RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3716|回復: 10
收起左側

電子開關制

樓主| treasurekapo 發表於 2020-8-14 00:59:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我指正廠出果d、可靠嗎?有無試過夠電都自己關閉斷電?
AMAT 發表於 2020-8-14 13:28:28 | 顯示全部樓層
電子開關應該就冇任何限流或幾多電壓先會郁,所以就唔會。

佢純粹係一個通道嚟。
NTK 發表於 2020-8-14 14:25:35 來自手機 | 顯示全部樓層
玩油車有唔少人用好盈電子開關掣,主要係可以監察接收電嘅電壓,都幾可靠我用緊未出過事!
 樓主| treasurekapo 發表於 2020-8-16 19:23:13 | 顯示全部樓層
我個三禾制開左低電壓電池保護當電壓低到達保護果陣會熄制、好驚、依加熄左保護功能
emax430 發表於 2020-8-19 12:39:15 來自手機 | 顯示全部樓層
treasurekapo 發表於 2020-8-16 19:23
我個三禾制開左低電壓電池保護當電壓低到達保護果陣會熄制、好驚、依加熄左保護功能 ...

未用過這類電子開關制。不過講你咁講,用低電壓保護熄制時架車是否會完全失控?
 樓主| treasurekapo 發表於 2020-8-20 04:30:17 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2020-8-19 12:39
未用過這類電子開關制。不過講你咁講,用低電壓保護熄制時架車是否會完全失控? ...

唔知係咪我舊電問題、用2件Li-Po 7.4v 本來低電壓提示(6.5-7v閃紅燈)、(6.3-6.5v快閃紅燈)低電壓保護(6.2v)有一段距離(6.2-7v)、間中有留意提示和有設定搖控去探測接收電壓的話不會有問題、問題係本來低電壓不用太着急立即去充電、但係油門同轉向一齊大動作操作電壓下降波動得好大、好易出事。

說明書果處我唔識日文、唔知有無其他措施先保架車至去保舊電
註解 2020-08-20 041618.jpg
emax430 發表於 2020-8-20 11:09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
電池電量不足的時候,無論有無用電子開關,供電不足令到電壓突然下降唔出奇!
emax430 發表於 2020-8-20 11:22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
如果Esc電變本身已經有Lipo 低壓保護,就可以disable電子開關那個Lipo低壓保護。
emax430 發表於 2020-8-20 11:30:02 來自手機 | 顯示全部樓層
如果玩油車,個人覺得有電量提示就足夠了。至於低電壓保護Cut 電,我估就可能會有機會令架油車完全失控,不過我暫時未用過電子開關,唔知對不對?
edmundkevin 發表於 2020-9-8 10:42:59 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2020-9-10 18:07:51 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得如果係落場玩,基本上我全部保護都關左佢,自己計時間留意一下就算,因為有三長兩短停一停都好大鑊,為己為人都唔好。