RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4389|回復: 7
收起左側

[技術分享] 牙差速組裝示範

樓主| AMAT 發表於 2020-7-18 18:13:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

啱啱另一個POST又有問點解牙差速會漏油,咁我地就拍個VIDEO講解吓點樣去組裝牙差速同埋點樣冇咁易漏油。

示範嘅係3RACING ADVANCE S64跟果隻牙差速嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2020-7-18 18:15:29 | 顯示全部樓層
關於呢隻3RACING牙差速,佢有趣地方係用呢個M3 X 8螺絲,而唔係用再細粒啲嘅螺絲。

個人有小小提議,就係將佢原裝M3 X 8換成M3 X 10,咁樣可以避免到扭到滑牙之餘,亦都可以再鎖得緊啲,夾實啲個油封,避免漏油情況。
 樓主| AMAT 發表於 2020-7-18 23:02:13 | 顯示全部樓層
另外點解我唔落防漏油,因為唔係人人買車返都有買,好多新手未必有。
所以我地用返一個當你只得原裝嘢時,點去做嘅方法嚟做。
貴姓黃生 發表於 2020-7-19 08:38:28 | 顯示全部樓層
有人話,上咗螺絲個邊位有小小凸出會做成漏油原因之一,要磨返平佢,係咪真?
tophand88999 發表於 2020-7-19 11:21:19 | 顯示全部樓層
我裝過三個3Racing后差,按照說明書装,裝好時冇漏,一個星期左右就滲哂出嚟,
煩到,因為周圍都係

對比其他車,佢小左個大 O ring
 樓主| AMAT 發表於 2020-7-19 13:16:46 | 顯示全部樓層
貴姓黃生 發表於 2020-7-19 08:38
有人話,上咗螺絲個邊位有小小凸出會做成漏油原因之一,要磨返平佢,係咪真? ...

https://www.facebook.com/rcevo00/videos/304342824040743

磨個牙差BODY大果件個接觸GASKET面,係會減少漏油。
 樓主| AMAT 發表於 2020-7-19 13:19:24 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-7-19 11:21
我裝過三個3Racing后差,按照說明書装,裝好時冇漏,一個星期左右就滲哂出嚟,
煩到,因為周圍都係

田宮冇大ORING都冇漏。
其實唔好過扭,夾得GASKET太死,唔係的話都會漏油。
 樓主| AMAT 發表於 2020-7-19 15:24:18 來自手機 | 顯示全部樓層
有一點大家都要留意,3Racing呢個牙差,天生係有條罅。大家千祈唔好妄想諗住扭到貼實,千祈唔好咁做,一則會有機會扭塌螺絲,另外亦都會令gasket過份變形,反而漏油。

所以只需要扭到剛好,緊喇,唔再扭到就夠,由佢有條罅,咁樣反而先唔會漏。