RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2559|回復: 6
收起左側

servo使用迷思~

樓主| stanleyhss 發表於 2021-4-14 13:54:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
servo係咪一定要兩個都係同一品牌?唔同品牌會否有不良影響?

sean2013 發表於 2021-4-14 16:03:12 | 顯示全部樓層
雜交都不覺有不良影響,當然越貴越好,相同亦更好
masterlai 發表於 2021-4-14 16:32:13 | 顯示全部樓層
一般電車只會用到一個阿...無匹配性問題  
至於燃油車,我個人觀感倒不是非得同一個。
轉向應該要求速度越快越好,公斤數視車種而定,一般1/10的車10-12KG都夠轉向用(前提是未虛標)
拉油門的SERVO,因為行程短且兼具剎車功能,所以扭力的需求大於速度...

*某特殊情況是兩顆SERVO負責轉向,例如某些1/8或1/5車種
這種設定就必須要求兩顆SERVO一模一樣。
ROVER123 發表於 2021-4-14 19:53:28 | 顯示全部樓層
..well, SERVO唯一差不多都可以通用!唯一最大分別,舊有AM接收不支援2.4MHZ用既SERVO, 但都祗是右一、二線電源位置不同,但亦可對換亦可用得上的!
AMAT 發表於 2021-4-14 21:57:45 | 顯示全部樓層
不同功用下,兩隻SERVO唔同牌子唔會有咩問題。
 樓主| stanleyhss 發表於 2021-4-16 19:35:14 | 顯示全部樓層
因為係油車,所以用兩個SERVO,但有一個瓜左,諗緊買番一樣定改跟遙控同品牌..
ernestf 發表於 2021-4-19 20:17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
油雞真係唔使match 同品牌同型號servo 正如樓上有師兄指出 油門/brake servo 可以注重扭力 轉向servo 可以平衡速度同扭力 新買servo 時向店員確認你嘅遥控同接收同servo 夾就ok