RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7998|回復: 5
收起左側

JDM-157 6*6慢爬拖頭 真心抵玩

樓主| snowsenki 發表於 2020-10-27 06:26:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
JDM1/14 6*6 慢爬拖頭。
真心抵玩
當拖頭玩又得、當慢爬玩又得!
一次過滿足2個願望。

大力到載大人都仲得。
https://youtu.be/E1dIOzFhf7w
上山慢爬無乜大問題!
https://youtu.be/Z7Sx5ltCEMM

ROVER123 發表於 2020-10-27 10:43:23 | 顯示全部樓層

嘩!真係大力到拖人仔都得!最利害個車架可以乘受到?好傷車輪喎!
..哦!爬山就麻麻地喇!原因比例太細,最少有1/10,BENZ UNIMOG 真車真係勁到可以拖火車隊!
...越野上山下水都係皇者!亦係多國作救援車之用!香港架防暴裝甲都用佢!

Unimog For Rails.jpg
 樓主| snowsenki 發表於 2020-10-28 01:36:12 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-10-27 10:43
嘩!真係大力到拖人仔都得!最利害個車架可以乘受到?好傷車輪喎!
..哦!爬山就麻麻地喇!原因比例 ...

1、成條架都係金屬制作、試過運130KG野都無事
2、首先唔係比例問題。。。係因為車長問題、頭擔同中擔距離長、就算放大去1比10、個頭擔同中擔距離都會拉返長。第2係我無鎖頭擔差速、因為我個晩Setting個7PX後有野Set錯左、所以頭擔無鎖差速。
其實拖火車無乜大不了。。。係放晒Break之下我都試過推到2卡貨車、原因係鐵路鐵轆同鐵軌麾擦力好細。毎個鐵轆同鐵軌大約只係得一個5豪子左右接觸面。
Unimog成日拎黎做Railtruck係因為本身多Railway用佩件、仲可以一個人操作/Remote操作。而Unimog之價格係比鐵路専用車輌平得多、所以好多小型鐵路公司買Unimog作鐵路工程車及拖車。但係同様地因為Unimog太軽、所以列車太長時、鐵路公司都會用返鐵路専用車輌。

3、RC買Unimog都唔係難、田宮都出過2款Unimog,而ScaleArt最近都出左Unimog、最難係買多目的作業型嘅車頭(U219/U319/U423)。市場上都係高機動型(U4023/5023)。

我目標係想有一架:
https://youtu.be/P3amegoPIcA

ROVER123 發表於 2020-10-28 11:38:37 | 顯示全部樓層
snowsenki 發表於 2020-10-28 01:36
1、成條架都係金屬制作、試過運130KG野都無事
2、首先唔係比例問題。。。係因為車長問題、頭擔同中擔距 ...

..哈!我都有睇過UNIMOG好多歷史,RC唔講,真車佢唔單止扭力驚人,最大優點車架輪之間設計減去傳統避震件,提升爬石澗水能力!
..但講傳統4X4避震佢好玩在左右傾斜、搖擺高低落差好好玩!而玩RC都係呢類好玩同仿真道高!
..RC BENZ 有架6X6就真係好好玩而好玩過呢類UNIMOG啦!
..我自己覺得RC拖人仔好浪費又費!小童及成人都有好多電動車選擇!價錢平可粗用!

Benz Unimog U500 - 4.jpg
Benz Unimog U500 - 9.jpg
Benz Unimog U500 - 10.jpg
topedo 發表於 2020-10-31 20:13:58 | 顯示全部樓層
Tamiya bullhead 都可以夠力拖人
nihaota 發表於 2022-8-14 16:57:08 | 顯示全部樓層