RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

AMAT 發表於 2020-7-28 18:21:14 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-28 16:21
甘摩打同一個T數黎講邊個牌子係比較快?

如果以13.5計,OUTLAW摩打通常都比普通13.5快。

OUTLAW即係非規格,即係唔可以係一啲國際性比賽用(不過有啲比賽係比OUTLAW,視乎規則)。

如果現時速度計,最快應該係ORCA 13.5 OUTLAW,然後到ARROWMAX DASH RSTUNE 13.5 OUTLAW,跟住係MAGNUM同TEAM POWER新款OUTLAW,YEAH RACING 13.5 OUTLAW。
但要留意,摩打快,有佢地嘅特性,有特定齒比區域,亦有適合嘅齒比配搭。如果對呢啲唔太熟,就唔建議買去返嚟搞喇。

你宜家有JUSTOCK就用住JUSTOCK試咗先,唔好換嚟換去。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-29 02:38:59 | 只看該作者
車殼現時比較流行既會係邊種? 講緊比賽車殼~~
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-29 02:40:51 | 只看該作者
pecky38 發表於 2020-7-28 17:44
就算同一牌子,唔同系列/版本都唔同,睇個 KV 值就知。KV 值就是RPM/V,即是每 1Volt 幾多轉。例如 Hobby W ...

你地真係好有心機個個都有心機果下佩服
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-29 08:36:07 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-27 22:39
32, 48, 64 pitch係指齒輪牙大小,同齒數無關。
數字越細即係齒牙越大。TOURING車多數用48同64 PITCH。

用呢款又得唔得?想襯返白色。Xray果隻好似灰定黑
rk2 發表於 2020-7-29 09:09:10 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-29 08:36

你部 20M ,大減牙托應該是收3粒螺絲。呢隻YR 大減牙,似乎可以收 3 粒或4粒螺絲,似乎合用。但是大減牙厚度也要留意一下,不知有沒有頂到其他野啊。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-29 20:53:27 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-29 09:09
你部 20M ,大減牙托應該是收3粒螺絲。呢隻YR 大減牙,似乎可以收 3 粒或4粒螺絲,似乎合用。但是大減牙 ...

但遙控車既品牌黎講, 有冇話YR D野無X RAY D野咁好?
AMAT 發表於 2020-7-29 22:44:35 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-29 02:38
車殼現時比較流行既會係邊種? 講緊比賽車殼~~

BITTYDESIGN, PROTOFORM,ZOORACING,XTREME,MONTECH
AMAT 發表於 2020-7-29 22:46:03 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-29 09:09
你部 20M ,大減牙托應該是收3粒螺絲。呢隻YR 大減牙,似乎可以收 3 粒或4粒螺絲,似乎合用。但是大減牙 ...

YR隻牙兩用

不過我唔太鍾意用,因為賽鋼牙好易掃,我覺得。
新手更加麻麻。

AXON可能會好啲。
AMAT 發表於 2020-7-29 22:46:42 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-29 20:53
但遙控車既品牌黎講, 有冇話YR D野無X RAY D野咁好?

XRAY零件好多時DESIGN俾XRAY用,所以就唔好為牌子買。
AMAT 發表於 2020-7-29 22:47:51 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-29 08:36

個人意見,買AXON就好過買YR,因為YR用賽鋼,係硬,但脆,唔識用好易掃牙。
XRAY唔係唔好,貴唧。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-30 02:46:02 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-29 22:44
BITTYDESIGN, PROTOFORM,ZOORACING,XTREME,MONTECH

例如買呢個殼,係有貼紙痴,定係自己要噴到咁?==
rk2 發表於 2020-7-30 09:43:30 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-30 02:46
例如買呢個殼,係有貼紙痴,定係自己要噴到咁?==

https://www.rcmart.com/protoform ... ar-1568-25-00082840
你的相片是成品圖。只供參考。購買時的狀況是全透明。買回來後要自己做一些功夫的。洗殼,上色,剪殼,開孔,上貼紙等等。。。。。。

樓主| Echan23 發表於 2020-7-30 12:10:02 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-30 09:43
https://www.rcmart.com/protoform-protoform-spec6-light-weight-clear-body-set-for-190mm-rc-touring- ...

都無問題, TAMIYA D殼我都整過, 但係呢種佢係咪有說明書講解令我可以整到同成品圖一模一樣?==
rk2 發表於 2020-7-30 16:22:55 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-30 12:10
都無問題, TAMIYA D殼我都整過, 但係呢種佢係咪有說明書講解令我可以整到同成品圖一模一樣?==
...

其實這些競賽車殼,也沒有什麼說明書給你的。只有封車窗貼紙,些少品牌貼紙。透明車殼加風翼,風翼螺絲包好多人都會滲入自己的風格去噴色和上貼紙。也要看你上色手工如何。不計上色方面,基本上有95% 或以上可做到成品圖的效果的。

樓主| Echan23 發表於 2020-7-30 22:28:27 | 只看該作者

架野基本上我都砌完差D電子野, 但裝埋轆, 擺佢落地, 塊底板同地面好似只係得0.4-0.5MM距離~~係正常架? 好似好低咁, 因為TT02果D好似都有0.9MM左右
emax430 發表於 2020-7-30 23:15:26 來自手機 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-30 22:28
架野基本上我都砌完差D電子野, 但裝埋轆, 擺佢落地, 塊底板同地面好似只係得0.4-0.5MM距離~~係正常架? 好似 ...

1 mm 都無???? 似乎....真係好唔正常!
貴姓黃生 發表於 2020-7-31 06:32:51 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-30 22:28
架野基本上我都砌完差D電子野, 但裝埋轆, 擺佢落地, 塊底板同地面好似只係得0.4-0.5MM距離~~係正常架? 好似 ...

mm定cm?
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-31 11:28:35 | 只看該作者
CMCMCM先岩
chairmannone 發表於 2020-7-31 13:02:57 | 只看該作者

5mm 車高差唔多啦

同埋避震可以用黎set車高
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-31 13:33:11 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-7-31 13:02
5mm 車高差唔多啦

同埋避震可以用黎set車高

唔識完全~點樣用避震SET?