RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3925|回復: 5
收起左側

[開箱報告]阿傑同你開開箱 - 3Racing Sakura FF21

樓主| AMAT 發表於 2020-12-24 15:09:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家睇我地遙控工房開箱開得多啦,今次就由香港模型運動總會,加上係3Racing廠車手阿傑,同大家開下3Racing呢架新推出嘅頭驅車,Sakura FF21。

除咗開箱之餘,講下呢架FF21新車有咩特別,阿傑仲會講下一啲佢平時組裝同使用產品技巧。今次就教大家點樣安裝差速之餘,講下點用呢排新出嘅差速齒差膠粒,有興趣唔好錯過。

另外都要記得留意下集播出。

樓主| AMAT 發表於 2021-1-1 12:46:53 | 顯示全部樓層

中集!
 樓主| AMAT 發表於 2021-1-8 12:07:36 | 顯示全部樓層

下集!
Tam 發表於 2021-1-17 09:50:03 來自手機 | 顯示全部樓層
請問一下, 中置馬達的頭驅車比前置馬達的有什麼優點? 重心比前置馬達偏後了, 又要加重在車頭, 會否有點羅離搞呢?
 樓主| AMAT 發表於 2021-1-21 12:04:00 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2021-1-17 09:50
請問一下, 中置馬達的頭驅車比前置馬達的有什麼優點? 重心比前置馬達偏後了, 又要加重在車頭, 會否有點 ...

中置摩打同頭置摩打比,中置摩打車係轉向上會比較靈活。
因為受惠係重心比較平均,所以SETTING上亦都接近好似一般四驅TOURING咁做。

不過兩者係唔同摩打表現上,都會有分別。

假如好似外國咁,FWD係鬥21.5或17.5,中置摩打係會有優勢,正如頭先所講架車會比較靈活,比較轉,灣表現自然較佳。
但如果去到13.5時,反而係頭置比較好,因為頭驅講求頭呔TRACTION,由於中置頭驅重量集中係車中間,頭重量不足,當去到13.5或以上更快更高速摩打時,就容易出現頭呔打滑情況。
因此你會見到好多中置頭驅係BUMPER位置可以俾人壓重,甚至壓到成100g以上,就係為咗呢個原因。所以單計重量上,頭置係呢個位係比中置有優勢。
不過因應場地,頭置頭驅始終走唔出比較推頭嘅現實,就算重量有優勢,係場地適應上係唔夠灣比較靈活嘅中置頭驅嚟。舉例你去油麻地咁細嘅場,又或者去TRACTION好高嘅場,頭置頭驅就好難SET得好。

所以中置頭驅係SETTING上比頭置點都有優勢,出產成本亦較低,所以先會越嚟越多車廠出。

如果作為初學想玩,個人會建議買頭置,會比較易HANDLE。
但如果已經玩咗好耐想進一步去玩,咁就買中置頭驅。
pecky38 發表於 2021-8-18 00:48:31 | 顯示全部樓層

今天終於買了它,無為意附上多一個 motor mount B,已經唔知邊個打邊個,肉眼睇唔出有咩分別!請教各位師兄知否原因?