RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3285|回復: 5
收起左側

1S電變可不可以用2S電

樓主| dogondog 發表於 2020-11-11 14:27:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄﹐2S電變可以用1S電﹐咁HW 1S電變可唔可以用2S電玩?會唔會燒電變?多謝指教。
ernestf 發表於 2020-11-11 17:44:07 來自手機 | 顯示全部樓層
有D 1s 電變可以用到2s但只會support turn數較高嘅摩打 要睇返原廠説明書
masterlai 發表於 2020-11-12 09:30:35 | 顯示全部樓層
現今可買到的大部分的1S電變是給12仔或F1專用的高階電變
通常不支援2S。
樓主若想要1S/2S通吃,倒是有2S電變內建BEC升壓模組可兼1S電變使用的..
如早期MEGA POWER TAURUS以及SPEED PASSION  REVENTON..
ernestf 發表於 2020-11-12 09:48:45 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知樓主用邊款 我用開hobbywing 2.1 1s 係可以support 2s 但係motor 有多少少限制
可以參考條link 入面嘅motor spec
https://www.the-border.com/HOBBYWING-1S-Xerun-120A-1s-blue-81020211.html
 樓主| dogondog 發表於 2020-11-12 11:47:59 | 顯示全部樓層
ernestf 發表於 2020-11-12 09:48
唔知樓主用邊款 我用開hobbywing 2.1 1s 係可以support 2s 但係motor 有多少少限制
可以參考條link 入面嘅m ...

我有隻hobbywing 3.1 1s 120A。唔知用唔用到2S電。
ernestf 發表於 2020-11-13 11:55:58 來自手機 | 顯示全部樓層
根據説明書
https://www.hobbywing.com/products/enpdf/XeRun120AV311S.pdf
V3.1 1s 電變不能使用2s Lipo 電