RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5664|回復: 9
收起左側

[開箱簡測] 評測Radiomaster TX16S棍控遙控器

樓主| AMAT 發表於 2020-8-18 23:49:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]呢支Radiomaster TX16S收到一段時間,終於有時間搞掂佢呢個評測喇。好多人以為呢支Radiomaster棍控淨係遙控飛機無人機先啱用,但其實玩遙控貨櫃車工程車都非常啱用。今次我地就介紹一下佢嘅外觀,操作方法,仲有可以對應接收等等,等大家購買前可以知道點有咩特別注意。
tophand88999 發表於 2020-8-19 10:06:45 | 顯示全部樓層
Jumper 可以唔考慮,T16 T18 都有問題
T16 碳排線 必須 換,好多接觸不良,失控 Case
為補鑊出 T18,出現好多 SD Card 槽問題,花屏問題,干擾問題影響搖桿精度,天線內置影響穏定性問題

Radiomaster TX16S 我買了,發現有 Beep Alarm  Bug,  關咗 唔影響人聲 Alarm, 沒有大問題

今日發現多個 RadioKing TX18S,佢 9成似 Jumper T18 ,一成似 Radiomaster TX16S, 預售中

有趣呀

ccc527 發表於 2020-8-19 11:13:55 | 顯示全部樓層

我都買咗radiomaster T16玩車仔及貨柜,我試過flysky FS GR3E都對到,玩車仔OK
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-19 20:05:22 來自手機 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-8-19 10:06
Jumper 可以唔考慮,T16 T18 都有問題
T16 碳排線 必須 換,好多接觸不良,失控 Case
為補鑊出 T18,出現好 ...

Radioking睇個樣都係知Jumper出。

Radiomaster同Jumper分手後各有各做,但有人條氣唔順咪又出個出嚟諗住打人地。但殼就自己款,盲眼都知,仲要功能一樣,咪盞打死自己囉。

其實當初要分家就係因為以前有問題,有人死都唔肯改,舉例充電問題,排線問題,幾個partner傾唔掂咪拆伙。拆伙見人做得好條氣又唔順。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-19 20:07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ccc527 發表於 2020-8-19 11:13
我都買咗radiomaster T16玩車仔及貨柜,我試過flysky FS GR3E都對到,玩車仔OK

我自己試都係Flysky最好,款式多,飛機同車都有,對頻又快又少鑊,最緊要係CH match得最好。唔係隻隻牌子都對得啲CH準同功能冇話冇咗。

Frsky果啲冇車接收直頭唔駛諗。
gnw003 發表於 2020-9-8 22:16:44 | 顯示全部樓層
Tx16s 可買咩平靚正接收 貨車用
topedo 發表於 2020-9-9 09:38:06 | 顯示全部樓層
但係這幾天上淘寶,想買,但看一看集運商,禁運物品包括遙控器,所以又唔敢買
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-9 11:52:36 | 顯示全部樓層
topedo 發表於 2020-9-9 09:38
但係這幾天上淘寶,想買,但看一看集運商,禁運物品包括遙控器,所以又唔敢買 ...

宜家淘寶應該買唔到RADIOMASTER,因為JUMPER搞小動作走去投訴RADIOMASTER.....分家就係到玩小器。

要買RADIOMASTER你可以搵返香港代理H2RD,佢地應該有。
同埋228CAR CLUB好似都有,佢地對點SET支控玩貨車仲好有心得。

另,寄控冇禁運一段時間,我都寄過唔少次。
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-9 11:54:44 | 顯示全部樓層
gnw003 發表於 2020-9-8 22:16
Tx16s 可買咩平靚正接收 貨車用

個人推介用FLYSKY。

如果要用ADFHS 3要換MODULE,但2A代都唔錯。

個人試過FLYSKY接收係最穩定,亦都可以MAP到最多CHANNEL

你睇條片啦,我有講解到。
wasabipet 發表於 2021-2-9 15:23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT兄,TX16s,可否set 到功能,令3mm燈仔可以閃一下。安装在坦克車。