:HobbyWing QuicRun 1/10 brushless sensored system 120A ESC with 13.5T Black-G2
請問以上配搭可以嗎?
如果motor改用 Tamiya 54612 brushless sensor motor 15.5 T , ESC改用 Tamiya 45047, 會否好D ?
希望大給點意見, .

rk2 發表於 2021-6-24 08:47:07 | 只看該作者
你想跑街 (球場)定係入車場(油麻地渡船街天橋底 ,灣仔天橋底) 玩先。好多野都唔同架喎。
garywong5368 發表於 2021-6-24 12:13:02 | 只看該作者
總之Motor + ESC:HobbyWing就ok
 樓主| sammak168 發表於 2021-6-24 13:14:50 | 只看該作者
rk2 發表於 2021-6-24 08:47
你想跑街 (球場)定係入車場(油麻地渡船街天橋底 ,灣仔天橋底) 玩先。好多野都唔同架喎。 ...

想入車場玩。都會去油麻地過車場。
AMAT 發表於 2021-6-24 13:23:43 | 只看該作者
QUICRUN 13.5比較好。

田宮15.5係玩田宮比賽先會買,唔係多數都唔會買。
 樓主| sammak168 發表於 2021-6-24 13:34:06 | 只看該作者
AMAT 發表於 2021-6-24 13:23
QUICRUN 13.5比較好。

田宮15.5係玩田宮比賽先會買,唔係多數都唔會買。

唔該晒大家。

@AMAT, 想請教sanwa servo PGS-CX 配 HW Quicrun 的motor 和 ESC 可以嗎?

AMAT 發表於 2021-6-25 00:13:05 | 只看該作者
sammak168 發表於 2021-6-24 13:34
唔該晒大家。

@AMAT, 想請教sanwa servo PGS-CX 配 HW Quicrun 的motor 和 ESC 可以嗎?

冇乜問題,入門玩係咁上下。
tophand88999 發表於 2021-6-25 08:12:09 | 只看該作者
車,可以入3Racing, 田宮,太多 ABS

樓主| sammak168 發表於 2021-6-25 12:47:15 | 只看該作者
AMAT 發表於 2021-6-25 00:13
冇乜問題,入門玩係咁上下。

唔該晒。

樓主| sammak168 發表於 2021-6-25 18:10:33 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2021-6-25 08:12
車,可以入3Racing, 田宮,太多 ABS

唔該晒。
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-1 11:35:39 | 只看該作者
想請教我買了以下套裝,但是不知道怎樣連接esc 和 motor.

https://hk.rcmart.com/hobbywing- ... mbo-cb1176-00075023

我把套裝的金屬套套上 ESC 藍色,燈色和黄色缐上,然後插在 motor 的相對A,B,C頭,但是發覺很易脱下。

請問我是否要焊接它們ㄧ起? 是否要買ㄧ些接頭接駁ㄧ起?

因為是第ㄧ次砌模型車,不好意思。
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-1 12:37:22 | 只看該作者
sammak168 發表於 2021-7-1 11:35
想請教我買了以下套裝,但是不知道怎樣連接esc 和 motor.

https://hk.rcmart.com/hobbywing-quicrun-1-10-b ...

請問是否要買這個:

https://hk.rcmart.com/yeah-racin ... 36271?search=banana
chacha 發表於 2021-7-1 13:09:30 來自手機 | 只看該作者
辣雞要夠火數數!用70W或以上!錫線唔好貪平!用D有銀成份再松膏就容易好多!
tophand88999 發表於 2021-7-1 13:16:28 | 只看該作者

應該唔駛買插

ESC果邊 直接焊接
Motor 果邊,用送果個插㗎,線焊係插到
我都係用呢套
圖中,橙黃藍 係插呀,可以拔出

樓主| sammak168 發表於 2021-7-1 16:35:03 | 只看該作者

請問是否接駁motor的缐首先套上附上的金屬套(像ㄧ個網的),然後再捍接上motor上的圈?  如果不焊接,會否很容易鬆?

另外,想請教ESC 駁電那邊如果買以下的,

https://hk.rcmart.com/onisiki-ra ... ug-oni7322-00102052

是否要買這個套?

https://hk.rcmart.com/yeah-racin ... wpt-0004bk-00018040
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-1 16:42:51 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
這是上送的金屬的線
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-8 13:10:30 | 只看該作者
唔該晒大家!

試過motor 缐唔焊接,車都行到,不過真得很易鬆,要再插上。

叧外,想請教我用hobbywing 13.5T Quicrun motor, 10BL120 servo, 再upgrade 了yeah racing 小齒輪去25T + tamiya 54500 TT02 high speed gear set 68T, 但是用20% 油門時,小齒輪的螺絲便會鬆了,不能再行車,要再上緊才可行車,但ㄧ會又再鬆了。是否我應用回跟車送的22T小齒輪 和 70T 大齒輪?
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-12 12:18:32 | 只看該作者
請問 Hobbywing program card 怎麼樣連接esc?因為esc上的風扇位只有兩支針,但是program card 的線有三個孔,試過用esc 連接receiver 的線接到program card,但program card 沒有顯示。請問應該怎麼樣接呢? 謝謝!
rk2 發表於 2021-7-12 15:49:59 | 只看該作者

用 ESC 連接 receiver 的3 線插來連接 program card 的。
 樓主| sammak168 發表於 2021-7-12 23:58:42 | 只看該作者
rk2 發表於 2021-7-12 15:49
用 ESC 連接 receiver 的3 線插來連接 program card 的。

ok.  唔該晒 !