RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12496|回復: 33
收起左側

[技術問題] XRAY T4 2020 與 XPRESS XQ10 如何選擇?

樓主| speedo 發表於 2020-6-28 21:18:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,請問XRAY T4 2020 與 XPRESS XQ10  如何選擇?如果價錢不需考慮,謝。
wa1006 發表於 2020-6-28 21:56:29 來自手機 | 顯示全部樓層
如果唔計價錢,就XRAY(不過可以無限改裝)。但其實還有其它車架選擇
AMAT 發表於 2020-6-28 22:07:21 | 顯示全部樓層
兩架都唔買。

一係買BD10,一係買20M
 樓主| speedo 發表於 2020-6-29 00:02:22 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄意見
RGear 發表於 2020-6-29 08:29:08 | 顯示全部樓層
A800 is the best
 樓主| speedo 發表於 2020-6-29 09:35:57 | 顯示全部樓層
多謝師兄意見
masterlai 發表於 2020-6-29 11:03:50 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-6-28 22:07
兩架都唔買。

一係買BD10,一係買20M

很好奇AMAT兄排除T4與XQ10的理由是什麼呢?
因為過去XQ1S給我的感覺是正面的...所以最近正在觀望XQ10這台車...
(畢竟CP值相較他車是蠻高的)
XQ10有甚麼地方不如BD10或20M嗎?
ivan仔 發表於 2020-6-29 11:32:27 | 顯示全部樓層
講真, 買邊架都係自己選擇好, 想玩咩就咩, 當你買左砌起上來就會發現有咩唔好, 跟住玩起上來又比較難SET(因變化太大), 跟手就又漏油又E又路, 你到時會知買咩,

我個人覺得, 我唔多玩車唔多想花太多時間去整架車(維修同跟手尾), 所以我買左XRAY T4 20, 砌車時都有小量問題, 不過唔難處理, 其他車我就唔知啦, 小弟只玩過 TRF414M TA04 XRAY T1 TRF419/X 之後就T417-18-20, 其他牌子可以去買架感受下, 我沒玩開比賽, 不過邊架廾快邊架車做到時間, 講真都係睇邊個玩, 如只係想玩下車同自己同玩開的車友比時間, 就自己想問咩就咩, 如想去比賽, 睇下邊架廾最多係A組就買佢(前提係你都有同樣的能力)
wankalok 發表於 2020-6-29 12:58:05 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-6-29 11:32
講真, 買邊架都係自己選擇好, 想玩咩就咩, 當你買左砌起上來就會發現有咩唔好, 跟住玩起上來又比較難SET(因 ...

I am  fans of XRAY T4 2020
Scirocco 發表於 2020-6-29 19:20:19 | 顯示全部樓層
ARC R12 都幾好
AMAT 發表於 2020-6-29 21:32:05 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-6-29 11:03
很好奇AMAT兄排除T4與XQ10的理由是什麼呢?
因為過去XQ1S給我的感覺是正面的...所以最近正在觀望XQ10這台 ...

XQ10冇話唔係好車,不過佢個價錢俾多小小買到BD10,點解唔買BD10?又好走問題少又多SUPPORT多SETTING。
如果因為想慳錢,咁更加唔駛買XQ10,買20M咪得,千鬆啲價錢,同XQ10行埋又冇輸蝕,點解唔攞架平啲,買多幾套呔唔好?

model先決 發表於 2020-6-30 02:08:27 | 顯示全部樓層

xray T4 2020
adv: 金屬件又輕又硬, 耐撞, 膠件亦非常耐撞, 整體車身又輕又硬淨, 轉向順暢, 無數咁多副廠件, 差唔多可以成架砌返出黎, 又平又高質素, 好多代大部份零件都可以共用, 唔怕儲備多少少後備用, 二手放售較容易甩手.
disadv: 原廠件貴, 2020底板質素有部份有問題, 新車用長手腳反應較短手腳慢, 新車性能唔係特別出色, 比起其他頂級廠都係平均質素, 無大突破, 例如相比起 (serpent x20, if 14II, Mi7, 俄妹a800mmx), 甚至唔少xray fans 都轉了玩俄妹.

xq10:
adv: 今代波頭有改善, 較少虛位, 但仍未追得上xray, 金屬件硬度都唔錯, 膠件亦耐撞, 車身係一部好正路到不得了既中置車, 對得住價錢有餘, 少部份件可同xray 共用, 如果唔追求比賽入A組同TQ, 係一部好好既車, 零件易買, rcmart 全車零件齊備, 價錢算經濟實惠

disAdv: 金屬件較xray 重, 硬度不及xray, 所以同場較量會較蝕底, 但一般人渣唔出分別的, 副廠改件較少, 如二樓板就沒有xray 咁多副廠不同花巧野玩

如果追求要TQA1既車手, 只能選呢兩架既話, 一定係選xray,
如果追求快樂, 想有部中上質素既車去車場飛下推下人, 維修費用平, 就選xq10

如果價錢唔洗考慮, 梗係玩xray la
model先決 發表於 2020-6-30 02:15:35 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-6-29 21:32
XQ10冇話唔係好車,不過佢個價錢俾多小小買到BD10,點解唔買BD10?又好走問題少又多SUPPORT多SETTING。
如 ...

3 racing d 碳板真係唔能掂, 好似威化餅咁, 好易爛, 只會將痛苦帶回家
BD10零件邊度有得賣? 無留意開

BD10 vs xq10, 咁又真係bd10更加好既, axon 油壓, arrowmax 中置
 樓主| speedo 發表於 2020-6-30 10:58:13 | 顯示全部樓層
多謝師兄意見
ivan仔 發表於 2020-6-30 11:52:42 | 顯示全部樓層

如果價錢唔係問題,係你買T4 2020 XQ10 同20M ,砌完就知咩好
 樓主| speedo 發表於 2020-6-30 14:15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄意見
wa1006 發表於 2020-6-30 21:22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
IF14-2或ARC R12又如何?
masterlai 發表於 2020-7-1 10:15:49 | 顯示全部樓層
wa1006 發表於 2020-6-30 21:22

INFINITY我沒玩過  不過應該可以想像近似於TRF的組裝與操控手感
因為是前TRF的開發團隊搬師過去設計的
如果他能有TRF的操控並改善過去TRF金屬件脆弱的通病
應該會是蠻驚人的車...

ARC(=泰德  =BLITZ )我玩過兩台  分別是R8S、R8.1E
他們家的車,在塑膠件射出的熱縮率和精度上掌握得比較差一些
基本上每一台的擺臂都一定得用砂紙及順孔絞刀修過才會滑順  
我的R8.1E甚至到了需要用washer墊寬  擺臂才能滑順的地步
至於塑膠強度和金屬件倒是很OK的
R12在台灣的售價跟BD10比肩   (約3700HKD)
但ARC對我來說是國產車(台灣品牌、台灣製造)   賣這種價位....

小道消息...素有RC界中FERRARI的CAPRECORN車
其實就是ARC代工的
AMAT 發表於 2020-7-1 10:42:26 | 顯示全部樓層
wa1006 發表於 2020-6-30 21:22

INFINITY零件超貴
有好多錢可以考慮。

ARC R12香港少人玩,自然參數少。
AMAT 發表於 2020-7-1 10:43:23 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2020-6-30 02:15
3 racing d 碳板真係唔能掂, 好似威化餅咁, 好易爛, 只會將痛苦帶回家
BD10零件邊度有得賣? 無留意開

BD10可以向JIM KEE STORE訂購,冇乜難度
https://www.facebook.com/Jim-Kee-Store-653179254704441