RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5850|回復: 16
收起左側

Volvo FH16 8x4 Tow Truck 制作

樓主| davislo 發表於 2020-7-17 10:08:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

開工,慢慢做

開工,慢慢做
開始一個大工程

盡量換走原來的縲絲

盡量換走原來的縲絲

盡可能換走原來的缧絲
cs1 發表於 2020-7-17 18:35:10 | 顯示全部樓層

期代
sony1983 發表於 2020-7-17 23:51:41 | 顯示全部樓層

gascar 發表於 2020-7-18 08:41:03 | 顯示全部樓層
我果架未開工整

celicat 發表於 2020-7-18 22:45:15 | 顯示全部樓層
expecting a great works
 樓主| davislo 發表於 2020-7-21 10:51:14 | 顯示全部樓層
20200718-02.jpeg 更新一下進度...前橋

差速零件
後橋,習慣换上啤令
後橋完成

樓主| davislo 發表於 2020-7-21 10:59:39 | 顯示全部樓層
開始做波箱
基本波箱组件,细心看看,有做錯的,更正了沒再拍照
装上原装摩打,試一段時間才考慮換不換
裝上車陣
AMAT 發表於 2020-7-21 16:39:28 | 顯示全部樓層
個SERVO HORN換金屬會好啲,宜家換好過遲吓先換,拆出嚟大工程。
AMAT 發表於 2020-7-21 16:41:13 | 顯示全部樓層
基本上就算其他嘢唔改,玩貨櫃車兩個SERVO個SERVO MOUNT同個SERVO HORN都最好換成金屬,唔係將來放來地就會見佢果啲膠係咁扭,架車點SET都行唔直。
 樓主| davislo 發表於 2020-7-22 09:24:57 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-21 16:41
基本上就算其他嘢唔改,玩貨櫃車兩個SERVO個SERVO MOUNT同個SERVO HORN都最好換成金屬,唔係將來放來地就會 ...

謝謝師兄提議,我已在网上找Servo Mount,但那轉向Servo Mount 仍未找到,未下地已感到胶件硬度不足
Steering Servo Mount.jpg
找不到这个mount
AMAT 發表於 2020-7-22 17:33:39 | 顯示全部樓層
davislo 發表於 2020-7-22 09:24
謝謝師兄提議,我已在网上找Servo Mount,但那轉向Servo Mount 仍未找到,未下地已感到胶件硬度不足

找不 ...

呢個可能新款未必有。因為以前好似冇雙轉向拖頭出過。

望下鐳速有冇啱用。
https://lesu168.taobao.com/category-1449270991.htm?spm=a1z10.1-c-s.0.0.1a612ad5zih0UY&search=y&parentCatId=423257119&parentCatName=1%2F14%BF%A8%B3%B5%B8%C4%D7%B0%C5%E4%BC%FE&catName=%B6%E6%BB%FA%BC%DC%CF%B5%C1%D0

我都係用佢果啲,平過田宮好多,設計亦都好啲。

SERVO HORN就冇乜所謂。
 樓主| davislo 發表於 2020-7-22 17:44:12 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-22 17:33
呢個可能新款未必有。

望下鐳速有冇啱用。

謝謝提供資料,這些已經看過了,沒有一个是直放舵機的,橫放不夠位,希望他們將來會有配件合用
 樓主| davislo 發表於 2020-7-22 17:46:32 | 顯示全部樓層
更新一下
AMAT 發表於 2020-7-22 19:42:03 來自手機 | 顯示全部樓層
油壓有冇換?都係早換好啲,唔係第時拆車換好煩。

原裝果啲彈弓,行一排就滋滋聲好難聽
sony1983 發表於 2020-7-22 23:19:08 | 顯示全部樓層
 樓主| davislo 發表於 2020-7-30 14:47:43 | 顯示全部樓層
20200729-01.jpeg 換上一些金屬轉向件
要研究一下如何改為自動推出吊杆

celicat 發表於 2020-8-26 22:22:13 | 顯示全部樓層
Good job